Dodaj do ulubionych

Jadłospis roczniaka

IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.14, 16:06
Witam,
na początku stycznia córeczka skończyła roczek. Mam wątpliwości czy jej jadłospis jest prawidłowy, głównie ze względu na dość małą ilość produktów mlecznych i fakt że jest tzw. niejadkiem ("od zawsze" nie jadła jakość szczególnie chętnie, nie jest w stanie zjeść dużo na raz, jest długa ok. 77 cm, a szczupła ok. 9 kg, w zasadzie utrzymywała się zawsze nieco ponad 10 centyl, choć urodziła się dość spora 3,5 kg, no ale potem nie bardzo chciała jeść, morfologia, bad. moczu ok. lekarze uznali że widocznie taki typ). Od ok. 4 miesiąca życia dziecko miało podejrzenie nietolerancji laktozy (długo utrzymujące się luźne kupki ze śluzem), więc przy rozszerzaniu diety zamiast kaszek mlecznych dostawało Sinlac i było karmione mlekiem z piersi - aktualnie w zasadzie je z piersi w nocy i nad ranem (w sumie 2 razy). Jadłospis:

8:30 kaszka Sinlac z kilkoma łyżkami owoców, w sumie ok. 150 ml (czasem kanapeczka z wędliną lub jajecznica z 4 jaj przepiórczych ze szczypiorkiem)
12:00 zupka ze słoiczka 190 ml
15:00 II danie: mięsko z jarzynką i kluseczkami/ziemniaczkami/ryżem/kaszą
17:00 deserek owoce z jogurtem ok. 100 ml
19:00 kaszka Sinlac o. 180-200 ml
W nocy ok. 2:00 i 6:00 pierś. W ciągu dnia ewentualnie kilka chrupek/wafel ryżowy. Do picia woda, a po obiedzie soczek ok. 100 ml.

Proszę o ocenę schematu jedzenia i informację, czy nie za mało w nim produktów mlecznych. Próbowałam po skończeniu roku wprowadzać mleko 3 (sprawdzić jak reaguje na laktozę), ale dziecko nie chce go pić, ani samego, ani jako składnik innych produktów tj. budyń etc.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Jadłospis roczniaka 23.01.14, 17:13
      roczne dziecko to juz powinno jesc ze wspolnego gara

skad wniosek, ze jest niejadkiem?
      po co tej silnac?
      • Gość: zestresowana mama Re: Jadłospis roczniaka IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.14, 18:03
        Sinlac zalecili lekarze bo wg. nich za mało przybierała na wadze, biorąc pod uwagę jej masę urodzeniową (dość sporą jak pisałam wyżej), stąd też wniosek że nie jest specjalnym "jadakiem". Problem nie tyle w tym, czy je mało czy dużo, tylko czy dieta jest odpowiednio zbilansowana i dostarcza jej wszystkich składników (dziecko jest bardzo ruchliwe, od 11 miesiąca samo chodzi). Z dorosłymi daniami nie jest tak prosto :( żółty ser tylko skubnie i więcej nie chce, jogurt zje max. pół opakowania i to z oporami, twarożek nie smakuje - wypluwa, mleka nie chce pić. Jak coś jej nie smakuje wypluwa, ale zaraz zaczyna płakać i grymasić, bo jest głodna.
        • murwa.kac Re: Jadłospis roczniaka 24.01.14, 07:59
          a teraz jak przyrosty wygladaja?
          są rozumiem?
          jak naniesiesz na siatke centylowa jest constans? slizga sie mniej wiecej w tym samym kanale?
          zdrowa jest? radosna w ciagu dnia?
          jesli tak - widac taki jej urok i nie ma co paść na sile. nawet jesli z przyrostami nie miesci sie w scisle okreslonej tabelce.

ja sie nie dziwie, ze je niechetnie jak ja zapychasz silacem. toz to klajster przeslodki niemozliwie. nic dziwnego, ze nie ma apetytu.
          odstaw ten sinlac, zorientuj sie w rozszerzaniu diety metoda BLW i daj jej czas.
          niech je ile moze zjesc i ile chce zjesc.
          bo ona wcale nie jest niejsadkiem. ona po prostu je wedle apetytu swojego, a nie wedle tabelki w ksiazce czy widzimisie mamy czy pani doktor.
        • murwa.kac Re: Jadłospis roczniaka 24.01.14, 08:05
          sam jadlospis

sinlac wywal
          wiecej warzyw, owocow

piszac wspolny gar mialam na mysli i jedzenie tego samego co wy i jedzenie razem.
          jak gotujesz obiad - gotuj pod katem dziecka. sol zastap ziolami, zdrowo, bez glutamianu etc.
          \i siadajcie RAZEM do stolu.
          kazdy swoj talerz, dziecko niech je rekoma jezeli nie umie jeszcze operowac widelczem czy lyzka.
          kazdy je sam, bez nadmiernego trzesienia sie nad dzieckiem, nadmiernego zwracania uwagi na dziecko. po prostu - rodzinny obiad, ktory powinien byc codziennoscia i norma.
          w ten sposob dzieci najszybciej ucza sie jesc i prawdlowej kultury jedzenia (w sensie jedzenie jest wazne, trzeba jesc, ale nie stanowi centrum, nie jest najwazniejsze, nie powinno wywolywac nerwow, stresow, spiec)

poczytaj o blw.

i zmien podejscie do tego ile powinna jesc.
          widac pol opakowania jogurtu zwyczajnie jej wystarczy. musi zjesc caly? dlaczego?
          skoro zolty ser jej nie smakuje - musi jesc?
          podobnie twarozek? no nie musi, ma prawo jej cos nie smakowac, jak i Tobie pewnie niektore rzeczy nie smakuja.
    • ilianna Re: Jadłospis roczniaka 24.01.14, 10:32
      Hehe, moja jest niemal rok starsza i też waży 9 kg :D. Nie jest niejadkiem, jest drobna. Murwa dobrze radzi :). Skoro dziecko miało podejrzenie nietolerancji laktozy, to może coś jest na rzeczy i dlatego nie bardzo jej wchodzą mleko, ser żółty, jogurt i twarożek? Jak jest ciągle na piersi to ok, nie musi nabiału zjadać. Poczytaj najwyżej o innych źródłach wapnia i włącz je do diety. Sinlac bym odstawiła na rzecz normalnych śniadań i kolacji - kanapki, jajecznica, naleśniki, kasza z warzywami, kasza na słodko czy co tam rodzice jedzą.
      • gkoz Re: Jadłospis roczniaka 24.01.14, 13:27
        sinlac bym wyrzuciła, na rzecz kaszy jaglanej, owsianki, ryżu na wodzie z owocami można dodać jogurt,, skoro karmisz piersią to bym nie przejmowała się mlekiem w diecie, dostaje tyle ile potrzebuje, je całkiem sporo
        • Gość: kasia Re: Jadłospis roczniaka IP: *.static.espol.com.pl 24.01.14, 15:51
          jak ona jest niejadkiem to ja jestem swietym heheh ona je duzo moja podobnie jak iliny ma 1,5 roku i wazy 9 kg i je o polowe mniej a nabialu to raz na 3 dni jogurt bo mm nie chce nabialu nie chce mlkeo z pierosi nie dostaje od roku takze mamo wyluzuij i ciesz ze tak duzo ci je!!!!!!!!!
    • mad_die Re: Jadłospis roczniaka 24.01.14, 21:48
      > 8:30 kaszka Sinlac z kilkoma łyżkami owoców, w sumie ok. 150 ml (czasem kanapec
      > zka z wędliną lub jajecznica z 4 jaj przepiórczych ze szczypiorkiem)
      Tego cukru w sinlacu bym nie dawała wcale. Daj jej pierś najpierw a potem normalna kaszę na wodzie z owocami lub inne śniadanie.

> 12:00 zupka ze słoiczka 190 ml
      to nie jest zupa.... daj jej normalnej zupy, domowej, z dobrym tłuszczem, z kaszą itp.

> 15:00 II danie: mięsko z jarzynką i kluseczkami/ziemniaczkami/ryżem/kaszą
      > 17:00 deserek owoce z jogurtem ok. 100 ml
      jogurt niepotrzebny, ma Twoje mleko
      ale ostatecznie może być

> 19:00 kaszka Sinlac o. 180-200 ml
      tutaj daj jej pierś, dużo piersi

> W nocy ok. 2:00 i 6:00 pierś. W ciągu dnia ewentualnie kilka chrupek/wafel ryżo
      > wy. Do picia woda, a po obiedzie soczek ok. 100 ml.
      W ciągu dnia nie może pić piersi?
    • monika8630 Re: Jadłospis roczniaka 24.01.14, 21:59
      Ja zmieniłabym tak;
      8.30-zwykla kasza/kanapka/jajecznica
      12-zupa domowa
      15-tak jak w twoim schemacie
      17-tez bym zostawila
      19-kasza np,manna z mm/kanapka
      Do picia wode i piers,posilki tez moze zapijac piersia.
      Ogolnie to je sporo jak dla mnie,zrezygnuj tylko z sinlacku i zupy słoikowej i bedzie ok.
      • Gość: zestresowanamama Re: Jadłospis roczniaka IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.14, 22:42
        Ze "zwykłą" zupą niestety mam problem, bo często zdarza się że zje 2-3 łyżeczki a potem wypluwa, a jak podam słoikową to je - czy to oznacza, że przyzwyczaiła się do słoikowych, czy ja aż tak źle gotuję ? Jak długo mam próbować ze swoją zupą, żeby definitywnie stwierdzić że ten smak dziecku nie smakuje, a nie jest to tylko chwilowa niechęć ?

Co do podawania piersi pozostały tylko nocne karmienia, bo w dzień nie mam możliwości karmienia, stąd obawa o małą ilość prod. mlecznych w diecie.
        • mad_die Re: Jadłospis roczniaka 24.01.14, 22:50
          Ok, kiedy Cię nie ma w domu? To w tych godzinach niech mała je sobie kaszę, zupę, owoce, obiad itp. A jak jesteś w domu to niech ma już pierś do woli.

Zupę gotuj na różne sposoby - pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, rosół, warzywna, krupnik - któraś na pewno zasmakuje małej :) Ja swego czasu obiady robiłam .... i tu się nie śmiać proszę ;) ..... na wzór słoikowych. Czyli czytałam skład słoika i na tej podstawie produkowałam swoje danie obiadowe (czyli zupę gęstą, że łycha staje). I tak ugotowana zupa brokułowa (indyk, brokuł, batat, ziemniak, marchewka, ryż, dobra oliwa, zioła włoskie) była pożerana w mig!
    • agnieszka.lelen Re: Jadłospis roczniaka 27.01.14, 23:42
      Córeczka wcale nie je mało. Czemu pisze Pani, że jest niejadkiem? Proszę prześledzić przyrosty wagi na siatce centylowej; aktualnie jest na 25 centylu.
      Co do jadłospisu - sinlac to bardzo kaloryczny posiłek; zawiera dużo białka,wapnia, również witamin (więc bez obaw o niedobór). Poza/zamiast sinlacu córeczka może jeść najróżniejsze produkty zbożowe. Powinny być dodane w każdym posiłku (można również do deseru albo gotowe danie np.: musli Moje Śniadanko HIPP). Warto urozmaicać jadłospis - podawać różne potrawy na śniadania, kolacje, dania obiadowe. Dodatek warzyw powinien być do większości posiłków. Jeśli chodzi o mleko/produkty nabiałowe może Pani próbować podawać zwykłe mleko czy produkty nabiałowe; można też próbować z różnymi mlekami modyfikowanymi (np.: HIPP Combiotik) albo podać kaszę mleczną (np.: z asortymentu HIPP). Z akceptacją może być podobnie jak z zupami własnej roboty; nierzadko potrzeba sporo czasu i wytrwałości aby dziecko przyzwyczaiło się do proponowanych potraw/dań.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka