Dodaj do ulubionych

odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help me!

11.03.09, 22:10
Witam,
piszecie tu o ciekawych rzeczach. Napiszę i ja.
Dziecię moje ma 5,5 mca. Ssak jest z niego przeogromny - jada mniej wiecej ok 10x. Godzin nie podaje - sa regulowane jego "widzi mi sie".
Klopot pojawil sie taki, ze wrocilam do pracy, a dziecie moje nie chce jesc nic innego poza piersia :( [praca 2-3 x w tyg., ok 5 godz.]
Jest skazowcem, wiec ma pyszny Nutramigen ;) krzywi sie, krzyczy i pluje przy probach jego podawania. Ostatnio glodowal 5 godz.
Natomiast moim odciagnietym mlekiem wymiotuje (wykluczylam juz zly smoczek). Jestesmy na etapie ponownej proby zupki z marchewki [zbyt szybko wprowadzilam kaszke ryzowo-jablkowa i marchewke wiec nie wiem co go uczulilo].
Pytanie polega na tym - co robic kiedy mnie nie ma w domu??? Probowac podawac w tym czasie zupki/kaszki, czy tez meczyc dziecie Nutramigenem?
Odpowiedz pediatry - karmic piersia ;)) Ale nie rozwiazuje to mojego problemu :(
Moze znacie fajne i bezpieczne kaszki/stosowne do tego wieku/ bez mleka? [takie na Nutramigenie smakuja przeokropnie i dziecie odmawia spozywania, tak samo jak mleka].
Czekam na podpowiedzi - nie chce glodzic dziecka:)
A jutro znow do pracy...
Obserwuj wątek
    • truskawek82 Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 12.03.09, 21:26
      Moje dziecię także jest uczulone m.in. na mleko. My jednak posiłkujemy sie
      Bebilonem pepti - ponoć jest lepszy niż Nutramigen, może powinnaś spróbować
      zmieni c mleczko i to coś pomoże? Co do kaszek - dla takich jak nasze maluchów
      są bezmleczne kaszki ryżowe np. z Bobovity z dodatkiem lub bez owoców. Ja robię
      Młodemu butelkę to dodaję do niej ok. 2 łyżeczek tej kaszki dla smaku. Spróbuj,
      może się uda ;) A co do lekarzy - oni zawsze wiedzą najlepiej. Moja pediatra na
      pytanie co mam zrobić nocą kiedy synek ryczy, bo nie daje mu piersi (chcialamgo
      odstawic) usłyszałam: proszę kupić stopery do uszu...
    • galu08 Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 13.03.09, 21:54
      ja daję kaszke ryżową owocowa Bobovity lub Nestle na wodzie (Mała nie pije mleka
      modyfikowanego - jest alergikiem, i jest jeszcze na piersi). smakuje dobrze i
      jest to ulubione danie córki:)
      • taviatk_o Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 14.03.09, 14:26
        Wielkie dzięki za odpowiedzi:)
        Odnosnie Bebilonu Pepti - probę mamy juz za sobą - niestety małego zsypało
        momentalnie + nasilone ulewanie :(
        Stąd desperackie podawanie Nutramigenu.
        Miałam pewne obawy co do podawania kaszek na wodzie (w sensie: a czy jemu to
        będzie smakowało lub czy ma to jakąś wartość odżywczą?). Jednak, skoro piszecie,
        że podajecie je swoim Pociechom to i ja może zacznę wprowadzać.
        Przyznaję, że wczoraj, kiedy byłam w pracy (ok 6h nieobezności w domu) Malutki
        zjadł ok 30ml zupki - ziwemniak+oliwa z oliwek, a potem zuch wypil 60 ml
        Nutramigenu. Cóż, najwidoczniej bardzo zgłodniał...
        A pediatra radzący kupić stopery... mam wielką ochotę kazać mu je zjeść!!! wrrr

galu08 - a ile mies. ma Twoja Malutka? I ile tej kaszki jej podajesz? Pytam, bo
        moj tłuścioszek jest chętny do jedzenia i boję się dać mu za dużo.

Pozdrawiam :)
    • uczula Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 16.03.09, 17:39
      oj watpie czy uda ci sie wprowadzic nutramigen gdy jednoczesnie karmisz piersia.
      Troche dziwne jest to ulewanie - moze za duza dziurka byla? bo przeciez twoim
      mlekiem nie powinno sie ulewac.
      jest jeszcze sinlac - bardzo pozywna kaszka, ale u nas ona nie przeszla...misiek
      purkurando robil:(
      a po kleiku ryzowym mial zatwardzenie.
      kleik kukurydziany - uczulenie.
      niestety - wprowadzanie czegos skazowcowi to droga przez meke.
      • uczula ps. 16.03.09, 18:11
        chcialabym jeszcze uczulic na cukier - wzmaga wydzielanie gazow w jelitach i np
        u nas to tez byl problem.
        Wiesz, moj skazowiec w tamtym okresie(5,6 msc) to byl uczulony na wszystkie
        owoce poza bananami.
        na seler i pietruszke tez, na wolowine i wszystkie przetwory mleczne tez.
        Bylam na scislej diecie prawie 12 msc, no ale ja siedze w domu takze...
        Nie spiesz sie z rozszerzaniem diety, u skazowca nie warto sie spieszyc, bo
        uklad trawienny musi dorosnac.
        nie wiem co ci doradzic, ja bym probowala jeszcze z pokarmem u butelka...
        • taviatk_o Re: ps. 17.03.09, 15:00
          Witam.
          kolejna próba podania mojego mleka butelką zakończyła się fiaskiem. Mam smoczek z najmniejszą dziurką - przynajmniej tak twierdziła sprzedająca mi go farmaceutka /też mama więc nie sądzę, że poradziła mi nieodpowiedni/, zresztą 2 poprzednie smoki poszły do kosza - było jeszcze większe ulewanko - nutramigenem.
          Troche mnie podłamałaś tym uczuleniem na wszystkie owoce :(
          Wczoraj znów byłam w pracy. Mały nie jadł 6h. Potem skusił się na zupkę marchewkową.
          Sinlac odradziła pediatra - jest b. kaloryczny a mały i tak jest duży :)
          Próbowałam kaszki /ryzowa z bananem/- zajada się nią, ale rzeczywiście był problem z brakiem kupki - choć tego z kaszką nie wiązałam. Zresztą mnie nie bardzo podoba się obecność cukru w kaszkach /choc nie wiem czy takie ilości mogą źle na dziecko wpływać/. Sądzę, że to za wcześnie jego podawanie.
          Muszę poszukać czegoś bez cukru, bo boję się, że mały się do tego za szybko przyzwyczai - odpada mi więc problem wzdęć:)
          oj, jak ja bym chciała zostać z nim w domku...;)
    • joanna.czerwinska Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 21.03.09, 23:15
      Witam!
      Proponuję nakarmić Maluszka piersią przed wyjściem do pracy, a w czasie
      nieobecności Mamy próbować jednak rozpocząć od zupek z produktów
      hipoalergicznych (np.marchew, ziemniak, dynia), wprowadzać pojedyńczo obserwując
      reakcję Dziecka.Myślę,że nie ma konieczności podawania w czasie tych 5 godz.
      Nutramigrnu, który jest rzeczywiście źle znoszony przez dzieci. Podawanie kaszek
      na wodzie jest też dobrym pomysłem.
      Pozdrawiam.
      Joanna Czerwińska
      • taviatk_o Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 22.03.09, 21:19
        Witam,
        dziękujkę bardzo za odpowiedź. Miałam wiele wątpliwości odnośnie pożywności tej jednej porcyjki "zupiny", jaką zjada syn w czasie mojej nieobecności.
        Rzeczywiście karmię tuż przed wyjściem z domu i od razu po powrocie.
        Tylko zastanawia mnie jeszcze częstotliwość kupek Małego.
        Teraz jest karmiony tylko piersią + 2x w tyg./dzień po dniu/ dostaje ok 50ml zupki.
        Po takim pożywieniu nie ma kupki przez 4-5 dni. Czy to normalne?
        • joanna.czerwinska Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 21.04.09, 00:27
          Witam!
          Jeżeli w tym czasie Dziecko nie ma bólów brzuszka, konsystencja stolca jest
          prawidłowa i Maluszek nie męczy się, nie pręży w czasie jego oddawania, to nie
          sądzę by było to coś niepokojącego.
          Pozdrawiam
          Joanna Czerwińska
    • honek1 Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m 01.04.09, 16:25
      Mam 6,5 miesięcznego synka, który też jest alergikiem, a od dwóch tygodni znów
      pracuję (cały etat). U nas najlepiej sprawdza się kleik ryżowy Nestle na mleku
      ściąganym + kilka łyżeczek owoców ze słoiczka. Mały wcina, aż mu się uszy trzęsą
      :) Nie nadążamy machać łyżeczką. Hydrolizatów białkowych nigdy nie próbowaliśmy.
      Sam kleik nie wystarcza, więc wprowadziliśmy też zupki i owoce ze słoiczków -
      ostrożnie zaczynając od jednoskładnikowych. W twoim przypadku, jeśli pracujesz
      po 5 godzin, może się okazać, że na początek wystarczy kleik na ściąganym mleku.
      Generalnie im prostsze pokarmy tym lepiej. Dlatego lepiej zacząć od zwykłego
      kleiku ryżowego (na początek nawet bez dodawania owoców ze słoika).
      • Gość: eloradanan Re: odstawianie/rozszerzanie/wielki ssak - help m IP: *.mynet.com.pl 17.04.09, 14:58
        nasz mlody ma juz10 lat byl mega alergikiem na mega diecie je teraz
        wszystko,zasada pomalu i po 1nowym posilku przez4-5 dni i widac reakcje.W wieku
        mcy jadl tylko klerik ryzowy na bebilonie z marchewka i indykiem Dzis to
        poterzny chlop:)powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka