Dodaj do ulubionych

a co by bylo gdyby.....

28.07.07, 20:35
gdyby zalozyc spirale, taka z hormonami na 5 lat przy ktorej nie ma sie
okresu, zeby pozbyc sie przynajmniej migren okresowych i owulacyjnych? Chociaz
przy tej spirali chyba jest owulacja,a nie ma okresu. Ciekawe. Jaka wasza opinia.
Obserwuj wątek
    • annt3 Re: a co by bylo gdyby..... 28.07.07, 20:39
      ;/ wtedy to by sie wszystko w organizmie poprzestawialo to nie jest chyba
      najlepszy pomsl. poza tym spirali nie powinny uzywc kobiety ktore jeszcze nie
      rodzily.
    • eni40 Re: a co by bylo gdyby..... 28.07.07, 20:39
      no coz..sama musisz podjac decyzje..bo kazda kobieta inaczej reaguje na
      spirale, jest tez kilka przeciwskazan..musisz pogadac z lekarzem..ja spirali
      sie boje..poza tym raczej nie moge jej zastosowac bo przed pigulkami mialam
      strasznie obfite krwawienia a przy tym lekarze raczej odradzaja spiralke..poza
      tym czesto lapie infekcje..
    • eni40 p.s. 28.07.07, 20:41
      no ale jesli ta spirala zawiera chormony to nie to samo co pigulka? nie bedzie
      tej samej reakcji organizmu?
      • venus22 Re: p.s. 28.07.07, 22:31
        na tych sprawach sie nie znam, ale myslac logiczne- hormony to hormony,
        czy w spirali czy w pigulce czy w plastrach.

Roznice moze robic prawdopodbnie JAKI to hormon. Zwykle progesteron dziala
        korzystniej niz estrogen. ale nie na kazda kobiete.

Z kolei skoki normalne hormonalne owulacyjne i miesiaczkowe sa glowna przyczyna
        bolow w tym czasie (sa to "wywolywacze") wiec calkiem mozliwe ze chociaz
        niektorym kobietom taka forma 'przedluzonej' antykoncepcji pomoze.

najlepsze wyjscie jakpisze Eni to dokladnie przedyskutowac to z ginekologiem
        i z neurologiem.

A "w praniu" i tak okaze sie jak na nas naprawde co dziala.

Venus
        • mamahanki Re: p.s. 29.07.07, 13:43
          no wlasnie, tylko troche sie sie obawiam takiej spirali, bo 5 lat bez okresu to
          troche nienaturalne, infekcje tez szybko lapie, poza tym hormony (moja mama
          zmarla na raka piersi w wieku 36 lat), jedyny plus to ewentualnie wyeliminowanie
          migren (i to tez niepewne)Pewne jest tylko to, ze w czasie ciazy nie bolala mnie
          glowa (przypomina mi sie watek z dobrymi radam na migrene :)) Chyba sie jednak
          nie zdecyduje.
          • ika997 Re: 30.07.07, 02:05
            Spirala brrr..!
            A swoja drogą, dziwię się laski, że bierzecie tablety antykoncepcyjne, spirala
            to w ogóle kosmos,ingerencja w organizm. Nie żebym potępiała, każdy robi co mu
            pasuje, ale ja wychodze z założenia, że skoro musze łykać tyle świństw na
            migrene, to następnych tablet łykać nie będę choćby nie wiem co.
            • eni40 Re: ika 01.08.07, 10:39
              no coz ika..kazdy wychodzi z innego zalozenia.. ja mianowicie z takiego ze
              glowa mnie czesto boli a juz kompletnie nie mam ochoty martwic i dostawac
              migreny ze stresu o to czy aby po seksie wystapi okres i czy nie przytrafilo mi
              sie cos na co absolutnie nie mam ochoty ani wieku :)..przynajmniej w tej
              materii chce miec spokojny łeb :)..
              przed pigulkami mialam nieregularny okres, teraz weszlam w wiek podwyzszonego
              ryzyka..moj organizm powoli przygotowuje sie do menopauzy a wiec rozne sa w nim
              hustawki.. i kalendarzyk czy inny rodzaj antykoncepcji w takim przypadku bylby
              (ja tak uwazam oczywiscie) zbyt wielkim ryzykiem.. moja kolezanka z pracy 45
              lat wlasnie sobie urodzila kolejne nieplanowane dziecko..ja za taki "rarytas"
              dziekuje bardzo..tak wiec widzisz ika..punkt widzenia zalezy od punktu
              siedzenia :)
              • venus22 Re: ika 01.08.07, 11:43
                """ale ja wychodze z założenia, że skoro musze łykać tyle świństw na
                migrene, to następnych tablet łykać nie będę choćby nie wiem co."""

ale moze sie zdazyc ze akurat ci pomoze i nie bedziesz musiala w ogole
                lykac "swinstw" na migrene. to co wtedy :)

Venus
                • eni40 Re: ika 01.08.07, 12:08
                  o własnie.. zanim zaczelam antykoncepcje chormonalna migreny dreczyly mnie
                  codziennie... pamietam ze gdy zaczelam brac pigulki glowa znacznie mniej mnie
                  bolala.. dzis troche za czesto mnie boli, musialam rozpoczac leczenie
                  divascanem.. w sumie to nie wiem czy boli bo boli czy tez pigulki maja jakis
                  inny wplyw niz na poczatku.. no ale biore divascan i jakos dzialam..wiec
                  pigulek nie odstawiam z przyczyn wiadomych i opisanych wczesniej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka