Dodaj do ulubionych

Kolejna Nowa

14.09.04, 12:24
Witam Dziewczyny. O tym, że "chyba" mam PCO dowiedziałam się w ubiegły
piatek. Mam na jednym jajniku 10 malutkich pęcherzyków a na drugim 6 i jeden
dorodny 3,5 cm (torbiel). Lekarz od razu skierował mnie na laparoskopię. Czy
któraś z Was miała podobny przypadek. Moze warto spróbować leczyc się
farmakologicznie? Jestem w miarę szczupła, dzisiaj rano odkryłam ,ze mam na
brzuchu malusieńkie włoski i juz nie wiem, czy one były od zawsze czy sa
wynikiem choroby. Chyba ogarnia mnie paranoja:-)Usg miałam robione w 12 dniu
cyklu i nie miałam niestety owulacji. Oj, chyba daleka droga do dzidzi!!
Obserwuj wątek
    • karolinach3 Re: Kolejna Nowa 14.09.04, 13:18
      Witamy! Posłuchaj o laparoskopii nie wiem nic- tzn. wiem ale tylko
      teoretycznie. ale chciałam o tych wlskach na brzuchu- myszka masz lekka obsesje-
      gdyby byly to wloski PCOowe bylyby na tyle wyrazne ze nie przegapilabys ich. a
      poza tym wloski od PCO nie rosna w ciagu paru dni;) tak czy inaczej witamy:)
      • agulla Re: Kolejna Nowa 14.09.04, 13:36
        O chorobie dowiedziałam się niedawno, ale o maleństwo staramy sie od roku. Do
        tej pory porzednia pani doktor kazałam mi się odblokować psychicznie (fizycznie
        wg, niej byłam ok). Włoskami zaintersowłam się dopiero teraz jak zaczęłam
        czytać o tej chorobie. Trochę pobuszowałam po forum niepłodność i znalazłam
        kontakt do lekarza, którego poleca wiele dziewczyn i zapisałam się juz do niej.
        Nie ukywam liczę na cud, że nie będę miała laparoskopii. Cieszę się,ze
        znalazłam to forum - w grupie zawsze raźniej:-)
        • karolinach3 Re: Kolejna Nowa 14.09.04, 17:45
          Jasne ze lepiej:) Słuchaj - poczytaj troszke - wiele z nas zostało Mamami -
          wiec masz duze szanse. A jesli nie bedzie innej szansy- to moze laparoskopia
          jest dobrym pomyslem:) Bedzie dobrze!!!!
    • malinaf Ja chyba też... 14.09.04, 18:48
      Czesc.U mnie też chyba jest PCO...Niestety. Jeszcze nie mam wyników badan
      hormonalnych czekam na 25 dzien cyklu na pobranie krwi..Się okzze końcem
      września...Jedyne co lekarz wykrył to pęcherzyki na jajnikach (USG)włoski od
      pępka w dół ale takie malęnkie że chyba je zawsze miałam, n anogach tez zwsze
      bo moja mama tez tak tak ma a jest zdrowa jak ryba, od czasu do czasu muse
      wyrywac małe włoski na brodzie ale tez nigdy nie sądziłam ze to moze byc
      groźne.Poza tym miesiączkuje przeważnie co 35 dni a ostatnie 2 cykle wyniosły
      40 i 60...Nie załamuję się na rzie zaczynam się odchudzac bo waże może 55 kg a
      powinnam 50 na 160 zm wzrostu.
      Pzoza tym jakis czas temu schudłam 10 kg z 65 do 55, w ciągu 2 tygodni(dieta
      kopenhaska)od tam\tej pory trzymam tą wage ale i tam mam trochę
      tłuszczyku.zaczeła się bulimia, jak na rzie wygrywam z nia i nie mysle nawet o
      tym,ale trwała ona moze w sumie 3 lata ale z dłuższymi przerwami(w sumie kilka
      trzymiesięcznych cykli...)Nei wiem moze wyniszczyłam organizm przez to ,może to
      rpzez postinor,może to przez to rok temu zaczęłam pracować -pierwsza praca po
      studiach, nowe stresy, nowe obowiązki..Boję się zmian we mnie ze stanęsie
      potworem ze się roztyję,zę nie będę mogła normalnie funkcjonować,wiecznie się
      pilnowac,no i w końcu że nie uda mi sie zajść w ciąze kiedy będe już na to
      gotowa. Agulla widzisz mamy podobne objawy.Własciwie u żadnej z nas nie
      zdiagnozowano tego do końca...Jeszcze jest furtka nadziei,że testy hormonalne
      pokażą cos innego. CZytałam ze często mysli się toz pęcherzykowatością
      jajników,choć nie sudało mi sie dowiedziec co to jest. najbardziej obawiamsie
      leczenia hormonalnego.Próbowałam brać kiedys tabletki, czy\ułam sie po nich
      fatalnie wiec je odstawiłam.Postanowiłam nie ingerowac w moją gospodarkę>Boję
      się ze moge ją jeszcze bardziej pochlastać jak zacznęzazywac leki,ktore do mnie
      nie pasują...Agulla, napisz dokładnie jakie maszpodejrzenia, mozę forumowiczki
      wiedzą skąd sie to bireze. CZy ja sama doprowadziłam sie do tego stanu ( nie
      rzygam juz parę miesięcy , doszłam do normy z jedzeniem i w ogóle)

Wszystkie terapie są objawowe, a ja wolę leczyćprzyczyny, by miec to raz na
      zawzsze z głowy.
      na innym forum ktoś mi polecił zainteresować sie homeopatią.ale to juz temat po
      ostatecznej diagnozie.na razie zaczyna sie wem nie budzi.ć swiadomosc,ze nie
      zawsze będę młoda i zdrowa i zę to mnie także smoże dotyczyć
      Pozdrawiam wszystkie forumowiczki:)
      Mary jane
    • agulla Re: Kolejna Nowa 15.09.04, 08:54
      Witam serdecznie wszystkie PCO. Niestety dzisiaj moja choroba zeszła na drugi
      plan. Mam niestety pogrzeb w rodzinie. Odezwę się w piatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka