Dodaj do ulubionych

owłosienie twarzy

12.01.05, 10:07
Widzę,że wiele z Was jest dość dobrze zorientowana w temacie,więc proszę o
rade.Nie mam owłosionych pleców,klatki piersiowej,ale natomiast nogi
tak.Jednak to jestem w stanie przecierpieć,golę je co pare dni i jakoś
jest.Natomiast niepokoi mnie twarz (górna warga i broda).Gdybym nie wyrywała
tego codziennie pęsetą strach pomyśleć jakbym wyglądała.Włosy są sztywne i
twarde,czasami jest tak,że włosa jeszcze nie widać,ale ja go wychwyce przy
pomocy pęsety,niektóre nawet wyduszam.Mam już tego serdecznie dosyć,kiedyś
byłam z tym u lekarza przepisał mi Diane-35,troszeczkę to złagodziło,ale po
odstawieniu tabletek jest dokładnie to samo.Obiecywałam sobie,że pójde do
endokrynologa,ale naszło mnie jakieś zobojętnienie,tak nie cierpie
lekarzy...Wiem, że należałoby określić poziom hormonów,ale jakich?Czy mogę
zrobić to prywatnie?Może gdybym miała jakieś badania w ręku,z pewnością
nieprawidłowe,to zmobilizowałabym się.Poradzcie.Beata
Obserwuj wątek
    • czarna125 Re: owłosienie twarzy 12.01.05, 13:16
      Kochana, mam dokładnie to samo. Ginekolodzy, którym powiedziałam o tym
      zbagatelizowali mój problem. Łączę się z Tobą w bólu codziennego używania
      pęsety do doprowadzania twarzy do normalnego wyglądu. Chociaż jak obejrzałam
      zdjęcia kobiet z hirsutyzmem, to stwierdziłam że może być o wiele gorzej niż ja
      mam. Boję się żeby u mnie się jeszcze bardziej nie rozwinęło to owłosienie.
      Dlatego warto byłoby sie przebadać. Od jakiegoś czasu szukam ginekologa
      endokrynologa w Poznaniu i nie mogę znaleźć. Mnie martwią jeszcze okolice
      bikini. Niedługo będę zarośnięta do połowy ud. Widzę jak się te włosy
      rozprzestrzeniają.
      • czarodziejka24 Re: owłosienie twarzy 19.01.05, 00:32
        hey dziewczyny
        przeczytałam wasze wypowiedzi i dołączam się z problemem tylko tyle, że u mnie to nie jest jedynie twarz. Ale wracając do tematu ja tez codziennie rano wyrywam włoski a wieczorem jak dotkne twarzy zwłaszcza brody to już czuje kolejne wyrastające. Nie wyobrażam sobie jakbym np. przez kilka dni nie mogłabym ich z jakiś przyczyn wyrywać chba był to wtedy zarost jak u meżczyzny tyle że rzadszy. Jak do tej pory nie znalazłam na to rozwiązanie, woda utleniona ich nawet za bardzo nie rozjaśnia a enokrynolog wcale mi nie pomógł a zrobiłam multum badań, tylko laser może nam pomóc. chyba, że ktoś zna inny sposób. ale chyba taki nie istniej i oby nie było gorzej.
        pozdrawiam :)
        • beeaataa25 Re: owłosienie twarzy 19.01.05, 10:47
          A czy jest gwarancja na to,że laser usunie je raz na zawsze?Nie wiesz czy jest
          to duży wydatek.
          U mnie to oczywiście też nie tylko twarz porasta,ale także nogi,tylko,że tak
          już przywykłam do golenia,że chwilami o tym zapominam.To da sie we znaki
          dopiero latem,zimą chodzę w spodniach więc mogę je golić trochę rzadziej.
          • maya77 Re: owłosienie twarzy 19.01.05, 13:34
            Ja byłam na laserze trzy razy i nic nie pomogło. Być może to zamało,ale
            musiałam przerwać zabiegi. Czytałam, że były dziewczyny nawet i po osiem razy i
            też im nic laser nie pomógł.Tak więc nie jest to takie skuteczne jak się
            wszystkim wydaje, że wystarczy uzbierać troche kasy na laserek i po kłopocie.
            Koszt ok. 250zł (na twarzy) wzwyż. Odbierają nam nawet ostatnią deske ratunku.
            Oczywiście sa i takie przypadki gdzie laser pomógł. Niestety ja nie mam juz
            takiej nadzieji jak niekture z was. Ale jak nie spróbujecie to nie bedziecie
            wiedziały czy pomoże wam laser czy nie. Tylko co ja mam teraz robić,jeszcze nic
            skutecznego na 100% nie wymyslili. Cholera latamy w kosmos a głupich włosów
            nie możemy się pozbyć. Nawet prądem ani laserem nie mozna ich wytępić. Mam
            tylko taka nadziej,ze zanim będę starowinką coś wymąślą i pozbędę sie tych
            włosów. Nobo jak trzęsącymi sie rękami będę je wyrywać, albo golić sobie nogi.
            Nie no, to przecież żałosne. A co z powiedzeniem "Gdyby babcia miała wąsy toby
            była dziadkiem". Tylko siąść i płakać.
            Pozdrawiam w pesymistycznym nastroju.
            • czarna125 Re: owłosienie twarzy 19.01.05, 13:44
              Ja byłam na laserze 2 razy, z niespodziewanych kłopotów finansowych przerwałam
              zabiegi. Mnie pomogło na tyle, że włoski wprawdzie odrosły (chyba odrobinę
              mniej ich mam teraz) ale były znacznie cieńsze. Ponieważ przestałam chodzic na
              zabiegi to znowu zaczęłam je wyrywać pęsetą i spowrotem się wzmocniły. Ale to
              było 2 lata temu i wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można je rozjaśnić np
              kremem do pasemek Joanna. Gdybym takie osłabione i cieńsze włoski rozjaśniła,
              może nie byłoby ich widać. Woda utleniona jest za słaba, ale ten krem Joanna
              naprawdę rozjaśnia. Spróbujcie! Tylko to znowu sama chemia jest i nie ma pewnie
              zbyt dobrego wpływu na cerę. Mnie na szczęście nie wyszło żadne podrażnienie,
              tzn skóra była zaczerwieniona kilka godzin, potem wróciła do normy.
              • mika261 Re: owłosienie twarzy 24.01.05, 15:20
                no tak ale przeciez jak sie rozjaśni ta joanną to te włoski dalej widac tylko jasne-czy to nie wszystko jedno?ja mam na twarzy meszek jasny ale na całej twarzy nie tylko na brodzie czy wąsach.wcześniej te włoski były raczej dłuzsze ale po braniu androcuru przeistoczyły sie w meszek ale i tak mnie wkurza ze to w słoncu widac..tak czy inaczej nie moge iść na laser bo wiadomo.myslę o mikrolizie i pewnie na wiosne sie wybiorę-akurat w sam raz, tyle ze dośc daleko ode mnie ale czego nie zrobie zeby sie tego pozbyc..same wiecie.w tym momencie androcur ładnie zbił mi testosteron do normy wiem ze jak przestane go brac to wszystko wóci, wiec nie przestanę nawet jak mi lekarz karze, zrobię dośwaidczenie czy po rocznym bezprzerywanym stosowaniu androcuru włoski beda na tyle osłabione ze zaczna wypadać same...acha mam 26 lat.
                • beeaataa25 Re: owłosienie twarzy 25.01.05, 13:21
                  Skąd wiesz jaki masz poziom testosterenonu?Robiłas pewnie badania,czy takie
                  badanie można zrobić bez skierowania prywatnie?Czy to głównie podwyższony
                  testosteron powoduje to owłosienie?I jeszcze jedno pytanie czy po tym
                  lekarstwie,które brałaś nie przytyłaś?
    • bella20 Re: do maya 19.01.05, 19:39
      Może laser nie pomógł ci, bo nie masz wystarczająco ciemnych włosków tzn. za
      mało w nich melaniny) aby laser zadziałał ? Czy osoba, która wykonywała ci
      zabieg nie informowała cię o tym ?
      • maya77 Re: do maya 20.01.05, 13:07
        Zapewniam cię ,że mam dużo ciemnych włosków,więcej niz bym chciała. Być może
        poprostu wykonałam za mało tych zabiegów laserem, miałam tylko trzy a podobno
        jakieś wyniki widac dopiero po pięciu zapiegach. Musiałam przerwać ze względu
        na ciąże, no a teraz nie mam oczywiście kasy. Zresztą naczytałam sie tyle o
        tym laserze, że wcale nie jest taki skuteczny jak się powszechnie o nim mówi,
        więc chyba sobie daruje. Stwierdziłam,że do naszej choroby obecnie oferowane
        lasery nie są jeszcze dostosowane, może są za słabe (oczywiście mówie o dość
        zaawansowanym hirsutyzmie a nie o meszku - nawet tym ciemnym).
        • beeaataa25 Re: do maya 20.01.05, 13:55
          A czy żadna z Was nie robiła jakiś badań hormonalnych?Sam laser usunie tylko
          skutek ,a gdzie przyczyna?Ja dopiero teraz pomyślałam,że może pójść z tym do
          lekarza,tylko jak pomyślę,że pewnie przepisze mi Diane-35,które już kiedyś
          brałam jako środek antykoncepcyjny i te włosy owszem były troche osłabione,ale
          co z tego jak po odstawieniu wszystko wraca do normy a pozostaje tylko parę
          kilo więcej na wadze.A co do rozjaśniania kremem Joanna to trochę bałabym
          się,ponieważ ta moja broda i wąsy (fajnie brzmi)są tak zmaltretowane ta
          pęsetą,ciągle coś mi wyskakuje w tych miejscach gdybym to jeszcze potraktowała
          Joanną...Wczoraj w tramwaju widziałam taką babkę ok.60 miała taką ochydną brodę
          na dodatek to na starość siwieje, od razu pomyślałam o sobie w przyszłości.
          Napiszcie w jakim jesteście wieku.Beata 35 lat.
          • bella20 Re: do maya 20.01.05, 19:46
            Bella - mam 29lat. A jak na to reagują wasi mężowie ? Ja jestem na razie sama,
            ale chciałabym to zmienić. Boję się czy uda mi się kogoś znależć ze względu na
            to świństwo.
            • beeaataa25 Re: do maya 21.01.05, 23:19
              Ja teraz już skubie się przy mężu bez skrupułów,na początku trochę się
              czaiłam,ale z czasem...to mija.
    • heather_morris Re: owłosienie twarzy 25.01.05, 15:53
      Wlosy na nogach ma kazda kobieta ;) Tylko wiekszosc z nich depiluje sie na
      tylke dokladnie, ze nic nie widac :) A depiluja zreszta nie tylko nogi, bo
      takze ramiona i inne czesci ciala :)
      Co do "wasikow". Najlepiej by bylo je potraktowac laserem. Ewentualnie nadal
      wyrywac lub zdecydowac sie na wosk...

Pozdrowionka
      • beeaataa25 Re: owłosienie twarzy 26.01.05, 09:01
        Mówisz wosk,ale do wosku podobno trzeba zapuścić włosy.Ja cały czas
        wyrywam,ciekawa jestem na jak długi czas ma sie spokój po wosku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka