Dodaj do ulubionych

wskaznik BMI

21.04.02, 23:45
Mam pewne watpliwosci co do kierowania sie wskaznikiem BMI przy okreslaniu masy
ciala. Mam 172 cm wzrostu, tak wiec wg obliczen przykladowa waga 60 kg okresla
mnie jako "szczupla", jednak wcale tak nie jest! Wiem, poniewaz wazylam tyle i
dokladnie widzialam w lustrze swoj brzuch i rozrosniete biodra (98 cm) i
posladki. Dodam, ze jestem osoba mloda i aktywna (studentka..) wiec o braku
ruchu nie ma mowy. Teraz waze niecale 54 kg i, choc wedlug wskaznika BMI to juz
wlasciwie niedowaga, ja dopiero teraz wygladam na zwyczajnie szczupla (aby
uniknac nazwania mnie shisteryzowana anorektyczka podaje wymiary - calkiem
normalne: 91/64/94). Do tego gimnastykuje sie i odzywiam zdrowo, lubie produkty
zawierajace blonnik, owoce i warzywa. Moje pytanie brzmi - czy wskaznik wagi
nie powienien byc jednak w wiekszym stopniu uzalezniony od wieku i aktywnosci
danej osoby? I czy istnieja takie wyliczenia? Z gory dziekuje za odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • jasmina333 Re: wskaznik BMI 22.04.02, 15:10
      Ja mam tyle samo wzrostu (no, moze 1 cm wiecej) waze 58 kg, ale mam podobne
      wymiary (87/65/92) i wcale nie uwazam, ze jestem szczupla! Mam tluszcz glownie
      na udach i brzuchu, nie moge go niczym zrzucic. To BMI to porazka.
      • kk.kk Re: wskaznik BMI 22.04.02, 22:49
        ja raczej nie mam pretensji do swojego BMI, tzn kiedy bylo nizsze czulam sie
        szczupla, a teraz jest "w normie" a ja rzeczywiscie mam wrazenie ze naleze do
        wagowej "klasy sredniej". nie da sie ukryc, ze BMI bierze pod uwage sucha wage,
        nie wnikajac w to, jaka jej czesc stanowi tluszcz a jaka masa miesniowa.
        dlatego BMI powinno sie chyba uzupelniac o badanie skladu ustroju. jest jakis
        okreslony procent ktory okresla pozadany udzial tluszczu w organizmie [nie
        pamietam.. 20-25%? nie jestem pewna] i powinien byc traktowany moim zdaniem na
        rowni z BMI. pewnie nawet tak jest w teorii, ale BMI kazdy moze sobie policzyc
        sam w domu a z pewnoscia nie kazdy dysponuje w domu waga obliczajaca udzial
        poszczegolnych tkanek w organizmie wiec powszechnie mowi sie raczej o BMI
      • miaaa Re: wskaznik BMI 23.04.02, 07:58
        W jednym z zwatkow jest nawet porada, ze pani majaca 170 cm wzrostu i 62
        kg "rzezczywiscie nie powinna sie odchudzac bo moze to spowodowac brak
        skladnikow odzywczych."..... Nie wiem, moim zdanie to musi jednak zalezec od
        proporcji tluszczu i miesni. Ja mam dosc szeroko rozstawiona miednice i mmam
        (juz! :) ) 93 cm w biodrach jednak w przeciwienstwie do tego co piszesz Ty moje
        uda sa szczuple (50,5 cm obwodu). Teraz wygladam w miare normalnie, tzn. juz
        moge spojrzec w lustro.. Moglam to jednak uzyskac tylko poprzez codzienne
        cwiczenia na "otluszczone" partie ciala oraz redukcje masy ciala
        ponizej "dozwolonej" wg wskaznika BMI.. Pozdrawiam. :)
        • jasmina333 Re: wskaznik BMI 23.04.02, 14:25
          To znaczy, ze ja musze schudnac z obwodu ud 2 cm (mam 52) i czuje sie tam
          gruba! Pozdrawiam Cie
          • miaaa Re: wskaznik BMI 24.04.02, 15:11
            Zycze powodzenia! Ja daze do swojej wymarzonej wagi 52-3 kg i zadne wyliczenia
            BMI mnie nie powstrzymuja, po prostu wiem kiedy wygladam i czuje sie dobrze!
            Stawiam na gimnastyke i silownie, kiedys tego nie znosilam ale teraz wiem,ze to
            naprawde dziala.Moze nie potwierdza tego wskazowka wagi ale cialko nabiera
            cudownych, jedrnych ksztaltow. Pozdrawiam! :))
            • t_ania Re: wskaznik BMI 26.04.02, 15:43
              Nie wiem kto wymyślił BMI, ale napewno jakiś niezły dietetyk. Wierzę, że jest
              oparty na wiarygodnych wyliczeniach. A to, że ktoś jest według tego wskażnika
              normalny a tak naprawdę jest za gruby (tzn. tak twierdzi), to chyba kwestia
              mody. To jest bardzo ruchome, przypomnijcie sobie kobiety Rubensa ( wtedy to
              byłu laski). Poza tym, każdy z nas się różni, chodzi mi o budowę tkanek:
              mięśniowej, tłuszczowej, kostnej. Jednak napewno coś w tym jest, we wskażniku
              BMI.
    • aleksandra.cichocka Re: wskaznik BMI 30.04.02, 11:36
      Wykorzystywanie wskaźników do oceny pewnych parametrów jest zawsze oparte na
      szacunkowych danych i w indywidualnych przypadkach mogą występować wyjątki od
      reguły. Lekarz dokonuje oceny stanu zdrowia danej osoby nie tylko na podstawie
      BMI (chociaż ten wskaźnik również bierze pod uwagę), ale uwzględnia wiele
      innych parametrów. Na ogół jednak na podstawie wskaźnika BMI można trafnie
      ocenić, czy dana osoba ma prawidłową masę ciała, czy nie. Przyczyną zbyt
      niskiej masy ciała są na ogół zbyt małe ilości zjadanego pożywienia. Wiąże się
      to ze zbyt małą zawartością potrzebnych organizmowi składników odżywczych
      (białka, witamin, soli mineralnych) i taka mała ilość pożywienia nie jest w
      stanie pokryć dziennego zapotrzebowania organizmu na te składniki, co może
      niekorzystnie odbić się na zdrowiu, jak i na urodzie. Osobom o BMI w zakresie
      prawidłowym, które chcą jednak troszkę zeszczupleć, poleca się zwiększenie
      aktywności fizycznej a nie obniżanie kaloryczności diety. Natomiast osoby o BMI
      powyżej 25, czyli z nadwagą zaliczają się do grupy zwiększonego ryzyka
      nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych (cholesterolu, trójglicerydów),
      cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i innych
      przewlekłych zaburzeń. Dlatego warto dbać, aby nasz BMI mieścił się w zakresie
      prawidłowych wartości. W razie wątpliwości radzę skonsultować się ze swoim
      lekarzem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka