ven.to 26.06.10, 20:02 bardzo proszę o przepis - któraś z Was o nich pisała i ja chcę je zrobic koniecznie :) ale nie mogę za nic znaleźc przepisu. Pmóżcie, Kochane Dukanki :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
anja_maciejka Re: ciasteczka cynamonowe 26.06.10, 20:44 Wiesz co? Sprawdziłam, nie było przepisu. Tylko elrosa wspomniała,że robi takie korzenne z dużą ilością cynamonu. Ja robiłam placuszki otrębowe po prostu z cynamonem-na słodko. I na teflonie i w piekarniku. Smakowały wszystkim. Ale teraz jak o nich napisałaś zaczęłam kombinować jakby tu je z maizeny zrobić...jak coś wykombinuję to dam znać. Jeśli jutro będziemy w domu siedzieć to pewno je popełnię;) Link Zgłoś
elrosa Re: ciasteczka cynamonowe 26.06.10, 21:04 Proszę bardzo :) Pierniczki otrębowe - 2 jajka - 3-4 łyżki otrębów - przyprawa do piernika - słodzik - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Ubić pianę z białek. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka ze słodzikiem (dałam ok. 15 tabletek rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody). Do piany wlać żółtka, ostrożnie wymieszać. Dodać przyprawę do pierników (dałam ok. 1 łyżeczki - można mniej, ja lubię mocno korzenne :-)) oraz otręby - jeśli masa jest dość rzadka, można zwiększyć ich ilość. Można dodać także ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasteczka wykładamy na blachę (najlepiej przykrytą papierem do pieczenia lub folią aluminiową), pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Link Zgłoś
madzioreck Elrosa... 27.06.10, 00:07 ... niedobra kobieto, szczujesz ciachami, a nie dodałaś do wątku deserowego :> ;) Link Zgłoś
ven.to Re: Elrosa... 27.06.10, 08:58 dzięki :) już robię :) pachnie że ho-ho. I wiem że muszę szybko uformowac kolejną blachę bo rodzinka stoi pod piekarnikiem i się ślini :) cudne są i dokładnie na miarę moich możliwości "cukierniczych" Link Zgłoś
dorota-on-line buuu 27.06.10, 11:50 a ja sie tak napalilam a na całym osiedlu nie mają przyprawy do piernika...no nic, musze poczekac do jutra Link Zgłoś
viola_13 Re: ciasteczka cynamonowe 27.06.10, 12:10 Właśnie się pieką, pachnie na cały dom, jest ich 13 i nie dam nikomu ani gryza... Nie jestem egoistką, zaczęłam 3 dobę fazy I, i moja waga pokazuje 2 kg mniej:)))))) Link Zgłoś