paw8 19.12.02, 20:10 Ostatnio w restauracjach pojawiają się róznorodne dania z dziczyzny: jelenie, daniele,a także kangury czy może pani coś powiedzieć na temat tego mięsa o jego wartościach odżywczych i różnicach z mięsem zwierząt rzeźnych? Link Zgłoś Obserwuj wątek
carbogrom Re: Mięso kangura. 19.12.02, 23:56 paw8 napisał: > Ostatnio w restauracjach pojawiają się róznorodne dania z dziczyzny: jelenie, > daniele,a także kangury czy może pani coś powiedzieć na temat tego mięsa o > jego wartościach odżywczych i różnicach z mięsem zwierząt rzeźnych? Dziczyzna jak kazda inna. Bardzo delikatne mieso, najlepiej smakuje ( i tak tez jest serwowane w Australii ) w kwasnym sosie. Trzeba uwazac, zeby nie wysmazyc za bardzo , poniewaz twardnieje jak wolowina. Najlepsza jest poledwica i czesc z ogona. Sowa Link Zgłoś
nowamloda Re: Mięso kangura. 30.12.02, 09:35 Te kangury to nie jest wcale dziczyzna, tylko kangury hodowane na farmach na mieso. Stek smakuja troche lykowato, ale zawsze to jakas rozrywka pojsc do restauracji na stek z kangura zamiast na schabowego. Link Zgłoś
carbogrom Re: Mięso kangura. 31.12.02, 00:05 nowamloda napisała: > Te kangury to nie jest wcale dziczyzna, tylko kangury hodowane na farmach na > mieso. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) chyba , ze cala Australie mozna uznac za jedna wielka farme !!! kangur w Australii jest jak chwast !! Napisalas swietny noworoczny zart !!!!!!!!! :-)))))))))))))))0 > Stek smakuja troche lykowato, Oznacza to, ze kucharz nie wie co robi.. :-(( Sowa Link Zgłoś
emka_waw Re: Mięso kangura. 02.01.03, 10:07 > kangur w Australii jest jak chwast !! Akurat nie kangur, królik... Link Zgłoś
carbogrom Re: Mięso kangura. 02.01.03, 23:14 emka_waw napisała: > > kangur w Australii jest jak chwast !! > > Akurat nie kangur, królik... Akurat jak zwykle bzdury pleciesz... kiedy ostatnio bylas w Australii.. ? Sowa Link Zgłoś
emka_waw Re: Mięso kangura. 03.01.03, 10:42 A ty kiedy byłeś? I oczywiście wypisujesz, że bzdury plotę, niezależnie na jaki temat się wypowiadam i o czym piszę, w czym przypominasz mi tym swoim fanatyzmem ideowych wegetarian - kto nie z nimi, ten przeciwko nim. Ciekawe, że dieta optymalna wywołuje taką agresję... Link Zgłoś
pan_surma Re: Mięso kangura. 15.01.03, 02:43 wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr arf, arf, arf! Link Zgłoś
carbogrom Re: Mięso kangura. 18.01.03, 14:10 emka_waw napisała: > A ty kiedy byłeś? W Australii ?? ... mieszkam tutaj od 20-stu lat , co niceo wiem na ten temat ... > I oczywiście wypisujesz, że bzdury plotę, niezależnie na jaki temat się > wypowiadam i o czym piszę, No to nie pisz bzdur i bedzie po klopocie .. >Ciekawe, że dieta optymalna > wywołuje taką agresję... Jaka agresje ?? uwagi krytyczne sa zaraz dla Ciebie agresja ? czy troche nie jestes przewrazliwiona ? Sowa Link Zgłoś
emka_waw Re: Mięso kangura. 20.01.03, 14:15 > W Australii ?? ... mieszkam tutaj od 20-stu lat , co niceo wiem > na ten temat ... To ciekawe, bo australijski problem z królikami jest wręcz osławiony, okrzyczany i opisywany. Podobnież sprowadzona przez pierwszych osadników z Europy populacja tak się rozrosła bez naturalnych wrogów, że wyjada paszę zwierzętom. Nic o tym nie słyszałeś. > No to nie pisz bzdur i bedzie po klopocie .. No tak, tylko ty masz patent na pisanie "mądrych rzeczy" a ja, nie optymalna... > Jaka agresje ?? uwagi krytyczne sa zaraz dla Ciebie agresja ? czy troche nie > jestes przewrazliwiona ? Ja przewrażliwiona, hmm... A kto odpisuje na każdy mój post, chociaż proponowałam - jak uważasz, że piszę bzdury, to nie odpisuj! Jak dla mnie, to pieniactwo z ciebie wychodzi. Link Zgłoś
carbogrom Re: Mięso kangura. 06.02.03, 00:55 emka_waw napisała: > > W Australii ?? ... mieszkam tutaj od 20-stu lat , co niceo wiem > > na ten temat ... > > To ciekawe, bo australijski problem z królikami jest wręcz osławiony, > okrzyczany i opisywany. Podobnież sprowadzona przez pierwszych osadników z > Europy populacja tak się rozrosła bez naturalnych wrogów, że wyjada paszę > zwierzętom. Nic o tym nie słyszałeś. Mowimy tutaj o kangurach, a nie o krolikach. A Ty jak zwykle : wiesz, ze dzwonia ... > > > No to nie pisz bzdur i bedzie po klopocie .. > > No tak, tylko ty masz patent na pisanie "mądrych rzeczy" a ja, nie > optymalna... To nie moja wina.. ale skora sama tak sie podkreslasz.... > Ja przewrażliwiona, hmm... A kto odpisuje na każdy mój post, chociaż > proponowałam - jak uważasz, że piszę bzdury, to nie odpisuj! To jest publiczna grupa dyskusyjna i czy odpisuje czy nie to moja sprawa. Kiedy jednak piszesz bzdury trudno to pozostawic bez odpowiedzi ... > Jak dla mnie, to pieniactwo z ciebie wychodzi. Oczywiscie... wystarczy sie z Toba nie zgodzic i juz jest sie pieniaczem. Sowa Link Zgłoś
emka_waw Re: Mięso kangura. 06.02.03, 11:56 Mowimy tutaj o kangurach, a nie o krolikach. A Ty jak zwykle : wiesz, ze > dzwonia ... Śliczny unik (jak zwykle zresztą, oryginalny to ty nie jesteś), żeby nie odpowiedzieć na moje pytanie. > > No tak, tylko ty masz patent na pisanie "mądrych rzeczy" a ja, nie > > optymalna... > > To nie moja wina.. ale skora sama tak sie podkreslasz.... :)))) pozabawiaj mnie dalej swoimi unikami, please... Opty-hero of my life ;))) > To jest publiczna grupa dyskusyjna i czy odpisuje czy nie > to moja sprawa. Kiedy jednak piszesz bzdury trudno to pozostawic > bez odpowiedzi ... Bzdury, bo ośmielam prezentować się inne zdanie niż ty? Ciekawa definicja. > > > Jak dla mnie, to pieniactwo z ciebie wychodzi. > > Oczywiscie... wystarczy sie z Toba nie zgodzic i juz jest sie pieniaczem. Kocioł garnkowi przygania. No to w końcu odpowiesz na moje pytanie, czy tradycyjnie będziesz się migał od odpowiedzi: jak to jest z tymi królikami? Link Zgłoś
carbogrom Re: Mięso kangura. 07.02.03, 05:17 emka_waw napisała: > No to w końcu odpowiesz na moje pytanie, czy tradycyjnie będziesz się migał od > odpowiedzi: jak to jest z tymi królikami? Nie wiem co mam Ci odpowiadac.. na krolikach sie nie znam, jest to, a przynajmniej byla niezla plaga. W tej chwili jest to jako tako pod kontrola. Sowa Link Zgłoś
emka_waw Re: Mięso kangura. 07.02.03, 11:40 Tak więc dalej nie wiemy, czy to kangur jest jak chwast, czy królik. Mimo obecności australiczyka (domyślnie) na tym forum. Link Zgłoś
midm Re: Mięso kangura. 07.02.03, 12:31 > Tak więc dalej nie wiemy, czy to kangur jest jak chwast, czy królik. Kangur na pewno nie. Na krolikach (jak i wspominanych przez carbogrom papugach) az tak sie nie znam, ale wydaje mi sie, ze jak wspominal to byl klopot iles lat temu jak krolik zostal sprowadzony do Australii. Link Zgłoś
emka_waw Re: Mięso kangura. 07.02.03, 12:38 > > Tak więc dalej nie wiemy, czy to kangur jest jak chwast, czy królik. > Kangur na pewno nie. Na krolikach (jak i wspominanych przez carbogrom papugach) > > az tak sie nie znam, ale wydaje mi sie, ze jak wspominal to byl klopot iles lat > > temu jak krolik zostal sprowadzony do Australii. Królika do Australii sprowadzili jedni z pierwszych osadników, a ja pamiętam programy z telewizji, w których króliki stadami biegały po jakimś mieście, a z tyłu było widać domy i samochody. Bardzo współczesne. Więc nie jest to chyba taki nieaktualny problem. Link Zgłoś
midm Re: Mięso kangura. 07.02.03, 12:46 Więc nie jest to chyba > taki nieaktualny problem. Jak Cie to interesuje to poszperaj w Internecie. Link Zgłoś
midm Re: Mięso kangura. 18.01.03, 19:52 > kangur w Australii jest jak chwast !! Jeszcze kilka lat takiej polityki, jaka jest w tej chwili prowadzona i zobaczysz go tylko w rezerwatach. Link Zgłoś
carbogrom Re: Mięso kangura. 02.02.03, 23:14 midm napisała: > > kangur w Australii jest jak chwast !! > Jeszcze kilka lat takiej polityki, jaka jest w tej chwili prowadzona i > zobaczysz go tylko w rezerwatach. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ale mnie rozsmieszylas !! :-)))))))))))))))) Kangury odstrzela sie regularnie, bo wkrotce byloby ich wiecej niz papug ! Kangurow sie nie hoduje.. skacza sobie na wolnosci i czynia wiele szkod farmerom. Mieso, ktore tutaj za pare groszy mozna kupic w sklepie w Polsce uchodzi za egzotyczny rarytas nie jest najlepsze, bo jest bardzo chude. Sowa Sowa Link Zgłoś
midm Re: Mięso kangura. 06.02.03, 09:59 >i czynia wiele szkod > farmerom. 95% pol uprawnych nie jest odwiedzana przez kangury, nie konkuruja tez one o zywnosc z owcami, srodowisko jest niszczone przede wszystkim przez owce i bydlo twardokopytne. Link Zgłoś
midm Re: Mięso kangura. 06.02.03, 10:03 Przy okazji owiec i bydla twardokopytnego jest 5 razy wiecej niz kangurow! Link Zgłoś
paw8 Re: Mięso kangura. 14.02.03, 16:22 midm napisała: > Przy okazji owiec i bydla twardokopytnego jest 5 razy wiecej niz kangurow! A Australia tak nam się kojarzy z ogromną ilością kangurów. Link Zgłoś
midm Re: Mięso kangura. 14.02.03, 17:41 > A Australia tak nam się kojarzy z ogromną ilością kangurów. Ciagle jeszcze sa... Zdaje sie, ze to porownanie z iloscia owiec i bydla Cie przerazilo, ale w wielu rozwinietych krajach jest ich tak duzo, tylko nie zdajemy sobie z tego sprawy. Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: Mięso kangura. 17.01.03, 12:40 Mięso dziczyzny zawiera mało tłuszczu i w związku z tym mało kalorii i mało cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość białka wynosi 20-24%, żelaza 3-5mg/100g. Wartość odżywcza 100g mięsa (bez kości) niektórych gatunków jest następująca: bażant 108kcal (2% tłuszczu), dzik – szynka 110kcal (tł. 2,5%), kaczka dzika 120kcal (tł. 3%), sarna 100kcal (2%), zając 105kcal (tł. 1%), kuropatwa 110kcal (1,5%). Pozdrawiam odżywcza Link Zgłoś
paw8 Re: Mięso kangura. 02.02.03, 19:06 Ale kłótnia się wytworzyła kangury to chyba jednak dziczyzna żyją w Australii i wcale się ich specjalnie nie choduje takie jest moje zdanie. Ale urozmaicenie w diecie to jest teraz spore. Link Zgłoś
paw8 Re: Mięso kangura. 02.02.03, 19:08 Dziękuję pani za odpowiedź z tego wynika ze jest to mięso zdrowsze bo chudsze i smaczniejsze bo zawsze urozmaica dietę. Link Zgłoś