03.09.10, 19:05
czym sie różnią otręby owsiane i pszenne i dlaczego mamy je używac w takich
proporcjach- 2:1?

ostatnio popatrzyłam na opakowanie otrębów i widzę ze otręby pszenne mają
niemal tyle samo białka i tluszczu a połowe mniej węgli niż owsiane.

czy gdyby używać tylko pszennych to mogę użyć ich 2 razy więcej?

próbuje sobie jakoś polepszyc bo mogłabym jeść owsianke litrami i do tego
kanapeczkę lub kajzerkę do pracy
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: otręby 03.09.10, 20:49
      widocznie owsiane są zdaniem pana doktora dukana w czymś lepsze od innych.
      • lilka208 Re: otręby 04.09.10, 06:36
        owsiane wchłaniaja więcej tluszczu
        • lilka208 Re: otręby 04.09.10, 07:06
          tez bym jadla na obkoło te otreby , ale jedzenie dużej ilosci otrąb nie wychodzi
          na zdrowie, (póżniejsze kłopoty z koscmi ,ostereopoza i. wystarxczy te 2-3
          łyzek dziennie
          • ven.to Re: otręby 04.09.10, 08:32
            ? Lil - dlaczego po otrębach mogą wystąpic problemy z koścmi i osteoporoza?
            Nie jemy na Dukanie większej dawki niż zalecana bo to przecież węgle; czysta
            skrobia. uświadom o co kaman z tą osteoporozą :)
            • anja_maciejka Re: otręby 04.09.10, 08:36
              Też byłam ciekawa i poszłam do boga google;) Ale nie wydaje mi się że przy
              naszej ilości nabiału coś nam grozi. Tyle wapnia to ja nawet w ciąży sobie nie
              zapodawałam;)

"Błonnik a osteoporoza

Błonnik ogranicza przyswajalność wapnia, gdyż zwiększa objętość treści
              pokarmowej, przyspiesza czas tworzenia mas kałowych i tym samym skraca czas
              absorpcji wapnia z przewodu pokarmowego.

Dr Joan Gomez w swojej książce „Jak radzić sobie z osteoporozą i jej zapobiegać”
              zwraca uwagę na otręby, powszechnie kojarzone ze zdrowym sposobem odżywiania.
              Zdaniem lekarki produkt ten, na skutek zawartości fitatów i związków
              fosforoorganicznych, przyczynia się do wydalania wapnia z organizmu.

Dlatego osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka osteoporozy nie
              powinny regularnie spożywać produktów bogatych w błonnik razem z produktami
              obfitującymi w wapń czyli np. mleka lub jogurtu z pełnoziarnistymi płatkami lub
              otrębami."
              • ven.to Re: otręby 04.09.10, 08:42
                niiii tam -
                1.nie jesteśmy wszystkie w grupie ryzyka ostoporozowego
                2. zpożywamy dużo posiłków wapniowych tez bez otrąb wiec pod tym względem
                mogybyśmy i ich zjeśc okrągły kg
                3. a jak ktoś w grupie ryzyka to nie ma nie jeśc otrębów tylko nie łączyc ich z
                nabiałem w jednym posiłku
    • anja_maciejka Re: otręby 04.09.10, 08:55
      I jeszcze od boga google-tym razem w głównym temacie-to chyba jakaś reklamówka
      otrąb ale najbardziej przyswajalna forma (jaką do tej pory znalazłam) porównania:
      " OTRĘBY PSZENNE -składają się z błonnika nierozpuszczalnego, który nie
      podlegając trawieniu - przechodzi przez cały przewód pokarmowy w niezmienionej
      postaci. Dzięki temu pełni rolę "miotełki", która zabiera ze sobą niestrawione
      resztki pokarmów zalegające w jelitach,
      OTRĘBY OWSIANE - pobudzają wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego jak również
      przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, cukru i ciśnienia tętniczego
      we krwi. Obecność błonnika w przewodzie pokarmowym powoduje zwiększenie
      objętości pożywienia bez podwyższania jego wartości energetycznej, co za tym
      idzie zaspokaja uczucie łaknienia. Oprócz tego otręby owsiane tworzą korzystne
      podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej w jelicie grubym i zapobiegają
      przyswajaniu przez organizm różnych substancji szkodliwych dla zdrowia, takich
      jak np.metale ciężkie.
      Otręby powstają z przemiału wysokiej jakości ziaren zbóż - pszenicy i owsa.
      Stanowią całkowicie naturalny produkt roślinny, bogaty w błonnik, witaminy i
      składniki mineralne.
      Są źródłem witamin z grupy B, magnezu,żelaza,fosforu i cynku. Warto więc włączyć
      je do codziennej,zdrowej diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. "
    • mess8385 Re: otręby 04.09.10, 09:21
      ooooo, jak wyczerpująco:) no to teraz już każdy kto tu zaglądnie będzie miał jasność:):)
      • lilka208 Re: otręby 04.09.10, 09:42
        aa ja dzisiaj zjadłam owsianke z 2 owsianych i 1 pszennej , tak na odmianę i
        pyszneeeee, mogłabym je jesc caly dzien tzn owsianki:)
        • lilka208 Re: otręby 04.09.10, 09:47
          www.sante.pl/k18/produkty_sniadaniowe/otreby_i_zarodki
          • lilka208 Re: otręby 04.09.10, 10:35
            tzn z tymi otrębami to chodzi o to ze maja węgle? bo ja z checia rano zjadam
            owsianke jak nie zjem to mnie caly dzien nosi:) czyli mozna by zjeszc jeszcze
            np 2 kawałki piernika dukana albo inne ciasto a w zamian zjesc mniej innych węgli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka