uleczka_k Re: Kotlety sojowe? 14.03.11, 14:35 Nie, ponieważ strączkowe są zbanowane w tej diecie. Link Zgłoś
siula5 Re: Kotlety sojowe? 14.03.11, 18:07 Mi kotlety sojowe (zmielone) zastępują bułkę tartą :) Link Zgłoś
lucjola Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 05:19 Kotlety sojowe mają za dużo węglowodanów. Sprawdziłam. Link Zgłoś
ven.to Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 06:59 soja jest dozwolona. nadgorliwośc zaś jest gorsza od faszyzmu i bokiem chętnie wychodzi :) Link Zgłoś
ania331 Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 12:20 no to ja już nie wiem mogę usmazyć kotlety sojowe czy nie? ile dukajacych tyle opinii:(:(:( Link Zgłoś
madzioreck Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 13:17 Szczerze mówiąc, to nie wiem, soja jest dozwolona, ale może to czy akurat kotlety, zależy od jakichś innych składników? Te kotlety to sama goła soja? Nigdy się nie interesowałam takimi produktami, więc nie mam pojęcia... Link Zgłoś
ania331 Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 14:13 po pracy będę w sklepie i przeczytam skład tych kotletów Link Zgłoś
rene1231 Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 15:09 Soje możesz i owszem Tu jest link co dozwolone forum.gazeta.pl/forum/w,95274,123245145,123245145,100_produktow.html Link Zgłoś
e.m.i1 Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 15:53 Ja mam kotlety sojowe ni 96% składu stanowi "odtłuszczona mąka sojowa niemodyfikowana genetycznie", reszta to ekstrakt drożdżowy. W 100g mają: 50g białka 16,8g węglowodanów 1,2g tłuszczu Link Zgłoś
lucjola Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 19:59 e.m.i1 napisała: > Ja mam kotlety sojowe ni 96% składu stanowi "odtłuszczona mąka sojowa niemodyfi > kowana genetycznie", reszta to ekstrakt drożdżowy. > W 100g mają: > 50g białka > 16,8g węglowodanów > 1,2g tłuszczu Tyle samo węglowodanów jest w zabronionym jogurcie owocowym. Skoro mogę sobie pozwolić, to wolę zjeść pyszny jogurt owocowy niż jakieś tam kotlety sojowe. Link Zgłoś
ven.to Re: Kotlety sojowe? 15.03.11, 20:13 dżizas, przecież tu nie chodzi o ilośc a jakośc. powiedzmy że uśredniając ryba ma w sobie tłuszczu 25% na 100 gram. hmm, czy to znaczy że możesz zjeśc czekoladę? Skoro pomidor ma 5 % węglowodanów na 100 gram to może tak i cukierek pudrowy nie zawadzi? węglowodany płynące z warzyw to są dla nas dobre węglowodany. Że nie wspomnę o dostarczanym w soi białku. eee, może zróbcie sobie jakąś własną dietę? Madzireck, weź zainterweniuj proszę Cię. W końcu to jest dieta Dukana. Wg diety dukana soja jest dopuszczalna więc po co to? kotlet sojowy może byc tylko i wyłącznie z soi i wtedy można go zjeśc. oj tam Link Zgłoś
ania331 Re: Kotlety sojowe? 16.03.11, 11:54 no i właśnie wczoraj czytałam na opakowaniu : kotlety z soi Wartość energetyczna w 100 g: 278,00 kcal Białko w 100 g: 50,00 g Węglowodany w 100 g: 16,80 g Tłuszcz w 100 g: 1,20 g tak mniej więcej na wszystkich opakowaniach było. Link Zgłoś
mamalideczki Re: Kotlety sojowe? 16.03.11, 13:35 lucjola napisała: > e.m.i1 napisała: > > > Ja mam kotlety sojowe ni 96% składu stanowi "odtłuszczona mąka sojowa nie > modyfi > > kowana genetycznie", reszta to ekstrakt drożdżowy. > > W 100g mają: > > 50g białka > > 16,8g węglowodanów > > 1,2g tłuszczu > Tyle samo węglowodanów jest w zabronionym jogurcie owocowym. Skoro mogę sobie p > ozwolić, to wolę zjeść pyszny jogurt owocowy niż jakieś tam kotlety sojowe. > Litości, a w tym jogurcie masz 50% białka?????? ręce opadają. Link Zgłoś
lucjola Re: Kotlety sojowe? 18.03.11, 15:47 mamalideczki napisała: > Litości, a w tym jogurcie masz 50% białka?????? > ręce opadają. Mnie też. Nadrzędną zasadą Dukana jest ograniczanie węglowodanów Link Zgłoś
elrosa Re: Kotlety sojowe? 18.03.11, 15:51 Nie tylko ograniczenie węglowodanów, ale także zwiększenie udziału białka. Link Zgłoś
lucjola Re: Kotlety sojowe? 18.03.11, 18:36 O ile się nie mylę to proteiny miały pochodzić z koniny, chudej wołowiny, kurczaka lub indyka bez skóry, gotowanej chudej szynki, podrobów, większości ryb morskich, bez względu na zawartość tłuszczu. Link Zgłoś
elrosa Re: Kotlety sojowe? 18.03.11, 18:47 Owszem, z dodatkiem soi w dni P+W (za "Metoda dr Dukana", str. 67). Link Zgłoś
lucjola Re: Kotlety sojowe? 18.03.11, 23:57 Nie przypominam sobie. Widocznie nie była podstawą diety. Link Zgłoś
madzioreck Re: Kotlety sojowe? 19.03.11, 00:47 Bo soja nie jest podstawą tej diety, jest nią białko. Ale jest dozwolona, podobnie, jak warzywa, które w sumie są nawet obowiązkowe, tyle, że mamy dowolność wyboru na szczęście ;) Link Zgłoś
mamalideczki Re: Kotlety sojowe? 19.03.11, 09:31 lucjola napisała: > mamalideczki napisała: > > > Litości, a w tym jogurcie masz 50% białka?????? > > ręce opadają. > > Mnie też. Nadrzędną zasadą Dukana jest ograniczanie węglowodanów Nie bardzo rozumiem - chcesz ograniczać węglowodany, jednocześnie je spożywając???? Zjadając taki jogurt dostarczasz TYLKO węglowodany, natomiast soja daje ci przy okazji sporo białka. Co prawda białko roślinne nie przyswaja się tak dobrze jak zwierzęce, ale to i tak lepsze niż jogurt owocowy który dostarczy Ci puste węglowodany a na dodatek zawiera zakazane dla pierwszej i drugiej fazy owoce. Link Zgłoś
lucjola Re: Kotlety sojowe? 19.03.11, 09:42 Proszę, nie wkrecaj mnie w głupią dyskusję. Dieta dukana polega na spożyciu jak największej ilości białka odzwierzęcego. Skoro chcecie jeść kotlety sojowe to sobie je jedzcie, nie upierajcie się jednak, że są zalecane. Zalecane jest białko odzwierzęce. Pewnie istnieje jakaś dieta w której je się soję i kotlety sojowe - nie jest to jednak dieta dukana. To chciałam powiedzieć. Nic więcej ani nic mniej. Dla zobrazowania mojego stosunku do zawartości węglowodanów w kotletach sojowych porównałam je z jogurtem owocowym. Smakowo mnie odpowiada jogurt owocowy. Wam odpowiadają kotlety sojowe. Jak bym się miała napychać weglowodanami, to wybrałabym jogurt owocowy a nie kotlety sojowe, które mi nie smakują. Link Zgłoś
ven.to Re: Kotlety sojowe? 19.03.11, 10:38 :D help a książkę czytałaś? tam jest taki spis warzyw które można jeśc w dniach PW. W tym spisie są wymienione te warzywa które możemy jeśc będąc na d.d. Tzn. te warzywa które są tam wypisane (w tym spisie) można jeśc na diecie dukana. Nie wiem jak to jeszcze można inaczej napisac żeby trafiło. eeee soję można na Dukanie. Tak. To chyba będzie najlepsze zdanie. Jest w tym spisie. Warzyw które można jeśc. Tak. To chyba jest jasno napisane. Ale takie proste zdanie nie trafia. Jak suchą soją w ścianę. :D z innej beczki polecam przeczytanie czegokolwiek o węglowodanach - Ty na diecie Dukana zjadasz ich w dni PW całkiem sporo. A przynajmniej powinnaś. I jakaś wiedza moze okazac się przydatna. Węglowodany to złożona grupa organicznych związków chemicznych, mająca różne funkcje i różną specyfikę. Są węglowodany energetyczne, transportowe, budulcowe itp. Są węglowodany przyswajalne przez człowieka (fruktoza, sacharoza) i nieprzyswajalne (błonnik). Węglowodany z jogurtu to głównie cukier prosty (sacaroza - potocznie nazywany prostym bo tak na prawdę to dwucukr). Węglowodany w owocach to frutkoza (o, jogobelka też jest nią słodzona). Węglowodany płynące z soi to głównie błonnik - rozpuszczalny i nierozpuszczalny - pektyny, celulozy, ligniny, gumy, śluzy i inne polisacharozy. To nie są kalorie, to nie są cukry przyswajalne, przerabiane na energię. To materiał budulcowy. Coś z czego ma się złożyc coś. Ich dostarczanie sprzyja redukcji masy ciała. One utrudniają trawienie i przyswajanie energii z pożywienia. Zwiększają wydalanie tłuszczu. To że potocznie nazwa "węglowodan" utożsamia się z przyswajalnym cukrem to pułapka. Chociaż w sumie to wystarczy spróbowac poczytac. W dobie intenretu... :D To wszytsko oczywiście jest pisane językiem potocznym, laicko, przypominam sobie wykłady. Ale w liceum też to miałam a byłam w klasie humanistycznej ;) Szczęścia życzę komuś kto ma tendencję to wolnej przemiany materii i na Dukanie zacznie ograniczac warzywa, i co do ilości i co do jakości. Serio. To prosta droga w kierunku totalnego spowolnienia przemiany materii. Dostarczanie samego białka jej nie rozkręci. I jest sporo takich osób które po Dukanie nie mogą wyjśc na prostą. Po części właśnie dlatego że nie dostarczali odpowiedniej ilości węglowodanów (warzyw) podczas diety. Potem trzeba poswięcic kilka zgubionych kg żeby móc odżywaic się w sposób zbilansowany. Cholera, każde odchudzanie musi byc z głową. Nadgorliwośc, czyli tutaj dokładanie sobie większych restrykcji niż program Dukana na prawdę nie przysłuży się lepszemu spadkowi wagi ani tym bardziej jej utrzymaniu. Za błędy przepraszam, nie chce mi się czytac tego elaboratu a dzieciaki mnie ciągną na wyprawę kałużową. Link Zgłoś
lucjola Re: Kotlety sojowe? 19.03.11, 11:43 Umiesz czytać ze zrozumieniem ? Widzisz różnicę między ograniczaniem a zaniechaniem ? I daruj sobie ten sarkazm. Soja nie jest podstawowym produktem w diecie Dukana i doskonale o tym wiesz. Nie jest nawet zalecana. Ja dostarczam błonnik do organizmu w postaci dozwolonej i zalecanej ilości otrąb. Nie muszę spożywać soi, która po pierwsze jest niesmaczna, po drugie wyrabia się z niej olej po trzecie zawiera za dużo węglowodanów. To wszystko co mam do powiedzenia na temat soi. Z czego robi się kotlety sojowe - nie mam pojęcia. Prawdopodobnie z soi ale pewności nie mam. Link Zgłoś
morticia_79 Re: Kotlety sojowe? 19.03.11, 11:58 Hej. Mi soja akurat bardzo smakuje, ale świeża w strączkach (jak bób, tyko fasolki są sporo mniejsze).W restauracjach sushi podają ja jako starter. Niestety chyba niedostępna w polsce. W UK kupuję ja mrożoną. Pycha :) Link Zgłoś
ven.to Re: Kotlety sojowe? 19.03.11, 13:25 "Umiesz czytać ze zrozumieniem ?" :D a Ty? moze jeszcze raz. Pytanie autorki wątku brzmi: czy można spożywac na diecie Dukana kotlety sojowe? odpowiedź: wg Dukana można jeżeli są z samej soi z dozwolonymi dodatkami pisanie tu czegokolwiek innego jest błędem a Twoje posty to idee fix chyba że jesteś trolem :) Link Zgłoś