26.02.13, 21:02
Naczytałem się, że powoduje niesamowite sny. Czasem też koszmary, ale lepszy dobry koszmar niż nic. Mnie się od dawna nic nie śni.
Biorę wiosną fluoksetynę, więc i w tym roku pewnie nie uda mi się uniknąć antydepresanta.
Czy ktoś wie coś więcej o tym leku? Warto poeksperymentować?
Obserwuj wątek
    • merwaa Re: Trittico 27.02.13, 00:03
      ja miałem takie strasznie wyraziste sny po sertralinie (sertagen). teraz biorę Miansec i też czasem takie miewam ale o wiele rzadziej niż wcześniej.
    • elzbieta007 Re: Trittico 27.02.13, 08:10
      Z antydepresantami jest tak, że każdy inaczej reaguje.

Trittico brałam ponad półtora roku (300 mg) i był to na mnie najlepiej działający antydep. Zaskoczył szybko, dawał mało objawów ubocznych i były słabe. A co najważniejsze: po 3 tygodniach wyregulował mi sen. Łatwo zasypiałam i spałam bite 7 godzin bez snów. Znaczy - nie pamiętałam snów. Budziłam się wypoczęta i spokojna. Gdybym miała polecać komuś jakiegoś antydepa, bo byłoby to właśnie trittico.

Jedynym felerem, jaki zauważyłam, to potrzeba ok. 20 minut na powrót do pełnej przytomności, jeśli ktoś mi przerwał sen wcześniej niż po 5-6 godzinach spania. Mogą więc mieć z nim problem osoby, które muszą wstawać w nocy (np. małe dzieci albo jakieś dyżury służbowe).
      • monte_we_mgle Re: Trittico 27.02.13, 12:30
        Ja biorę stale tisercin w dawce 25 mg razy dwa na noc. To neuroleptyk. Stary, ale dla mnie idealny. Żadnych skutków ubocznych, poza wydłużonym snem. Śpię przeważnie 10 godzin, jak zabity. Gdy po wiosennym łykaniu fluoksetyny, przechodzi to w lekką hipomanię, odstawiam i śpię normalnie po 7-8 aż do października, ale nic mi się śni.
        Receptę na sertralinę dostałem, gdy było podejrzenie, że drętwienia dłoni i bóle mogą być spowodowane fluo. Przez dwa tygodnie miałem nie brać antydepresanta i potem zmienić, ale choroba się rozszalała, trafiłem do reumatolożki i wróciłem do fluo, bo to nie miało związku z nią, a o snach jakoś wtedy nie myślałem. Bolało okropnie, budziłem się w nocy, nie pomagał tramal. Nie miałem głowy do snów.
        Zapytam na wizycie o antydepresanta z bonusem, ale fluoksetynę dobrze toleruję i działa na mnie szybko. Najwyżej wrócę do niej, gdy z innym nie będzie OK.
    • noxnegra Re: Trittico 27.02.13, 21:42
      Po trittico sny mam wyraziste, szczególnie nad ranem. Tematyka za to mnie męczy. Same powroty do przeszłości, szkoła, koleżanki z podstawówki, liceum, sine chmury, zbliżająca się burza, jazda samochodem, lęk wysokości.
      • monte_we_mgle Re: Trittico 27.02.13, 21:56
        Mnie się dawniej ciągle śniło, że wylatuję ze szkoły tuż przed maturą. Kara za notoryczne wagary ;-))) Ale wolę to, niż zupełnie nic. Poproszę o to trittico, zawsze mogę wrócić do fluo, gdy cos pójdzie nie tak. Psychotropy na szczęście działają na mnie błyskawicznie.
        • noxnegra Re: Trittico 13.03.13, 22:27
          Wiosna jest ohydna. Dobrze, że jeszcze na chwilę przysypało ją śniegiem. Zaraz zrobi się hałas, mnóstwo ludzi, mnóstwo zapachów, za dużo bodźców. Nienawidzę krzyku, głośnego śmiechu, głośnej muzyki, upału, braku schronienia przed gorącem. I ciągle widno, jaskrawo. Jeszcze trochę, jeszcze chwilę można się schować i być bezpiecznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka