Gość: dada
IP: *.dynamic.chello.pl
05.10.12, 21:12
Czy napoje gazowane sa szkodliwe dla dzieci? Chodzi mi o dwutlenek wegla, bo wiadomo, ze slodzone napoje sa niezdrowe. Ale np. Woda gazowana? Moze zaszkodzic??
Moje dziecko - niejadek od poczatku rozszerzania diety, a nawet wczesniej, teraz ma 1.5 roku. Z jedzeniem nadal jest srednio, ilosc zjedzonych posilkow liczy sie w lyzkach/kesach, gdzie 15 lyzeczek zupy w ramach obiadu to juz jest niezle. W kazdym razie je lepiej, niz kiedys, choc pewnie to za sprawa ketotifenu, ktory bierze juz kila tygodni. Juz sie nie boje, ze sie zaglodzi :) ale nadal kombinuje, co zrobic, zeby jadl wiecej i przede wszystkim bardziej roznorodnie. I doszlam do tego, ze on potrzebuje "silnych doznan" - rzeczy bardzo slone/kwasne/ostre je najchetniej. Ostatnio przebojem jest czosnek,i cebula - tak na surowo. :/ Podobne problemy jak z jedzeniem, zawsze byly z piciem. Zawsze pil bardzo malo i bardzo malo sikal. Ostatnio kilkakrotnie napil sie gazowanych napojow (wody mineralnej, fanty itd) i jak sprobowal, tak mu zasmakowalo, ze wrecz rzucil sie na szklanke.
I teraz tak sie zastanawiam: moze on ma np. Za malo kubkow smakowych i dlatego lubi takie smaki? Mozliwe to? Zaburzen si nie ma - byl diagnozowany po tym katem przy okaazji problemow z jedzeniem wlasnie. Ja tez lubie pikantne potrawy, wiec to pewnie geny, ale i tak mnie dziwi poltoraroczniak jedzacy czosnek i popijajacy woda gazowana. Jest na to jakies wytlumaczenie? No i przede wszystkim, czy mu to nie zaszkodzi?