Dodaj do ulubionych

17 mies. - chce tylko owoce

23.07.14, 18:24
witam, mój 17-miesieczny synek od kilku tygodni bardzo słabo je, a jak już zgłodnieje, to chce tylko owoce. warzywa, mięsa mogą nie istnieć. kasze i płatki owsiane - zje kilka łyżeczek, podobnie jogurty. chleb rozkruszy i wyrzuci. za to owoce - głównie morele, arbuza, gruszki i banany - zjadłby w każdych ilościach. pokazuje, gdzie leżą i domaga się tylko tego. próbowałam różnych sposobów, żeby uatrakcyjnić inne pokarmy, cudowałam z jakimiś placuszkami, pieczonymi frytkami warzywnymi itp - nic, zero, nawet jeśli jest głodny. co robić? półtoraroczniak chyba nie powinien być na diecie owocowej.
synek intensywnie ząbkuje (czwórki), ale nie wiem, czy to ma związek.
Obserwuj wątek
    • Gość: maddie Re: 17 mies. - chce tylko owoce IP: *.kpn.net 24.07.14, 17:44
      A co pije?
      Nawet jesli zje kilka lyzek czegos innego niz.owoce. to zawsze cos zje.
      Teraz jest cieplo, owoce swietnie gasza pragnienie.
      • hasunka Re: 17 mies. - chce tylko owoce 24.07.14, 19:13
        pije tylko wodę, też niemało. no i raz dziennie - nad ranem - wypija 240ml mm. miałam mu odstawić, ale teraz chyba się z tym wstrzymam, zawsze to coś innego niż owoce.
        młody jest chyba już w fazie buntu, więc jak mu nie dam owoców i proponuję warzywa, to robi takie awantury, że się poddaję...
    • agnieszka.lelen Re: 17 mies. - chce tylko owoce 29.07.14, 21:29
      Teraz w okresie letnim, zwłaszcza w gorące dni często wzrasta apetyt na soczyste, słodkie, owoce, zawierają one przecież dużo wody. Na pewno nie można rezygnować z podawania ustalonych posiłków o stałych porach - zupa, danie obiadowe, śniadanie, kolacja. Nawet te niewielkie ilości pozostałych posiłków są cenne. Dziecko w tym wieku powinno jeść z resztą rodziny; powinien to być miły czas, apetyt domowników i właściwy przykład zazwyczaj pomaga dziecku. Potrzebna jest wytrwałość, konsekwencja i cierpliwość; bez nacisku, wmuszania.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka