Dodaj do ulubionych

Lasik a zez

14.12.06, 23:30
Byłam dzisiaj u siebie w Białymstoku u okulisty odnosnie laserowej korekcji
wzroku(mają najnowocześniejsza metodę usuwania wad wzroku-Visix w Polsce), bo
jak wcześniej juz pisałam na forum mój kąt zeza wynosi + 4stopnie bez
soczewek a w soeczewkach ustawia sie równo. Więc chciałam zlikwidować to
wadę. I nic z tego... Lekarzami, którzy kwalifikują do lasiku jest lekarz ze
Szwecji i pani dr z wojskowego szpitala w Warszawie. Z tego co mi dr
powiedział, najpierw do końca usunać zeza, a potem lasik. I niby do
Białegostoku po nowym roku ma przyjechać, jesli sie zbierze grupa minimum 10
osób jeden z najlepszych strabologów w Europie dr Lara. Więc mam się zgłosić
do tego lekarza w sprawie zeza, a póżniej ewentualnie zrobią mi lasik. I bądz
tutaj mądrym...Część lekarzy wcześniej zaleca lasik a póżniej korekte zeza.
Pogubić się mozna...
Obserwuj wątek
    • aneczka42111 Re: Lasik a zez 14.12.06, 23:52
      Hej Margol,
      też badam ten temat (LASIK) bo dr Jochan powiedziała,że najpierw usuwamy zeza a
      laserową korekcję zostawia się na potem... czyli najpierw kąt zeza do zera a
      potem korekcja wady refrakcji.
      Kim jest dr Lara?Nigdy nie słyszałam tego nazwiska.
      Ania
      • margol4 Re: Lasik a zez 15.12.06, 07:44
        Też nigy nie słyszałam o tym nazwisku. Wczoraj i tak zostałam przyjeta z
        opóznieniem, a do tego śpieszyłam się jeszcze do pracy, takze wizyta
        przebiegała w tempie expresowym. Dzisiaj zadzwonię do kliniki i popytam kim
        jest i skąd dr Lara(jak to ten doktor ze szwecji powiedział jest super druper
        specjalistą w swojej dziedzinie). A poza tym, zaskoczyło trochę mnie podejście
        lekarza, ze on na zezie się nie zna i nie chce narazie podejmować żadnych
        kroków, póki nie pójdę do dr Lary. Nie chcieli mnie naciągnąć na kase, a przede
        wszystkim, chcą jak najlepiej dla pacjenta. Jak czegoś się wiecej dowiem to
        napiszę. Podobno po zastoowaniu laserowej korekcji Visix nie ma praktycznie
        żadnych szans na pozostawienie jakiejkolwiek wady. Laser ten jest stosowany u
        amerykańskich pilotów. Ale kosztuje on niebagatela 3,5 tys na jedno oko łącznie
        z kosztem badania kwalifikacyjnego 250złotych, ktore odlicza sie od zabiegu.
        • fatima5 Re: Lasik a zez 15.12.06, 21:03
          a to ciekawe bo mnie i innym powiedziala odwrotnie najpierw laser usowajacy
          nadwzrocznosc , a potem resztke zeza ...jezeli wogole bedzie trzeba...to
          przeciez wada wzroku powoduje ze oko ucieka , niedowidzi..dlatego, gdyby tak
          nie bylo nie ustawialoby sie w soczewkach rowno..i jescze jedno expresowa
          wizyta nie jest wizyta ,kazdy lekarz MUSI poswiecic maximum czsu pacjentowi!
          • margol4 Re: Lasik a zez 16.12.06, 02:32
            Dokładnie też tak myślałam, że zrobię lasik to nie będę musiała nosić soczewek.
            A expresowa wizyta(25min) była dlatego, iz jak powiedziałam o co chodzi, to nie
            mialam robionych żadnych badań. Bo to była wizyta kwalifikacyjna na lasik.
            Powiedzieli mi, że nalezy usunąc najpierw zeza, a pozniej zrobić lasik. A Ci
            lekarze nie są specjalistami w dziedzinie strabologii. Więc chcą abym poszła na
            wizytę do tego lekarza Lary. I wtedy się zobaczy co i jak. A Ty Fatimo pisałaś
            na forum, ze też się chcesz poddać lasikowi, byłaś już u jakiegoś lekarza?
            • fatima5 ja mialam tak... 16.12.06, 12:33
              u lekarzy ..ja bylam chyba u wszystkich znanych okulistow ...osobiscie jestem
              po 3 operacjach ktore po uplywie czasu uswiadomily mnie ze sama operacja nic tu
              nie da ..mam nadwzrocznosc i to wlasnie ona powoduje ze oko ucieka jest slabe ,
              wiekszosc okulistow wrecz smieje sie z robienia ciaglych operacjach , bo
              przyczyna tkwi gdzie indziej,,gdyby sama operacja byla skuteczna to oko 3 razy
              by mi nie wrocilo..kiedys sie sprzeczalam i myslalm ze operacja tylko
              pomoze ..ale mialam wtedy 17 lat , dzis 28 i mysle logicznie jezeli oko ustawia
              sie rowno w okularach i soczewkach to samo za siebie mowi ze przyczyna tkwi w
              wadzie wzroku i wiekszosc okulistow tak mowi..czasami sa osoby ktore maja tylko
              zeza a widza dobrze to wtedy jak najbardziej , w przypadku 20 stopni zeza tez
              mozna zrobic zabieg .ale pozniej zeby ten zabieg sie utrzymal trzeba nosic
              okulary albo zrobic lasik , ale w przypadku kiedy osoba miala tych operacji juz
              z 3 i kat zeza jest maly trzeba pomyslec o innej metodzie ,bo jezeli 3 razy nie
              pomoglo to i za 4 razem skutek ten sam i obawa ze przy malym koncie zeza oko
              pojdzie w druga strone ..ja obecnie nosze soczewki i wkrotce wybieram sie na
              zabieg laserowy do krakowa poczytaj wypowiedz elle ona miala podobnie jak ja ,
              i bardzo dobrze wszystko opisuje..
    • adriano243 Re: Lasik a zez 30.12.06, 22:43
      a czy moglabys mi podac namiary jak mozna sie umowic na operacje ttym laserem?
      • margol4 Re: Lasik a zez 31.12.06, 10:11
        Podam ci adrest ich stronki www.omeda.pl tam zanjdziesz wszystko.
        • aneczka42111 Re: Lasik a zez do MARGOL 31.12.06, 14:04
          dzięki za adres strony, nie znam wcale tego słynnego profesora, a na googlach
          tez nie wyskakuje (chyba, że źle szukam). Ja też ostatnio intensywnie
          zastanawiam się nad laserkiem. Może pogadamy o tym w wolnej chwili na gg?
          Pozdrawiam sylestrowo:P
          Ania
          • margol4 Re: Lasik a zez do MARGOL 31.12.06, 15:30
            Tez szukałam w necie tego nazwiska i nic. Mieli sie do mnie odezwac z tej
            kliniki i narazie jest cisza. Jasne, jak cos jutro mozemy pogadac na gg.
            Pozdrawiam i życzę udanej zabawy sylwestrowej:):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka