Dodaj do ulubionych

Duży problem

IP: 31.6.194.* 23.07.11, 00:21
Witam !
Nazywam się Paweł i mam 15 lat.
Mam 167 cm wzrostu i niestety 84 kg wagi.
Jem zazwyczaj 2 posiłki dziennie + w ciągu dnia jakieś pojedyncze rzeczy.
Co do ruchu, to codziennie wychodzę na podwórko z kolegami na ok 2h oraz staram się jeździć przynajmniej 1,5 h na rowerze ( dosyć szybko ).
Teraz ( w wakacje ), chodzę spać o 1:30 i wstaję o 11:00.
Co zrobić żeby jakoś siebie jeszcze uratować ?
Ile jeść posiłków dziennie i z czego mają się składać ?
Liczę na pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: PATI Re: Duży problem IP: 83.218.113.* 23.07.11, 11:30

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
      Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealna-figura.eu), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

• Gość: gość Re: Duży problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.11, 13:22
      najważniejsze żebyś zwiększył liczbę posiłków! Co najmniej 4. Więcej posiłków przyśpieszy przemianę materii. Rower jest ok. Najlepiej byłoby rano przed śniadaniem lub wieczorem i rowerze nic już nie jeść, ewentualnie jakiś posiłek białkowy. Generalnie powinieneś spożywać dużo białkowych posiłków. Kategorycznie odstaw smażone potrawy, słodycze i słodkie napoje. Pij dużo wody niegazowanej i wytrwaj w swoim postanowieniu.

Powodzenia.
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Duży problem 28.07.11, 09:59
      2 posiłki to stanowczo za mało. Twój organizm otrzymuje za mało energii i składników odżywczych niezbędnych w okresie wzrostu ciała, w jakim jesteś. Staraj się więc zwiększyć ilość dań do 4-5, a między nimi wprowadzać 3-4 godziny przerwy. W Twojej diecie powinny pojawić się produkty ze wszystkich grup takie jak produkty zbożowe, warzywa, owoce, nabiał, mięso, ryby, dobre tłuszcze z oleju, nasion, orzechów. Na śniadanie możesz zjeść miskę płatków zbożowych z mlekiem czy jogurtem, na drugie owoc i kefir, na obiad porcję mięsa/ryby z warzywami i dodatkiem skrobiowym (ziemniaki, makaron, ryż, kasza), na podwieczorek przekąska bakaliowa, a na kolację sałatka z warzyw i mięsa/ryby z pieczywem.

Zachęcam Ciebie do lektury poniższego artykułu na temat żywienia w okresie młodzieńczym.

Dojrzewanie a odżywianie

Odnośnie ćwiczeń, wprowadzanie ruchu na czczo nie jest dobrym pomysłem, ponieważ wtedy obok tkanki tłuszczowej organizm spala aminokwasy. Mówiąc kolokwialnie "zjada mięśnie".
    • misiekpysiek89 Re: Duży problem 16.08.11, 12:41
      Jesteś jeszcze młodziutki więc na pewno zgubisz kilogramy, tym bardziej, że jeszcze rośniesz. Jako takie odchudzanie nie ma sensu, po prostu unikaj nie zdrowego jedzenia. Najlepiej odstawić wszelkiego rodzaju chipsy, paluszki, orzeszki itp., bo to zguba dla organizmu. A 2 posiłki dziennie to zdecydowanie za mało. Powinnieneś jeść przynajmniej 3, a najlepiej 5 ale nie dużych. Jak jesz tylko 2, to Twój organizm będzie odkładał, w obawie, że go nie dostanie jedzenia. Oczywiście podstawą jest śniadanie, bez tego to ani rusz. Dzień musi się zaczynać od śniadania. Najlepiej żebyś jadł ciemny chleb zamiast białego, to dużo zdrowsze.
      • ponczek1979 Re: Duży problem 02.09.11, 14:20
        Jak tu się pojawia taki problem, to co ja mam powiedzieć... Choruję na celiakię, walczę nie tylko z tym, także ze swoją sylwetką :(
        Co rusz szukam nowych opcji diety i ostatnio sama po konsultacji ze specjalistą ją komponuję.
        Ciężko jest z tym żyć, chyba że nastawienie jest na tyle pozytywne, że nie przejmujemy się przeciwnościami. Zresztą polecam szperać w necie, ja tak się z tym uporałam, znalazłam nawet społecznościowe strony takie jak zakładka z produktami od profi, także nie jest z tym tak źle. Natomiast nie miałabym takiej świadomości, gdyby nie rozmowa ze specjalistą, co polecam :)

misiekpysiek89 napisała:

> Jesteś jeszcze młodziutki więc na pewno zgubisz kilogramy, tym bardziej, że jes
        > zcze rośniesz. Jako takie odchudzanie nie ma sensu, po prostu unikaj nie zdrowe
        > go jedzenia. Najlepiej odstawić wszelkiego rodzaju chipsy, paluszki, orzeszki i
        > tp., bo to zguba dla organizmu. A 2 posiłki dziennie to zdecydowanie za mało. P
        > owinnieneś jeść przynajmniej 3, a najlepiej 5 ale nie dużych. Jak jesz tylko 2,
        > to Twój organizm będzie odkładał, w obawie, że go nie dostanie jedzenia. Oczyw
        > iście podstawą jest śniadanie, bez tego to ani rusz. Dzień musi się zaczynać od
        > śniadania. Najlepiej żebyś jadł ciemny chleb zamiast białego, to dużo zdrowsze
        > .
        • eneasz456 Re: Duży problem 04.09.11, 19:29
          Skomponowanie diety bezglutenowej jest trudne, a stworzenie takiej, dzięki której zrzuci się zbędne kilogramy to dopiero wyczyn. Dobrze, że pozytywnie do tego podchodzisz, inaczej byłoby trudno przebrnąć przez odchudzanie. W każdym razie wejdź sobie dodatkowo na stronę Stowarzyszenia Osób z Celiakią i tam jest szersza lista produktów i producentów, może coś jeszcze dorzucisz do swojego jadłospisu.
          • misiekpysiek89 Re: Duży problem 06.09.11, 11:35
            Oj z celiakią to trzeba uważać, nie jestem przekonana do łączenia jednej diety z inną. Wiadomo, że to moje indywidualne podejście. Nie ryzykowałabym...
            • kareno Re: Duży problem 12.09.11, 09:48
              Nie wiem czy to jest dobra opcja. Łączenie rzeczywiście diety, która nijak się ma do zasad jakich powinni się trzymać cierpiący na celiakię może się okazać niebezpieczne.

• maryska878 Re: Duży problem 27.09.11, 13:17
                no to istotnie jest problem, bo dieta ochudzająca z dietą dla celiaków nie idzie w parze ani trochę.
    • tharna Re: Duży problem 17.08.11, 09:55
      No dużo zależy od tego co w ogóle jadasz i czym podjadasz :)
      Staraj się jeść mniej tłuszczu, mniej chleba i sosów a więcej warzyw/ryb/chudego mięsa. Nie napisałeś przykładowego jadłospisu, więc trudno coś doradzić
      • misiekpysiek89 Re: Duży problem 01.09.11, 14:05
        Przydałby się chociaż przykładowy jadłospis. Ważne też abyś organizczył tłuszcze i tzw. puste kalorie - chipsy, orzeszki ziemne itp - to bomby kaloryczne. Trzeba się tego wystrzegać.
    • tharna Re: Duży problem 28.09.11, 18:23
      Jedz mniej, a częściej - przyśpieszysz przemianę materii. Staraj się ograniczać tłuszcze, jedz więcej warzyw i chudego mięsa (najlepiej pieczone lub gotowane)
      Uważaj z owocami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka