Dodaj do ulubionych

jajko - 7 m-cy

14.04.14, 20:03
Chcialabym zrobic dla 7-miesieczniaka kulki miesne, kulki miesno warzywne ale wszedzie w przepisach jest jajko. I pytanie czy moge takie danie padac corce? A jak nie to, to jak przyrzadzic takie miesko, zeby sie nie rozlatywalo i corka mogla spokojnie chwycic to lapkami. I tez nie wiem czy zapiekac je w niewielkiej ilosci oleju czy moze na parze. Bo smazenie to raczej nie. Robilyscie tak?
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: jajko - 7 m-cy 15.04.14, 13:42
      Ja robiłam bez jajka, wsadzałam do piekarnika i były ok, nie rozwalały się. Można sklejać glutem z siemienia lnianego, ale nie wiem jak ma się siemię do takiego malucha.
      Ale przyznam, że całe jajko dałam córce wcześnie, jakoś od koniec 7 msc właśnie i u nas było ok, więc jak nie masz alergika to możesz spróbować.
    • ewellana84 Re: jajko - 7 m-cy 16.04.14, 14:04
      Witaj. Możesz próbować dodać kleiku kukurydzianego albo ryżowego.
      Zapiec albo rzucić na gotującą się wodę.
      Pozdrawiao
    • agnieszka.lelen Re: jajko - 7 m-cy 16.04.14, 20:37
      Mogą być zapiekane albo na parze. Do sklejenia może posłużyć rozgotowana kasza.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • Gość: a Re: jajko - 7 m-cy IP: 46.22.169.* 23.04.14, 20:29
      glut z siemienia bedzie idealny, albo rozgotowana jaglanka.
    • paskudna_monia Re: jajko - 7 m-cy 04.05.14, 19:37
      Halo!
      A jak zrobić takie kulki? Z jakiego mięsa robicie?
      Córa za momencik kończy 7 miesięcy, od miesiąca rozszerzamy dietę / w osobnym poście poproszę pewnie o ocenę schematu/

Ja przygotowuję np ziemniaki /puree jeszcze/ w słoiczki po daniach gotowych i trzymam w lodówce, mam na np 2-3 dni. To samo robię z kaszkami jaglanymi czy kukurydzianymi. O odpowiedniej porze biorę słoiczek, odgrzewam w podgrzewaczu do butelek i dodaję trochę wody, czasem owoców czy warzyw. Może być?

Dzięki wielkie!
      • mmajcka Re: jajko - 7 m-cy 05.05.14, 21:45
        Ja wlasnie zrobilam na razie jeden rzut. Mielony indyk, rozmoczona bulka tarta i kleik ryzowy. Dodalam troche mielonego kminku i slodkiej papryki ale szukam jeszcze jakich przypraw czy ziol moge uzyc :). Ulepilam bardziej palki niz kulki i obtoczylam jeszcze w bulce. Wrzucilam do garnka na pare i polalam troche oliwka. Ale nastepnym razem zapieke. Musze przyznac, ze corce smakowalo :)
        • paskudna_monia Re: jajko - 7 m-cy 24.05.14, 18:14
          Dzięki za przepis! A kleik pewnie najpierw przygotowałaś, jak wg przepisu?
          Tak dopytuję ;)
    • Gość: playschool Re: jajko - 7 m-cy IP: *.internetunion.pl 24.05.14, 20:45
      babyonline.pl/nowy-schemat-zywienia-niemowlat-2014,schemat-zywienia-niemowlat-artykul,15669,r1.html

Ja bym dala jajko ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka