Dodaj do ulubionych

rano źle się czuję

10.02.11, 13:19
Wstaję rano, i ledwie żyję. Trzęsą mi sie ręce, serce kołacze, w mięśniach osłabienie. Wychodzę z psem, i ledwie się za nim ciągnę, boję się że zemdleję. Nawet bez diety mam na czczo niski poziom cukru, około 70. Więc myślę, że to klasyczne niedocukrzenie. Normalnie zjadłabym coś słodkiego, i po problemie. A tu rano apetytu brak :(
Czy ma ktoś podobny problem, jak sobie z tym radzić?
Na Dukanie czwarty tydzień, 6,5 kilo mniej.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: rano źle się czuję 10.02.11, 13:23
      A robiłaś badania przed rozpoczęciem diety? Może nie powinnaś być na niej teraz?
      • dorotakatarzyna Re: rano źle się czuję 10.02.11, 13:39
        Wyniki mam dobre, łącznie z cukrem, tarczycą, wątrobą, cholesterolem itp. Jedynie jak zwykle niskie żelazo, hematokryt i hemoglobina. To chyba nie jest przeszkodą przy Dukanie... A nawet powinno się poprawić przy takiej ilości mięsa i jajek...
        • lidek0 Re: rano źle się czuję 10.02.11, 13:58
          Ale do podniesienia poziomu żelaza samo mięso nie wystarczy, żeby dobrze się wchłaniało trzeba jeszcze jeść owoce cytrusowe a tego nie jesz. Przerabiam właśnie anemię z dzieciekm
          • a.agena Re: rano źle się czuję 10.02.11, 14:37
            > Ale do podniesienia poziomu żelaza samo mięso nie wystarczy, żeby dobrze się
            > wchłaniało trzeba jeszcze jeść owoce cytrusowe a tego nie jesz.

Czemu akurat cytrusowe?

a.a
            • lidek0 Re: rano źle się czuję 10.02.11, 16:49
              Bo cytrusy zawierają witaminy ułatwiające wchłanianie się żelaza. Samo jedzenie mięsa, które zawiera żelazo nie wystarczy, trzeba pomóc mu się wchłonąć. Z witaminami jest podobnie: jedne rozpuszczają się w wodzie inne w tłuszczach i jak ograniczysz jedenie tłuszy to te drugie będą się odkładać a nie wchłaniać. A te witaminy naturalne nalepiej są przyswajalne. Przy niedoborze żelaza poczekałabym z dietą.
          • corelll Re: rano źle się czuję 10.02.11, 14:54
            jakie badania warto zrobic?
          • iwona402 Re: rano źle się czuję 10.02.11, 14:54
            Przez klika lat miałam anemię. Rano faktycznie źle się czułam za to wieczorem wstępowała we mnie energia. To w czasach niedokrwistości dorobiłam się dodatkowych kilogramów. Dziennie nie mogłam nigdy przekroczyć spożycia 1000kcal, powyżej tej granicy tyłam w oczach. Prawie nic nie jadłam-rano mały jogurt, a wieczorem porcję warzyw z chudym mięsem, a i tak co roku przybywało mi 1-2kg . Przez co najmniej 5 lat nie wiedziałam, że mam anemię. Raz w roku przychodziła do mojego zakładu pracy lekarka z pielęgniarką, pobierały krew i po kilku dniach lekarka podpisywała pracowniczą książeczkę zdrowia, nigdy nie powiedziała mi o anemi, wyników badania krwi ani razu nie widziałam na oczy. Poźniej sama zorientowałam sie,że mogę mieć anemię, gdyż byłam coraz bledsza. Lekarz przez długi czas kazał przyjmować duże dawki żelaza, ale wyniki były coraz gorsze. Przestałam ufać lekarzom, samodzielnie ustaliłam przyczynę niedokrwistości- brak vit.B.12. Przez wieloletnią anemię mam teraz bardzo spowolniony metabolizm, waga spada duzo wolniej od wiekszości z Was. Po przydługim wstępie namawiam wszystkie forumowiczki, aby nie lekcewżyć anemii, gdyż w jaj trakcie praktycznie niemożliwe jest schudnięcie.
    • sweet_pink Re: rano źle się czuję 10.02.11, 14:43
      Ja jestem niskociśnieniowcem z wolnym tętnem i mi się zdarza, że mi rano zwyczajnie słabo. Znaczy całe życie bywało mi słabo, jak rano nie zjadłam śniadania. Na dukanie mi się to zdarza czasami (tak raz na dwa tygodnie) nawet po śniadaniu (bo dukanowe śniadanka się wolniej trawią). Jak mam czas to wypijam kawę z mlekiem i to przechodzi. Jak nie mam czasu bo mnie słabość złapie na wylocie do pracy (a muszę dojechać stojąc w tłocznym autobusie) to robie jedną z 3 rzeczy (nie zlinczujcie mnie za trzecią):
      - wcinam dzienna porcję otrębów
      - pije jogurt taki z ok 7g węglowodanów (jovi)
      - w akcie rozpaczy i desperacji zjadam jeden herbatnik lub coś słodkiego podobnych rozmiarów (reanimuje natychmiastowo) a resztę dnia robię pp.
    • kk345 Re: rano źle się czuję 10.02.11, 23:26
      A co jesz? Może wrzuć tu jadlospis do sprawdzenia, bo zastanowiła mnie bardzo szybka utrata wagi- w czwartym dniu 6,5 kg?? Bardzo szybko,to może być duże odwodnienie, objawy by pasowały. Pijesz przepisową ilość płynów?
      • skinny_florida_bebe Re: rano źle się czuję 11.02.11, 10:02
        Nie czwarty dzień, tylko TYDZIEŃ. :)
        • kk345 Re: rano źle się czuję 11.02.11, 14:13
          Oj:) Tak to jest, jak się po nocy na forum siedzi, zamiast spać:)))
          • ven.to Re: rano źle się czuję 11.02.11, 17:39
            jeny, no jak bym się tak źle czuła to bym na śniadanie zjadała porządną porcję dobrych węglowodanów. Dukan nie dukan - mój organizm a nawet i samopoczucie jest dla mnie ważniejsze. yyy mam nadzieję :D
            A jakby nie przeszło to bym przerwała i szukała czegoś innego.

Tyle że ja jestem zdrowa. Ty masz anemię i chyba rzeczywiście najpierw trzeba by się tym zająć.
            powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka