me-lissa
17.11.12, 15:17
Witam i proszę o radę:-) Moje dziecko ma 8 msc, w tej chwili jest karmiona piersią na żądanie plus codziennie kaszka bezglutenowa na wodzie ok 180-200 ml, mały słoiczek owoców oraz duży słoik warzyw z mięsem z dosypaną łyżka-dwoma kaszki bezglutenowej (gluten wprowadzimy wg starego schematu) i pół żółtka co drugi dzień. Studiuję schemat i widzę że za trzy tygodnie powinnam zacząć podawać córce dwa dania obiadowe, rozumiem że będzie to zupka bez mięsa a po 2-3 h warzywka z mięsem i połową żółtka. Moje pytania:
1. Jakie mają to być porcje? Z wielu powodów zależy mi na karmieniu słoiczkami przez pierwszy rok, dania bezmięsne są praktycznie tylko po 125-130 ml, czy wystarczy małej jeśli dostanie właśnie ok 130 ml bezmięsnej zupki a potem duży (190-220ml) słoik z warzywami, mięsem i żółtkiem? Plus kaszka i owoce oczywiście. Wydaje mi się że to i tak sporo jak na takiego malucha, nie chcę za bardzo ograniczać kp ale w schemacie czytam że zupka powinna mieć ok 220ml...
2. Pytanie o gluten. Czy wprowadzając go w 10 msc podaję minimalne ilości przez 2 msc tak jak robi się to w 5-6tym miesiącu? Czy kilka dni na wypróbowanie danego zboża a potem już normalne porcje? Oraz jakie zboża najlepiej wypróbować na początku zeby zminimalizować ryzyko reakcji alergicznej, dodam że ja mam bardzo silną alergię a mała na samym początku rozszerzania diety uczuliła się na dynię i jabłko, potem na szczęście było już ok i je sporo warzyw, owoców, mięs i wszystkie kasze bezglutenowe ale wciąż jesteśmy ostrożni i dmuchamy na zimne. Z góry dziękuję za odpowiedź:-)