Dodaj do ulubionych

do grafików dtp

19.07.06, 18:43
interesuje mnie jakie stosujecie stawki za przygotowywanie dokumentów do
druku. dokładniej: ile chcielibyście dostać za przygotowanie 16 stronnicowej
książeczki dla dzieci, full kolor, format 20 na 20 cm + spady.
nie jestem konkurencją, więc prosze nie podawajcie stawek z kosmosu, ani
pobożnożyczeniowych:) jak już zdecydujecie się coś napisac to podawajcie
region w jakim pracujecie.
dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • mucha_na_dziko1 Re: do grafików dtp 19.07.06, 23:59
      Ceny skladaja sie w koncepcji, layoutu okladki i podwojnej strony wewnetrznej.
      Do tego mozesz dolozyc cene za ilustracje, jak ci zaplaca za scany+retusze
      ilustracji to bedziesz miec szczescie, dlatego proponuje od razu walic wysoka
      cene bez rozdrabniania sie. Jak zapytaja dlaczego taka cena to mozesz
      porozdrabniac.
      Stawki za layout tez sa rozne zaleznie od skomplikowania. Z reguly istnieja
      trzy kategorie trudnosci. W normalnym kraju stawka za udostpenienie uzywania
      layoutu na terenie kraju jest 100% ceny kalkulacji.
      Format ksiazki z reguly tez jest malo istotny.
      Regionu ci nie podam bo w sumie to nie powinno miec znaczenia. Kraj to juz co
      innego.
      pa pa
      • czupakabra27 Re: do grafików dtp 20.07.06, 10:45
        hehehe... chodziło o trochę co innego. ja nie jestem detepowcem, a oferta którą
        dostałam składa się właśnie z ilustrowania i przygotowania do druku.
        zilustrować? tak jak najbardziej, ale do dtp przydałby się wspólnik. żeby podać
        kalkulację muszę znać ceny przynajmniej w przybliżeniu. być może cała rzecz jest
        wogóle nieopłacalna i lepiej dać sobie spokój. albo... zainwestować w kurs dtp:)
        • mucha_na_dziko1 Re: do grafików dtp 21.07.06, 19:11
          Kilka razy pisalem odpowiedz od poczatku i kasowalem.

Szukasz chyba kogos taniego, moze znajdziesz. Wiem kogo szukasz, takiego co za
          male pieniadze bedzie siedzial przy kompie a ty palcem bedziesz pokazywac co
          chcesz i przy okazji bedziesz jemu skakac po glowie. Kiepski plan.
          Zrob lepiej kurs dtp. Moze ci sie uda zrobic samemu.

Wydawnixctwa ogolnie placa za ilustracje dwa do trzech razy cieniej niz wolny
          rynek (np. przemysl), wiec duza kasa na dzielenie tortu nie jest w grze.

A co do dtp, to juz w momencie gdy ilustracje zascanujesz i masz jako plik
          zaczyna sie dtp. np. retusze.
          Ja nie wchodze w gre bo chyba jestem juz troche dalej niz samo dtp. Jesli juz
          ilustracje to sam je wykonuje+dtp+przygotowanie do druku lub sam druk, full-
          service.
          • czupakabra27 Re: do grafików dtp 22.07.06, 17:47
            hej, bardzo nieładnie mnie oceniłeś. wcale nie szukam kogoś komu miałabym skakać
            po głowie i jak to napisałeś pokazywać palcem - jestem innego typu człowiekiem.
            sama skanuję i obrabiam w komputerze - retuszuję itp. nie robię pdfów i nie
            wrzucam gotowych plików na ftpa w drukarni. końcówka tego procesu jest mi obca,a
            z drukarnia trzba jeszcze conieco uzgodnić. nie jestem krwiopijcą i
            wyzyskiwaczem i nie szukam nikogo taniego. pytanie było luźne,a Ty chyba nie
            zrozumiałeś o co mi chodzi, bo masz niedobre doświadczenia z klientami. moi
            klienci też są różni, ale my chyba tu na forum jesteśmy po to aby dawać sobie
            dobre rady, a nie być złośliwym bez powodu. przecież mój post był kierowany do
            wszystkich którzy coś na ten temat wiedzą, a Ty potraktowałeś go zbyt
            personalnie, tak jakbym napisała "Do Muchy na Dziko1". to nie była propozycja pracy.
            to, że wydawniczy tort nie jest wielki i polukrowany z każdej strony wiem nie od
            dziś, więc to dla mnie nie nowina i kokosów w tej dziedzinie nie szukam.
            kryteria "dużej kasy" są też dla każdego inne.
            • mucha_na_dziko1 Re: do grafików dtp 22.07.06, 19:41
              Fajna jestes. Oczywiscie wszystko na czas zaprzeczasz. Nie znasz sie na dtp,
              ale sie jednak znasz i tak dalej i tak dalej...hehehe
              ...ech wy kobitki....nawet jak cie za reke zlapia, powiedz, ze to nie twoja, no
              nie?
              hehehe
              • czupakabra27 Re: do grafików dtp 22.07.06, 21:48
                to może jeszcze dokładniej: nie umiem robić postscriptów.
                ale jak ktoś miły łapie mnie za rękę to czemu miałabym mówić,że nie moja?;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka