jej_wysokosc_sardynka 18.12.07, 18:09 Chciałabym się dowiedzieć, co myślicie o tym wydawnictwie. Czy ktoś z Was z nim współpracował? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pisam Re: Wydawnictwo Replika 18.12.07, 18:48 a_sjm - on u nich chyba wydał swoją książkę. Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: Wydawnictwo Replika 19.12.07, 18:06 I ja też:) Są rzetelni, dotrzymują umów ( jak na razie )i są sympatyczni w kontakcie. Jak do tej pory nie mam żadnych zastrzeżeń i oby tak dalej. Odpowiedz Link
zona_mi Re: Wydawnictwo Replika 19.12.07, 22:56 Sympatyczni w kontakcie? Ekhm. Nie są sympatyczni, a ich obcesowość graniczy niemal z niegrzecznością. Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: Wydawnictwo Replika 20.12.07, 09:51 Fakt, że dość dawno się z nimi nie kontaktowałam, ale współpracę podczas wydawania mojej książki wspominam dobrze. Zwłaszcza z szefem, czyli Aleksandrem Szablińskim. Odpowiedz Link
zona_mi Re: Wydawnictwo Replika 20.12.07, 12:27 Ach, no tak - miałam pecha trafić na jakąś panią. Odpowiedz Link
nomina Re: Wydawnictwo Replika 20.12.07, 22:21 zona_mi napisała: > Sympatyczni w kontakcie? > Ekhm. > > Nie są sympatyczni, a ich obcesowość graniczy niemal z > niegrzecznością. > Popieram. Odpowiedz Link
a_sjm Re: Wydawnictwo Replika 20.12.07, 12:57 Ponieważ pośrednio wywołano mnie do tablicy - POLECAM na 100% Odpowiedz Link
zeppi Re: Wydawnictwo Replika 23.12.07, 16:01 Bardzo fajnie mi się współpracuje. Przetłumaczyłam dla Repliki kilka książek. Oczywiście czytam też wydane przez Replikę tytuły młodych autorów. Przy tej okazji serdecznie gratuluję Lucynie Olejniczak i Piotrowi Rowickiemu udanych debiutów. Czekam na nowe pozycje. Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: Wydawnictwo Replika 23.12.07, 20:37 Dziękuję wszystkim za wyrażenie opinii. Nomino i Zono_mi, czy któraś z Was współpracowała z Wydawnictwem Replika? Zachęcam innych użytkowników forum do wypowiedzenia się na temat tego wydawnictwa. Odpowiedz Link
zona_mi Re: Wydawnictwo Replika 26.12.07, 10:54 Nie, nie doszło nawet do rozmów o ewentualnej współpracy - najwyraźniej na innych falach odbieramy. Zresztą po lekturze niektórych wątków to chyba nawet się z tego cieszę ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=70177480&v=2&s=0 Wiem też, że i dla własnych autorów nie zawsze są sympatyczni, no i raczej mało profesjonalni. Odpowiedz Link
nomina Re: Wydawnictwo Replika 26.12.07, 14:50 Ja podobnie jak Zona_mi - skończyło się na rozmowach, bo mieliśmy rozbieżność interesów :). Ale nie żałuję. Jeśli ktoś na samym początku zachowuje się w taki sposób, to nie ma mowy, żeby przy już prawnie sfinalizowanej współpracy działał na obupólną korzyść. Co absolutnie nie znaczy, Sardynko, że Ty nie będziesz zadowolona :) Odpowiedz Link
zeppi Re: Wydawnictwo Replika 26.12.07, 14:53 A ja osobiscie czytalam listy adresowane do Repliki, zawierajace uznanie i slowa wdziecznosci za wydane pozycje. Ponadto wydawnictwo otrzymalo wyroznienie na Targach w Warszwie. Gdy zreszta sledzi sie jego rozwoj na przestrzeni lat, trzeba przyznac, ze jest bardzo prezne. Pozytywne recenzje ksiazek Repliki, ktore ukazaly sie na lamach Rzeczpospolitej, Gazety Polskiej i w innej powaznej prasie mowia same za siebie. Zatem - Kochani, osobista uraza na bok! A potkniecia zdarzaja sie w kazdym wydawnictwie. Odpowiedz Link
zona_mi Re: Wydawnictwo Replika 26.12.07, 20:35 > uznanie i slowa wdziecznosci za wydane pozycje. Jestem im wdzięczna za wydanie "Wypadku na ulicy Starowiślnej" i "Strasznych historii o otyłości i pożądaniu". Szkoda tylko, że tych książek nie można kupić nigdzie poza siecią - sam "Wypadek..." kilkakrotnie kupowałam jedynie na Allegro - że ich nie promują, nawet w Krakowie na targach się nie pojawili. Nie dziwota, że niektórzy autorzy wpadają w szał autoreklamy, skoro wydawnictwo nic nie robi w tym kierunku... ;P No i to, że wydali kilka niezłych pozycji (nie wspomnę o gniotach) nie musi świadczyć o tym, że są łatwi we współżyciu i znający się na rzeczy. Odpowiedz Link
nomina Re: Wydawnictwo Replika 27.12.07, 19:10 Zeppi nie myl pojęć. To, że wydawnictwo otrzymuje wyróżnienia, nie kłóci się z negatywnym odbiorem niektórych osób. Przecież nikt nie mówi, że Replika ma iść na przemiał :). Wydaje książki, bo taka rola wydawcy, parę osób z tego forum ma na pewno dobre wspomnienia ze współpracy. Nb. pozytywne recenzje świadczą wyłącznie o dobrych układach wydawców z gazetą - chyba wiesz, na jakiej zasadzie odbywa się "dobór obiektów pochwalnych"? Niestety, to się chyba nie zmieni. Wszystkim autorom i wydawcom (Replice również) życzę w nowym roku nieustających sukcesów :) Odpowiedz Link
zeppi Re: Wydawnictwo Replika 04.01.08, 16:48 nomina napisał(a): > Zeppi nie myl pojęć. To, że wydawnictwo otrzymuje wyróżnienia, nie kłóci się z > negatywnym odbiorem niektórych osób. Przecież nikt nie mówi, że Replika ma iść > na przemiał :). Wydaje książki, bo taka rola wydawcy, parę osób z tego forum ma > na pewno dobre wspomnienia ze współpracy. > Nb. pozytywne recenzje świadczą wyłącznie o dobrych układach wydawców z gazetą > - > chyba wiesz, na jakiej zasadzie odbywa się "dobór obiektów pochwalnych"? > Niestety, to się chyba nie zmieni. > Wszystkim autorom i wydawcom (Replice również) życzę w nowym roku nieustających > sukcesów :) Na pewno często tak bywa, ale myślę, że niektóre pozycje są po prostu "strzałem w dziesiątke" i niezależnie od układów wydawnictwa z prasą ZAWSZE BĘDĄ ZAUWAŻONE. SZczęśliwego Nowego, powodzenia! Odpowiedz Link
wieczne_pioro Re: Wydawnictwo Replika 02.02.08, 13:20 Rzetelni,terminowi i dotrzymują umów. Ktoś wspomniał, że nie są profesjonalni,nie zgodzę się z tym. Dla mnie najmniej profesjonale wydawnictwa(mam tu na myśli nie tylko sprawy formalne, ale także kontakt człowieka z człowiekiem)to były Znak i Świat Książki. Replika rzeczywiście prężnie się rozwija, ale poza Empikiem i Internetem ich książek nigdzie nie ma. Nad tym przede wszystkim powinni popracować, bo autorzy zaczną uciekać do innych wydawnictw albo wydawać na własną rękę. Innych zastrzeżeń nie mam. Z czystym sumieniem polecam to wydawnictwo. Odpowiedz Link
kolega_kazika Re: Wydawnictwo Replika 05.02.08, 09:36 Ktoś wspomniał, że Replika sprzedaje tylko w Empikach i przez internet. To nieprawda! Widziałem ich książki również w salonach Kolportera, Matrasa, Domu Książki. Wiem także, że Olesiejuk i Platon są ich dystrybutorami. A jeżeli oni, to znaczy, że "wszyscy". Odpowiedz Link
kolega_kazika odszukany wątek 18.04.08, 12:32 Witam, Wklejam www.replika.eu/zapowiedzi.php?wyd=2 bo może ktoś będzie zainteresowany Odpowiedz Link
zona_mi Skajstop... 18.04.08, 13:37 ratunku. Chociaż z drugiej strony to jest w jakiś sposób fascynujące. Odpowiedz Link
skajstop Re: Skajstop... 21.04.08, 09:50 Cóż, zapowiedzi innych książek forumowiczów też zaczęły się pokazywać, zatem ta zostanie. Inna sprawa, kiedy pojawią się następne reklamy tego dzieła... :) Odpowiedz Link
rymbaba Re: Wydawnictwo Replika 04.06.08, 21:22 No, ciekawi są. Szerokie spektrum, widać, że faktycznie nie boją się wydawać polskich autorów, nawet tych nieznanych, a z zagranicznych też szeroka tematyka. Oferta coraz bogatsza... Czyżby jednak wydawali "To co im się podoba" :D ? Odrzucili mój tekst, ale z pełną kulturą. Przynajmniej odpowiadają... Odpowiedz Link
ala_raczynska Re: Wydawnictwo Replika 10.10.16, 15:47 Być może współpraca z Autorami idzie dobrze, ale za druk nie płacą. Właśnie się z nimi sądzimy. Odpowiedz Link
magdalena_skl Re: Wydawnictwo Replika 23.04.18, 12:58 Szkoda tylko że to wydawnictwo jest nieuczciwe i nie płaci za druk książek, do dzisiaj nie zobaczyliśmy swoich 50 tyś złotych za wydrukowane kilku książek i nie usłyszeliśmy nawet słowa przepraszam ani żadnych informacji odnośnie tego kiedy chcą uregulować należność. To zwykłe oszustwo, Uważam że ludzie powinni o tym wiedzieć i przestrzegam przed współpracą z tym wydawca.Drukarnia Skleniarz Odpowiedz Link
pisam Re: Wydawnictwo Replika 23.04.18, 18:11 Całkowicie się z Państwem zgadzam... Dla mnie ta firma nigdy nie była wiarygodna... Odpowiedz Link
daisy_sto Re: Wydawnictwo Replika 21.09.18, 13:24 Rok 2018 - Replika nadal nie pojmuje, że za wykonane usługi należy zapłacić. Wydawnictwo, które nie przestrzega umów, które uwielbia ignorować maile z zapytaniem, kiedy będzie zapłata. Wszystko jest fajnie do momentu, kiedy upominasz się o swoje. Straszenie sądem na nich nie działa. Totalne olewanie to ich metoda. Radzę omijać to wydawnictwo szerokim łukiem. Odpowiedz Link
pisam Re: Wydawnictwo Replika 21.09.18, 14:09 Proponuje nagłośnić cała sprawę np. na FB - może wtedy się ruszą, bo autorzy twierdzą, że im wydawca płaci... Odpowiedz Link
annmarie85 Re: Wydawnictwo Replika 09.11.18, 20:48 Witam serdecznie. Mam nadzieję, że temat nie umarł jeszcze śmiercią naturalną i odezwą się osoby, które nadal współpracują z wydawnictwem Replika i tym samym podzielą się informacjami jak ta współpraca się układa. Właśnie otrzymałam umowę wydawniczą na wydanie mojej debiutanckiej powieści właśnie u nich i po lekturze tylu niepochlebnych opinii waham się strasznie. A tak poza protokołem - czy stawki: 12% od ceny zbytu i 25% od sum uzyskanych przez Wydawcę z tytułu sprzedaży licencji są stawkami, jak na debiut, do "przełknięcia"? Spotykam się z różnymi opiniami więc może tu ktoś mnie oświeci :) Odpowiedz Link
dzej.es. Re: Wydawnictwo Replika 27.11.18, 12:00 mi się wydaje, że stawka normalna-standardowa... i to nie tylko dla debiutu. A co do rozliczeń, to nie wiem, czy tutaj autor ma się czego bać (jakby nie płacili autorom, to by poszło w eter gęsto...), bo chyba te negatywne wpisy dotyczą innych form współpracy (nie pisarze), ale może się mylę? Odpowiedz Link
annmarie85 Re: Wydawnictwo Replika 01.12.18, 21:35 Też tak sądzę. Dziękuję za informację odnośnie stawek - przejrzałam kilka wzorów umów i stawki były zbliżone to tych zaproponowanych mi (o ile oczywiście zostały podane). Umowę podpisałam - negocjacje zostały przeprowadzone w błyskawicznym tempie. Dużo moich zastrzeżeń zostało uwzględnionych, sądzę więc, że współpraca będzie układać się poprawnie. Teraz tylko czekać na premierę i zobaczymy jak to dalej się potoczy :) Odpowiedz Link
magrathh Re: Wydawnictwo Replika 04.12.18, 12:33 "Gęsto" było wokół tego wydawcy jakiś czas temu, gdy autorzy zaczęli głośno mówić o tym, że nie otrzymują tantiem. Po wielu monitach odzyskali w końcu swoje pieniądze, a potem sytuacja się powtórzyła znów, i znów. Z tego, co mi wiadomo, wydawca w końcu płaci, przynajmniej części autorów i obywa się bez sądu, jednak trzeba się długo o to dopominać. Dlatego dobrze jest przed terminem rozliczenia grzecznie o nim przypomnieć. Druga sprawa to zapis w umowie o prawie pierwszeństwa, na który absolutnie nie należy się godzić, albowiem według tego wydawcy jest on równoznaczny z tym, że autor MUSI u niego wydać kolejną powieść. O tym też swego czasu mówiło się nawet chyba tu, na forum. Odpowiedz Link
kociaczek456 Re: Wydawnictwo Replika 04.12.18, 09:00 Nie znam tego wydawnictwa. Musiałabym poczytać o nich coś więcej, ile lat na rynki itd. Odpowiedz Link