Dodaj do ulubionych

ile kalorii w diecie ?

29.03.11, 15:46
moi drodzy
zastanawiam sie w jakim przedziale kalorycznym powinnam sie miescic aby w zdrowy sposob schudnac, ponizej informacje ktore wydaja mi sie istotne przy udzielaniu odpowiedzi.

- wiek 30 lat, wzrost 171 cm, obecna waga 90,4 kg
- w przeciagu tygodnia wykonuje (od ok 3 m-cy) trzy 1 godzinne treningi silowe, oprocz tego 1- 2 typu aerobik, rower jest moim glownym srodkiem lokomocji, z uwagi na co jezdze przynajmniej 30 min dziennie
- przez wiekszosc zycia mialam prawidlowa wage, do mojej nadwagi doprowadzilam w przeciagu 3 lat, przejmujac zle nawyki meza (typu slodkie napoje gazowane do posilkow, wieczorne podjadanie przed telewizorem, slodycze na stole do ktorych mozna siegnac praktycznie zawsze) i drastycznie ograniczajac ruch (wiekszosc czasu przed komputerem...) zle nawyki staram sie sukcesywnie marginalizowac, z ruchem jak widac tez chyba nie tak zle...
- chcialabym stosowac diete ktora pomoze mi chudnac ale tez da mi dosc energii by dalej cwiczyc
serdecznie dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • jej.sie.udalo Re: ile kalorii w diecie ? 29.03.11, 16:05
      moze tylko dodam ze zdaje sobie sprawe ze aby schudnac powinnam zwiekszyc ilosc treningow cardio i taki tez mam zamiar
      • Gość: Jogi Re: ile kalorii w diecie ? IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 14:11
        Uff jedna z niewielu normalnie myślących osób, całe szczęście. Moim zdaniem nie powinnaś tak restrykcyjnie liczyć kalorii. Spokojnie przyjmować te 2000 i nie forsować sięza mocno fizycznie. Powinnaś przyzwyczaić organizm do aktywności przez cały czas, nie tylko w okresie odchudzania. Tu jest taki zdroworozsądkowy artykuł pisany chyba przez lekarza
        www.medrun.pl/wroclaw/article/ciekawostki/aktualnosci/163
        Jeśli od teraz zawsze będziesz uprawiała jakąś formę aktywności i pozbędziesz się złych nawyków żywieniowych to zobaczysz, jak powoli kilogramy same pospadają. Przy czym powoli to słowo klucz, 0,5 kg na tydzień spokojnie wystarczy. Nie jest żadną sztuką schudnąć 10kg w miesiąc. Sztuką jest tą wagę utrzymać bez zbędnych wyrzeczeń. Musisz polubić nowy tryb życia, dlatego proponuję takie rozwiązanie. Ciężkie treningi mogą ci się znudzić, a jużprawie na pewno prędzej czy później zmniejszysz ich intensywność. Powodzenia:)
    • Gość: ala Re: ile kalorii w diecie ? IP: 83.218.113.* 29.03.11, 16:57
      Masz nadwagę? Nie możesz schudnąć? zaczniesz głodówkę ? Brak Ci motywacji? Ten problem mają wszyscy! Ale już nie ja. Pozbyłam się nadwagi raz na zawsze-15 kg w 4 miesiący. Bez głodowania, bez cellulitu i energią na cały dzień. Jak ? Wejdź i się dowiedz (idealnafigura.com/gberes). Zadbaj o swoje zdrowie już dziś.
    • Gość: jej.sie.udalo Re: ile kalorii w diecie ? IP: *.pool.mediaWays.net 31.03.11, 05:00
      naprawde nikt nie jest w stanie oszacowac ? podalam za malo informacji ?
    • Gość: kohosi Re: ile kalorii w diecie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 12:50
      1500 i dziennie tyle ruchu żeby spalić 2000.
      • Gość: jej.sie.udalo Re: ile kalorii w diecie ? IP: *.pool.mediaWays.net 31.03.11, 18:36
        hmmm ale moje dzienne zapotrzebowanie na kalorie nawet bez ciwczen wynosi juz ponad 2000, jak mam spalac tylko 2000 ?
    • emilia.gnybek-ciosek Re: ile kalorii w diecie ? 11.04.11, 16:10
      Nie należy zaczynać od zbyt restrykcyjnej kuracji, gdyż niestety wtedy ustrój może przejść na tryb oszczędny i zmniejszyć tempo metabolizmu. Optymalne tempo chudnięcia to 0,5-0,7 kg/tydzień, maksymalne zaś to 1 kg/tydzień. Oznacza to, iż od normy kalorii dla danej osoby, należy odjąć od 500 do 1000 kcal. Tutaj obliczy Pani normę dla siebie. Myślę, że odpowiedni typ aktywności dla Pani to średni, proponuję więc spożywać około 2000 kcal.
    • Gość: megi Re: ile kalorii w diecie ? IP: *.coig.katowice.pl 15.04.11, 08:03
      Przede wszystkim zdrowo i nietłusto. Osobiście jedzac te same ilosci przed dietą spożywałam ok 1800-2000 kalorii dziennie (sporo tłustych serów i słodyczy). Gdy zamieniłam to na zdrowe jedzenie przy tej samej ilości wyszło ok 1300 (np zamiast ulubionego sera panierowanego x 2 - była pierś z kurczaka z patelni beztłuszczowej z warzywami). Zdrowe czyli - ograniczenie słodytczy i tłuszczy, więcej białka, warzyw, owoców i błonnika w posiłkach.
      Ja bym ograniczała te kalorie stopniowo w twoim przypadku po podejrzewam ze jadłaść ich dużo wiecej niz te 2000. Wpierw ogranicz do 1800 -2000 przy tym wysiłku, który masz. Potem np. do 1500. Tak jak ktos napisał - zdrowe chudniecie to maxymalnie 1 kg na tydzień. Wtedy jest najmniejsze prawdopodobienstwo efektu jojo.
      No i przede wszytstkim regularnie - 5 małychg posiłków zamiast 2 czy 3 olbrzymich. Raz ze zapobiegnie to napadom głodu a dwa że jest dobre pod kątem 'gospodarki cukrami' w organiżmie (nie ma dużych skoków).

No i więciej ćwiczeń aerobowych :) zdziała cuda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka