Dodaj do ulubionych

Sarah Kane

24.01.13, 19:58
Dziś miałaby 42 lata. Zmarła, wieszając się na klamce w szpitalnej łazience, w wieku 28-śmiu lat.. Przedtem kilka razy odratowana, skrzętnie pilnowana.
Napisała m.in. dramat Oczyszczeni. Sztukę tę wystawił K.Warlikowski. Wystawiano ją też w moim mieście.
Siedziałam podczas spektaklu prawie sparaliżowana, w ekstazie z zachwytu. Celińska grała genialnie. Ludzie trzaskali krzesłami, wychodzili, głośno demonstrowali swe zniesmaczenie, podobnie, jak odwiedzający nas niedawno goście i nicki nieznane.
Obserwuj wątek
    • monte_we_mgle Re: Sarah Kane 24.01.13, 20:29
      Nie byłem zniesmaczony, ani tym bardziej zbulwersowany, ale zachwycony? Ani trochę.
      Brutaliści byli modni przez dwa sezony chyba. Nic z tego nie zostało, bo nic szczególnego w tym nie było.
      • szpile_i_ostrygi Re: Sarah Kane 24.01.13, 20:45
        No, może byłam/jestem egzaltowana trochę/mocno.
        Jednak nie chciałabym skonfrontować się z tamtym przeżyciem. Pielęgnuję je w sobie.
        • monte_we_mgle Re: Sarah Kane 24.01.13, 21:07
          Nie wiem czy egzaltowana. Tak bym tego ujął.
          Spektakl Warlikowskiego był niezły, ale sam materiał żadna rewelacja moim zdaniem.
          Na nic więcej tej autorki bym nie poszedł.
        • ditta12 Re: Sarah Kane 24.01.13, 21:13
          Gdy byłam w szpitalu,człowiek na przepustce wyskoczył z wieżowca,zabił się.
          W myślach,kiedy jeszcze żył nazywałam go Rimbaut i to było w nim:

"Nie lubię kobiet. Trzeba na nowo wymyślić miłość, to wiadome. One potrafią już tylko pragnąć zapewnionej sytuacji. Z chwilą zdobycia sytuacji, serce i piękność odkłada się na bok: pozostaje chłodna wzgarda, ta pożywka dzisiejszego małżeństwa. Widuję też kobiety naznaczone stygmatem szczęścia, z których potrafiłbym zrobić dobre kompanki, a które z miejsca są pożerane przez gburów o uczciwości kłody drewna.."

Kochał chyba Mona Lizę i mówił o Samuraju ale nie słyszałam od niego,nie rozmawiałam z nim.
          Gdy zajrzałam do pokoju gdzie był,wrzasnął:Wynoś się!Czy jakoś tak.
          • szpile_i_ostrygi Rimbaut 24.01.13, 21:24
            Gdy jeszcze oglądałam tv, widziałam sztukę. Piękną. Rimbauta grał młody Opania. Wtedy był młody. Jak on pięknie zagrał ) jak pięknie:)
            • ditta12 Re: Rimbaut 24.01.13, 21:29
              Jeszcze jedna dziewczyna nagle zmarła,30 miała lat,schizolka.
              Baliśmy się leki brać panicznie wtedy.
              Była ładna,płakała,wciąż tam była chyba,matka do niej przychodziła.
              Nie,nie mogę :(
            • monte_we_mgle Re: Rimbaut 24.01.13, 22:01
              szpile_i_ostrygi napisała:

> Gdy jeszcze oglądałam tv, widziałam sztukę. Piękną. Rimbauta grał młody Opania.

To było "Całkowite zaćmienie". Zgadza się, świetna sztuka. Dużo lepsza od filmu Holland pod tym samym tytułem, choć u niej zagrał młody di Caprio. Poza rolami Opani i Globisza była tam też rewelacyjna muzyka, ale nie pamiętam już autora.
              • madau Re: Rimbaut 24.01.13, 22:02
                ja tylko ogladnelam film, niestety. We Francji mial bardzo zle opinie.
              • szpile_i_ostrygi Re: Rimbaut 24.01.13, 22:06
                Zgadza się. Muzyka brała w jasyr.
                • ditta12 Re: Rimbaut 24.01.13, 22:08
                  "Gwiazda w muszli twych uszu płakała różowo,
                  Bezkres biało z twych ramion na biodra się stoczył,
                  Morze spłoniło wzgórza twych piersi perłowo,
                  A Człowiek na twym łonie czarno krwią się zbroczył."
                  A.R.
                        • monte_we_mgle Re: a propos muzyki 24.01.13, 22:21
                          Podobny klimat do muzyki z tej sztuki ma płyta Stockhausena "Stimmung".
                    • madau Re: a propos muzyki 24.01.13, 22:23
                      Przypomniala mi sie w tym watku Faustyna z mojego bloga. Byla obok mnie a jakby za szyba. Nigdy jej tak dokladnie nie poznalam, nie rozmawialam za wiele. Wypuszczona w stanie "dobrym" kilka miesiecy pozniej skoczyla z 4 pietrowego budynku. Miala 34 lata.
                      I Benio, tez z mojego bloga. Wydawalo sie ze wyszedl na prosta. Mial ustabilizowane zycie, zone, corki, bral leki. Rzucil sie pod metro. Nie mial nawet piecdziesieciu lat :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka