blue_slonik
17.06.11, 03:42
Dzień dobry :)
mam 26 lat, 165 cm wzrostu i ważę 80 kg, czyli dużo za dużo...
Od 2 tyg jestem na diecie i staram się jeść nie więcej niż 1300 kalorii.
Śniadanie jem w domu:
2-3 kromki ciemnego chleba z wędliną (wybieram chude, drobiowe) do tego papryka, rzodkiewki, pomidor, ogórek lub inne.
Czasami zamiast wędliny jem twarożek ze szczypiorkiem, warzywa tak samo jw albo jajko na twardo.
Do pracy (pracuję 9-17) biorę kanapkę (2 kromki ciemnego chleba z wędliną + warzywa), jabłko, marchewki, czasami jogurt naturalny z owocami, teraz truskawki.
Niestety nie mam w pracy warunków na podgrzanie obiadu, ani też nie mogę wyjść nigdzie na szybki obiad, ewentualnie można zamówić - co często praktykowane jest przez współpracowników - pizze lub kebab.
Po przyjściu do domu jem obiad:
*ryż kub makaron (znalazłam, że dla diety 1300 kalorii dzienną porcją jest 35g ryżu lub makaronu lub 150g ziemniaków)
*do tego jakieś mięso (np schab lub pierś kurczaka pieczone w folii - 100g, klopsiki z marchewką i cukinią - 100g)
*i warzywo gotowane np. fasolka lub surowe ogórek, pomidor itp
ok. 20 jem jeszcze jedną kromkę chleba z pomidorem lub wędliną..
W ciągu dnia przegryzam jeszcze np. marchewkę, pomidora, truskawki, arbuza lub jabłko.
Chciałam Was prosić o inne przykłady posiłków, bo mnie już kończą się pomysły, a wagi do zgubienia jest jeszcze sporo.
Moim grzechem głównym było jedzenie masy słodyczy, biszkopty, wafle, czekolada, ciastka, ciasta i żelki... Teraz nie jem tych rzeczy, a jedyną pokusą nie do pokonania są owoce - teraz truskawki i czereśnie. Zdaję sobie sprawę, że je również powinnam ograniczyć.
Piję dużo kawy 3-4 małe filiżanki dziennie, wody 1-1.5l, herbaty i innych napojów przy tej temperaturze nie piję. Kawy nie słodzę i piję czarną.
Dużo jeżdżę rowerem (niestety tylko w weekendy lub wolne dni), codziennie szybkim marszem idę ok 2h. Na razie nie mam możliwości włączenia nawet godzinnego aerobiku.
Czy ta droga zaprowadzi mnie do 70 kg? O większym spadku wagi na razie nie myślę.
Proszę Was o porady, sugestie co zmienić, co dodać, czego się wystrzegać?
I mam jeszcze kilka pytań:
Czy jako przekąskę w ciągu dnia mogę zjeść np. wafle ryżowe lub pieczywo chrupkie?
Czy konserwowe warzywa tj. ogórki, pieczarki są dobrym dodatkiem do posiłków?
Ile owoców dziennie powinnam jeść?
Czy mogę jeść niskosłodzone dżemy?
Czy mogę jeść suszone morele lub śliwki? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Dużo napisałam, mam nadzieję, że dotrwacie do końca :)
...i poradzicie mi.
Pozdrawiam serdecznie.