Dodaj do ulubionych

Plan na odchudzanie

IP: *.multimo.pl 01.04.11, 21:18
Witam. Mam 19 lat. Ważę 65 kg przy wzroście 165cm. Chciałabym wreszcie schudnąć (z 10kg) i rozpoczynam dietę. Nie za szybko, ale tez nie wolno. Jakieś pięć miesięcy, mam nadzieję że się uda. I co najważniejsze nie chcę wyniszczyć swojego organizmu! Co myślicie o moim planie dnia (niżej) (oczywiście nie chcę jeść codziennie tego samego, ale będę się starać otrzymać dzienne kalorie na 1000kcal)

Przykładowy dzień:
Śniadanie : jabłko (250g- 125kcal), ogórek (200g- 30kcal), 3 jajka (60g x3= 85kcal x3= 255kcal)
Obiad1 : ogórek (200g- 30kcal), ryba- dorsz (200g- 240kcal), brukselka (100g- 40kcal)
Obiad2 : kalafior (200g- 50kcal), jogurt naturalny (100g- 50kcal)
Kolacja1 : marchewka (200g- 60kcal), truskawki (100g- 30kcal)
Kolacja2 : kapusta pekińska (200g- 25kacl), jajko (60g- 85kcal)
razem: 1020kcal
(+rower, mnóstwo wody, yerba, tran, błonnik)
Obserwuj wątek
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Plan na odchudzanie 11.04.11, 16:22
      Jeśli chcesz chudnąć wolno, to niepotrzebnie wybrałaś tak duży reżim diety. Proponuję abyś spożywała 1500-1600 kcal. Taka podaż kalorii pozwoli Tobie na osiągnięcie wyznaczonego celu, w wyznaczonym czasie.

Jeśli chodzi o jadłospis to brakuje w nim produktów zbożowych, które są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i szeregu składników mineralnych jak cynk, magnez, żelazo. Za dużo także w przedstawionym przez ciebie menu jajek. Ich ilość powinna ograniczyć się do dwóch tygodniowo, ty zaś zaplanowałaś sobie 4 dziennie. W Twoim menu brakuje także mięsa, które jest źródłem pełnowartościowego białka, ale także dobrze przyswajalnego żelaza. Nie trzeba oczywiście jeść mięsa codziennie. Wystarczy do 5 razy w tygodniu.
      Zachęcam Ciebie do lektury poniższych artykułów, które myślę mogą być Tobie pomocne.

Schudnij z 6 U!
      Rozszyfrować piramidę
      Jak podkręcić metabolizm?
      Jedz, a schudniesz
      • usunelamkonto Re: Plan na odchudzanie 12.04.11, 17:40
        zgodze sie z powyzszym. ja tez sie chce odchudzic - tez tyle ale nie rezygnuje z weglowodanow, pozamienialam je na te "lepsze". waga mi powoli leci (czy to dziala?)

i moim zdaniem warzyw nie powinno sie liczyc kcal. to sa dobre i zdrowe rzeczy ;)
      • Gość: Anastazja Re: Plan na odchudzanie IP: *.multimo.pl 12.04.11, 18:05
        rzeczywiście, muszę jeszcze dopracować tą dietę. Dziękuję za rady ;)
        • Gość: anitka Re: Plan na odchudzanie IP: *.plusgsm.pl 13.04.11, 00:02
          marchewka ma za duzy indeks glikemiczny,z miesa najlepszy jest kurczak,a od jajek tylko wzrasta cholesterol. Im mniej kalorii,tym lepiej,bo szybciej schudniesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka