Dodaj do ulubionych

Obiad z dwóch dań

17.11.12, 15:17
Witam i proszę o radę:-) Moje dziecko ma 8 msc, w tej chwili jest karmiona piersią na żądanie plus codziennie kaszka bezglutenowa na wodzie ok 180-200 ml, mały słoiczek owoców oraz duży słoik warzyw z mięsem z dosypaną łyżka-dwoma kaszki bezglutenowej (gluten wprowadzimy wg starego schematu) i pół żółtka co drugi dzień. Studiuję schemat i widzę że za trzy tygodnie powinnam zacząć podawać córce dwa dania obiadowe, rozumiem że będzie to zupka bez mięsa a po 2-3 h warzywka z mięsem i połową żółtka. Moje pytania:
1. Jakie mają to być porcje? Z wielu powodów zależy mi na karmieniu słoiczkami przez pierwszy rok, dania bezmięsne są praktycznie tylko po 125-130 ml, czy wystarczy małej jeśli dostanie właśnie ok 130 ml bezmięsnej zupki a potem duży (190-220ml) słoik z warzywami, mięsem i żółtkiem? Plus kaszka i owoce oczywiście. Wydaje mi się że to i tak sporo jak na takiego malucha, nie chcę za bardzo ograniczać kp ale w schemacie czytam że zupka powinna mieć ok 220ml...
2. Pytanie o gluten. Czy wprowadzając go w 10 msc podaję minimalne ilości przez 2 msc tak jak robi się to w 5-6tym miesiącu? Czy kilka dni na wypróbowanie danego zboża a potem już normalne porcje? Oraz jakie zboża najlepiej wypróbować na początku zeby zminimalizować ryzyko reakcji alergicznej, dodam że ja mam bardzo silną alergię a mała na samym początku rozszerzania diety uczuliła się na dynię i jabłko, potem na szczęście było już ok i je sporo warzyw, owoców, mięs i wszystkie kasze bezglutenowe ale wciąż jesteśmy ostrożni i dmuchamy na zimne. Z góry dziękuję za odpowiedź:-)
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Obiad z dwóch dań 19.11.12, 12:59
      Studiuję schemat i widzę że za trzy tygodnie powinnam zacząć podawać córc
      > e dwa dania obiadowe, rozumiem że będzie to zupka bez mięsa a po 2-3 h warzywka
      > z mięsem i połową żółtka.

A kto sponsorował ten schemat? ;)
      Wiesz, że powinnaś patrzeć na dziecko, nie na schemat :) Dziecka w tabelkę nie wetkniesz, ale tabelkę do dziecka dopasujesz :) Prościej, nie?

Jakie mają to być porcje? Z wielu powodów zależy mi na karmieniu słoiczkami
      > przez pierwszy rok,
      Porcje takie jak dziecko zechce, to dziecko decyduje ILE zje, my decydujemy CO.
      Słoiczki tak długo to zły pomysł, na czym się dziecko nauczy żuć, gryźć, chwytać jedzenie do rączki i wsadzać je do buzi? Koniecznie obok słoików zacznij metodę BLW. Właśnie tak możesz podawać drugie danie - w kawałkach :)
    • agnieszka.lelen Re: Obiad z dwóch dań 22.11.12, 17:39
      1. Wystarczy. Schematy mają być wskazówką a nie instrukcją do wykonania na dziecku.
      2. Wszystkie produkty mogą uczulić. Wiadomo ,że pszenica jest jednym z silniejszych alergenów wiec może za pomocą innego zboża warto wprowadzić gluten. Aktualne zalecenia dotyczące wprowadzania glutenu między 5 a 7 mies. mówią o stopniowym zwiększaniu początkowej niewielkiej ilości (2-3g). Wydaje się ,że u dziecka z alergią również wszystkie nowe produkty należy wprowadzać powoli. Najlepiej skorzystać ze wskazówek alergologa opiekującego się dzieckiem.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka