Dodaj do ulubionych

6 miesięcy - schemat i problem z mm

IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.14, 21:41
Witam, córka niedługo skończy 6 miesięcy i jest karmiona piersią. Z powodu powrotu do pracy próbuję jej wprowadzić mleko modyfikowane, ale nie chce pić z butelki , więc podaje je pod postacią kasz. Proszę o ocenę schematu i odpowiedź na nurtujące mnie pytania.

6:00 - 7:00 - moje mleko
9:00 - 10:00 - kaszka ryżowa na mleku modyfikowanym - 150 ml
12:00 - 13:00 - słoiczek owocowy + kasza jaglana na mm
14:00 - 15:00 - obiadek słoik: zupka / mięso / warzywa
16:00 - 17:00 - kasza kukurydziana na mleku modyfikowanym - 150 ml
18:00 - 19:00 - moje mleko
w nocy je dwa razy moje mleko o 23:00 i 03:00.

Pytania:

1. Czy warto dodawać tyle kasz? Podobno kasze tuczą i dostarczają pustych kalorii. Ale jak inaczej przemycić jej mleko modyfikowane?
2. Czy podawać codziennie owoce? Owoce są słodkie i trudniej jest później przekonać dziecko do neutralnych smaków.
3. Czy podawać już picie? Kiedy: po posiłkach czy pomiędzy. Córka wody nie akceptuje, więc musiałabym podać jej sok (ewentualnie rozrobiony z wodą 50/50).
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm 25.04.14, 22:08
      Gość portalu: Martula napisał(a):

> Witam, córka niedługo skończy 6 miesięcy i jest karmiona piersią. Z powodu powr
      > otu do pracy próbuję jej wprowadzić mleko modyfikowane,
      Wcale nie musisz tego robić, dawać sztucznego mleka.

>
      > 1. Czy warto dodawać tyle kasz? Podobno kasze tuczą i dostarczają pustych kalor
      > ii. Ale jak inaczej przemycić jej mleko modyfikowane?
      nie musisz nic przemycać. Po prostu daj jej pierś przed praca i po pracy a jak w domu Cię nie będzie to opiekun da jej kaszy normalnej, owoce, warzywa, wodę do picia w kubku i wystarczy.

> 2. Czy podawać codziennie owoce? Owoce są słodkie i trudniej jest później przek
      > onać dziecko do neutralnych smaków.
      Tak, codziennie i owoce i warzywa.

> 3. Czy podawać już picie? Kiedy: po posiłkach czy pomiędzy. Córka wody nie akce
      > ptuje, więc musiałabym podać jej sok (ewentualnie rozrobiony z wodą 50/50).
      Tak , proponuj wodę w kubku, nie sok.
      I pierś, póki jesteś w domu.
      I jak jesteś w domu przed/po pracy też tylko pierś.
      • Gość: Martula Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 08:18
        A co masz na myśli pisząc, że opiekun da jej kaszy normalnej? Ryżowej?

Może niezbyt dokładnie to ujęłam, ale chodzi mi o to, że przestawiam małą na mm, bo wracam do pracy, ale też dlatego (a może głównie dlatego) , że jestem już umęczona tym karmieniem, nabrzmiałymi piersiami itp.

A jeśli chodzi o picie to wiem, że trzeba dawać wodę, ale córka jej nie chce i tu pojawia się problem. Jeśli będę jej proponować wodę przez następny miesiąc , a ona nie będzie piła to czekać, aż się przekona czy proponować coś innego.
        • ilianna Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm 26.04.14, 12:33
          Kasze normalne to np. jaglana, gryczana niepalona. Mogą być z dodatkiem mm, skoro nie chcesz już karmić piersią. Gluten zamierzasz wprowadzać teraz czy później?
          To, że dziecko na początku nie chce pić jest raczej normalne. Ja mojej dałam kubek z wodą pierwszy raz jak miała jakoś niecałe 6 msc, zaczęła pić więcej niż 2 łyki jakiś miesiąc czy dwa później. Do roku w ogóle piła mało (ale była na piersi).
          • Gość: Martula Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 17:14
            Gluten wprowadzam teraz (łyżka manny).

Próby podania córce czegokolwiek w kubku kończą się przebieraniem :) Wierci się i wymachuje łapkami tak bardzo, że wszystko się rozlewa a do buzi mało trafia.

A ogólnie schemat może być czy coś zmienić?
        • Gość: niuniek3 Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 15:18
          Nie dawaj kaszek tylko zwykle kasze. Ryz też. Może być i na mm. Zwykle dopóki dziecko ma piers pije mało wody. Jeśli ciebie nie będzie będzie piła. Powoli przekona się do wody. Konsekwentnie po każdym posiłku proponuj. Pić z kubka też szybko się nauczy.
          A pierś- twoja decyzja, ale nie jest dobrze łączyć powrót do pracy z odstawianiem od piersi. Poza tym drugi półrocze jest słabe jeśli chodzi o spanie- z piersią łatwiej przetrwać np ząbkowanie. A za parę miesięcy dasz nabiał i mm nie będzie potrzebne. Nie jest dobrze przemycac coś co dziecku nie smakuje.
        • mad_die Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm 28.04.14, 21:23
          > A co masz na myśli pisząc, że opiekun da jej kaszy normalnej? Ryżowej?
          Dziewczyny już pisały - chodzi o normalne, pełnowartościowe kasze, a nie proszki z papierka... Jaglana, orkiszowa, amarantus, quinoa, jęczmienna. Wybór masz OGROMNY.

> Może niezbyt dokładnie to ujęłam, ale chodzi mi o to, że przestawiam małą na mm
          > , bo wracam do pracy, ale też dlatego (a może głównie dlatego) , że jestem już
          > umęczona tym karmieniem, nabrzmiałymi piersiami itp.
          Wiesz, jakoś tak ogólnie pojęte umęczenie idzie w parze z macierzyństwem, więc....
          Ja na Twoim miejscu bym karmiła dalej, bo to najfajniejsze co możesz dać maluchowi po tylu godzinach nieobecności - jedzenie i bliskość w jednym. Zwłaszcza, że jak piszesz, mała innego mleko nie chce pić. Masz mądre dziecko, posłuchaj się go w tej kwestii :)
          A czemu masz teraz nabrzmiałe piersi? Nie dajesz małej ssać kiedy chce?

A jeśli chodzi o picie to wiem, że trzeba dawać wodę, ale córka jej nie chce i
          > tu pojawia się problem. Jeśli będę jej proponować wodę przez następny miesiąc ,
          > a ona nie będzie piła to czekać, aż się przekona czy proponować coś innego.
          Oczywiście, że dalej wodę w kubku proponować (się zaleje to się przebierze, woda szybko schnie). Za jakiś czas zacznie pić.
    • Gość: beansidhe13 Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: 83.1.97.* 27.04.14, 12:20
      1. Kasze nie tuczą raczej . Co innego kaszki sklepowe z cukrem. Moje dziecie je kasze codziennie od 6 mca i utuczone nie jest.
      2. Owoce codziennie jaknajbardziej - też sie bałam że jak sie rozsądkiem w owocach to potem bedzie,problem z warzywami i reszta ale tak nie jest.
      3. Z piciem to trudno powiedzieć. Ja zaczełam poić mała jak miała 4 mce ale dopiero teraz (ma 10) zaczęła pić jakieś normalne ilósci. Wcześniej to dwa łyki koniec. Też mi sie wydawało ze w życiu samej wody nie wypije ale powoli ( czyli sposobem rozwadniania herbatki) udało sie i teraz pije tylko wodę.
      Z przestawaniem na mm to nie pomogę bo od urodzenia młoda była karmiona mieszanie i bezboleśnie od 6 miesąca jest na mm.
      • Gość: beansidhe13 Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: 83.1.97.* 27.04.14, 12:22
        Rozsmakuje w owocach miało być - uroki tableta;)
    • Gość: Martula Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 18:15
      Każdy pisze o tych normalnych kaszach i ryżu, ale jak to zrobić? Ugotować ryż na wodzie , dodać mm i zmiksować? Raczej zakrztusi się całym ryżem albo kaszą. Czy to na pewno jest dobre dla 6 miesięcznego dziecka? Czy kasza gryczana nie jest za ciężka dla żołądka takiego niemowlaka?
      • Gość: beansidhe13 Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: 83.1.97.* 27.04.14, 19:05
        Ja gotuje na wodzie i tak podaje. Jak dobrze ugotujesz wręcz rozgotujesz to sobie powinno dziecko poradzić. Jeśli kasza gryczana to niepalona, jaglana jest bardzo delikatna. Innych nie
        jadła póki co.ryżu też nie daje po potem problem z kupą. Z mm nie daje bo wyraźnie jej nie smakuje ale można czemu nie. Gotujeszna wodzie a potem mieszasz z mm. Moja nigdy sie zakrztusiła kaszą wogóle niczym sie krztusi a je już sporo.
      • Gość: gosc Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 22:06
        Nie zakrztusi się. Rozgotuj. Rozgniec widelcem.
        Papki i kaszki są dla dzieci którym rozszerza się dietę po 4m. Ja nigdy niczego nie blendowalam. Daj ugotowane warzywa, raz dwa opanuje odgryzanie i gryzienie i polykanie. Siedzi?
        • Gość: Martula Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 22:34
          Nie siedzi jeszcze i dlatego też boję się dawać jej grudki, nie wspominając o całych kawałkach warzyw.
          • Gość: gosc Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.14, 09:17
            A na kolanach? A kiedy wracasz do tej pracy? Ile masz jeszcze czasu? Papką dziecko też może się zakrztusic.
    • agnieszka.lelen Re: 6 miesięcy - schemat i problem z mm 28.04.14, 20:12
      Schemat może taki pozostać. Może Pani podawać np.: same owoce z kaszą, już bez mleka. skoro ma 4 karmienia z piersi i 2 porcje mleka modyfikowanego. Kasze na mleku powinny być podawane łyżeczką. Można też zaproponować kasze mleczne; może zasmakują? Np. Kaszki mleczne HIPP Prebiotyczne Na Dzień Dobry a Kaszki mleczne HIPP Na Dobranoc.
      Tak, codziennie należy podawać warzywa i owoce. Warto zacząć naukę picia wody z kubka; można proponować przed, po i pomiędzy posiłkami. Jeśli chce Pani podać sok, to trzeba go uwzględnić w podaży owoców (aby razem nie było więcej niż ok. 150g).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka