Dodaj do ulubionych

nutella biała???

13.11.10, 19:54
hej , tam mnie naszło na słodkie dziś i chciałam zrobić nutellę , ale nie znalazłam odtłuszczonego kakao, a taka mam ochotę.... mam normalne decomoreno ale nie chce łamać zasady tylko dla mojej zachcianki:( myślicie , ze bez kakao tez będzie ok? wersja białej czekolady ?? może któraś z Was już to przetestowała?
Obserwuj wątek
    • aleksandra_b Re: nutella biała??? 13.11.10, 20:08
      A ile to decomorreno na tłuszczu? Bo jak 10-12%, to jest właśnie takie niskotłuszczowe. A o białej czekoladzie było tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,95274,117306336,,biala_czekolada_po_mojemu.html?v=2
      • neptunka Re: nutella biała??? 13.11.10, 20:18
        ja dziś robiłam z aromatyzowaną wanilią kawą - extra - jak na te "słodycze" efekt
        tyle że do nutelki poza pierwszym razem nie daję żółtka :)
        • kasandra1012 Re: nutella biała??? 13.11.10, 20:21
          decomoreno jest własnie kakaem o obniżonej zawartości tłuszczu wiec spokojnie :)
      • martol79 Re: nutella biała??? 13.11.10, 20:22
        hej, ma właśnie do 12% :) i teraz tak patrze ze to nie Decomoreno tylko inna marka, a napis jest malutkimi literkami ze jest niskotłuszczowe :) wiec chyba sobie zrobie:) dziekuje za odpowiedz i linka do białej czekolady .
        • martol79 Re: nutella biała??? 13.11.10, 20:50
          i zrobiłam ...tez bez zółtka. pyszne , tego mi dzisiaj trzeba było:)
          podzieliłam na dwie części , jedna na jutro, mam nadzieję, ze dotrwa. O tej porze jesc czekoladę, mam wyrzuty sumienia juz... czy czesto jadacie taki "smakołyki"? bo to chyba mimo wszystko małe odstępstwo ? choc bardzo małotłuszczowe.
          • kasandra1012 Re: nutella biała??? 13.11.10, 21:14
            według mnie to nie jest odstępstwo, to jest dopuszczone ;) No chyba ze dodałas cukru albo czegos innego niedozwolonego.

Ja ostatnio robiłam tez mi smakowała, duzo sie tego nie zje, zreszta zamaist 7!! łyzek mleka w proszku dałam 4, bo wydawało mi sie to zaduzo, dodałam jednak żołtko, podjadłam troszke, tzn. posmarowałam sobie kawałek serniczka ;) ale na drugi dzień to co zostało było bardzo twarde, ciekawe dlaczego? Dodałam łyzeczke serka homo i mozna było jakoś zjeść.
            • martol79 Re: nutella biała??? 13.11.10, 21:26
              nic niedozwolonego nie dodałam, nawet słodziku dałam mniej bo wydawało mi sie ze 3 łyzki to duzo i dobrze zrobiłam bo dałam póltroej a i tak jest bardzo słodka, rzeczywiście twardnieje po jakims czasie, ale zaspokoić ciągotki mozna doskonale.
              Pozdrawiam
              • lilka208 Re: nutella biała??? 14.11.10, 09:10
                a ma ktos taki przepis bez żoltka zeby nie bylo za rzadkie ile czego dajecie (chodzi mi o ta bia la nutelke dziekuje
                • martol79 Re: nutella biała??? 14.11.10, 10:36
                  spróbój pod linkiem, który aleksandra wskazała wyżej

forum.gazeta.pl/forum/w,95274,117306336,,biala_czekolada_po_mojemu.html?v=2
                  • siula5 ile można tej słodkości zjeść dziennie? 14.11.10, 12:49
                    ja robię z 4 łyżek mleka odtłuszczonego, 4 łyżki mleka, 4 słodziki i kakao.
                    Akurat wcinam i zastanawiam się ile tego dziennie można zjeść.
                    • lilka208 Re: ile można tej słodkości zjeść dziennie? 14.11.10, 13:27
                      dzieki dziewczyny. juz ten link widzialam ale nie moglam go znależć ! pozdrawiam
                    • aleksandra_b Re: ile można tej słodkości zjeść dziennie? 14.11.10, 13:56
                      Mleka w proszku tyle, ile byś użyła do zrobienia jednej szklanki płynnego, a kakao jedna łyżeczka (albo łyżka, nigdy nie pamiętam ;) ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka