Dodaj do ulubionych

słaba soczewka

04.08.08, 09:22
Witam jestem użytkownikiem soczewk kontaktowych, zazwyczaj noszę okulary :P chodzi o to że kiedy mam zalożone soczewki widzę gorzej niż w okularach. Jestem osobą bardzo dobrze ozeznaną w sprawach optyki okularowej i kontaktologii tażże wiem dużo na temat sczewek. mam problem czy przy wadzie np mojej op +0,75 ol +0,75/-0,25 soczewki po plus pół na każdym oku mogą spowodowac gorsze widzenie ( w soczewkach widzę gorzej niż bez nich), właściwie nie wiem czy to jest spowodowane, czy czy wada jest niedokorygowana i za słąba soczewka daje ten efekt ? proszę o opinie ekspertów :)
Obserwuj wątek
    • wypowiedz.eksperta Re: słaba soczewka 04.08.08, 19:07
      Witam

Możliwe, że jest jakis niedokorygowany astygmatyzm i w SK
      sferycznych widzi Pan gorzej- czy pojawiają sie jakieś problemy z
      widzeniem obuocznym?

Pozdrawiam
      • arkadychemik Re: słaba soczewka 05.08.08, 10:41
        tzn. widzę w tych soczewkach ale wiem że mogło by byc lepiej. Wczoraj byłem u okulisty i pani doktor miała problem z doborem okularów dla mnie -> nie była w stanie mi dobrac przez moją silną akomodację (tzn dałą mi na prawe +1 i było ok potem na lewm męczyła się z 5 minut i w końcu okazaało się że widzę dobrze z soczewką -0,75 następnie wdzenie obuoczne nie było za dobre :P tzn nic nie widziałem). teraz powinienem miec na prawym +1,00 bez cylindra a na lewym +1,00/cylinder -0,25 także zamówilem już zakres mocy soczewek od +0,75 do +1,25 będę próbował wybrac dla siebie najlepszą opcję, bo na okulistów nie ma co liczyc, z resztą pani okulista powiedziała żebym tak spróbował :P Jak taki zsposób nie zda egzaminu będę skazany na okulary i tyle :P (niestety nie robią torycznych soczewek z małymi cylindrami jak -0,25 czy -0,5) -0,5 tylko roczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka