magdary 27.05.05, 10:04 czy ktoś wie co to jest? tzn wiem, że to prolaktyna ale to MTC? to sie jakos specjalnie bada?? w jakims okreslonym dniu cyklu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwtryf Re: PRL po MTC 27.05.05, 13:42 hej, to jest okreslenie wysokosci prolaktyny po podaniu metoclopramidu - polecam Ci ten link, tam jest wszystko super napisane... to jest test tzw. stymulacyjny, obserwują, czy prolaktyna rośnie i o ile. www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2003/02/06.php Odpowiedz Link
magdary Re: PRL po MTC 27.05.05, 13:47 a to MTC to mam sobie sama kupić? bo nie dostałam recepty.. Odpowiedz Link
iwtryf Re: PRL po MTC 27.05.05, 14:01 nie mialam robionego tego testu, ale podejrzewam ze nie, ja mialam skierowanie na testy z synactenem i dexamethasonem i na miejscu je dostawalam (nawet zastanawialam sie czy mam cos placic, ale okazywalo sie ze nie....) jezeli masz skeirowanie na test to oni sami powinni Ci to zapewnic (ale w sumie to znajac nasza sluzbe zdrowia to nigdy nic nie wiadomo, raczej nie) Odpowiedz Link
magdary Re: PRL po MTC 27.05.05, 14:02 idę robić prywatnie więc raczej powinni mieć :) Odpowiedz Link
martyna19778 Re: PRL po MTC 27.05.05, 16:49 prolaktyne masz rano badanie z krwi, a pozniej dostajesz tabletke i masz drugi raz wynik i sprawdzają o ile wzrasta poziom Odpowiedz Link
myszewa Re: PRL po MTC 27.05.05, 18:01 ja miałam to badanie i wygladało u mnie tak - najpierw pobierają krew żeby określić zwykły poziom prolaktyny bez pobudzenia, potem podają tabletkę i za godzinę znowu pobierają krew. Przez tę godzinę nie mogłam nigdzie wychodzić, siedziałam w laboratorium i czytałam gazetkę, nie można też w międzyczasie jeść. Odpowiedz Link