Dodaj do ulubionych

Walentynki

07.02.04, 00:40
niby fajne święto ale...
- takie amerykańskie - nie lubię gdy tak po prostu robione są polskie kalki
z amerykańskich tradycji
- nie do końca zrozumiałe dla nas jest to święto - np. w radio walentynkowe
życzenia: kochanej babci z okazji walentynek życzenia składa wnuczek
(słyszałam na własne uszy)
a z drugiej strony fajnie jest gdy dostaje się od miłego sercu mężczyzny
mały prezencik czy tylko życzenia
okazywania uczuć nigdy za wiele smile
i każdy powód jest dobry
ale obawiam się, że za parę lat to będą takie "nawykowe" życzenia jak na
Dzień Kobiet
bo będzie mus i oczekiwania

czy Wy składacie swoim ukochanym życzenia 14 lutego ?
Obserwuj wątek
    • wywrot53 Re: Walentynki 07.02.04, 00:46
      Nie, w tym dniu jeżeli skladam życzenia to tylko Walentemu smile))
      U mnie w domu nie przyjęło się to święto. O sobie nie mówię, bo to chyba
      naturalne, ale córka też nie traktuje tego dnia jakoś szczególnie smile))
      • ada296 Re: Walentynki 07.02.04, 00:51
        a ja składam mojemu tacie
        urodził się w Walentego smile
    • jej_maz Re: Walentynki 07.02.04, 00:51
      Lubie ten dzien, ale nie lubie jego handlowej oprawy. Jest to dzien z zalozenia
      przeznaczony na "odkurzenie" romansu, tych "drgan mocy" wink) zapomnianych w
      ferworze walki z codziennoscia. Przywolanie tych mrowek z powrotem na plecy...
      no wiecie o co mi chodzi wink Jest to dzien, gdzie restauracje maja najwiecej
      rezerwacji w roku!! Powaga. Dzien, gdzie notuje sie najwiekszy obrot w sklepach
      z kokieteryjna bielizna. Fakt, ze wiele czekolad i bukietow roz jest tez
      kupowanych, ale generalnie wieczor jest nastawiony wlasnie na erotyzm i
      uczucia. Nie tylko panowie sie sprezaja; oni kupuja jakies fikusne fiu-bdziu
      aby ledwie przykrylo to czy tamto, a panie przygotowuja sypialnie obsypujac ja
      platkami rozy i zapalajac swieczki dookola... milego wieczoru wszystkim wink)
      • lablafox Re: Walentynki 07.02.04, 06:12
        jej_maz napisał:

> Lubie ten dzien, ale nie lubie jego handlowej oprawy. Jest to dzien z
        zalozenia
        >
        > przeznaczony na "odkurzenie" romansu, tych "drgan mocy" wink) zapomnianych w
        > ferworze walki z codziennoscia. Przywolanie tych mrowek z powrotem na
        plecy...
        > no wiecie o co mi chodzi wink Jest to dzien, gdzie restauracje maja najwiecej
        > rezerwacji w roku!! Powaga. Dzien, gdzie notuje sie najwiekszy obrot w
        sklepach
        >
        > z kokieteryjna bielizna. Fakt, ze wiele czekolad i bukietow roz jest tez
        > kupowanych, ale generalnie wieczor jest nastawiony wlasnie na erotyzm i
        > uczucia. Nie tylko panowie sie sprezaja; oni kupuja jakies fikusne fiu-bdziu
        > aby ledwie przykrylo to czy tamto, a panie przygotowuja sypialnie obsypujac
        ja
        > platkami rozy i zapalajac swieczki dookola... milego wieczoru wszystkim wink)

Jesteśmy za (mój mąż , który włąśnie się obudził i zaczął mnie szukać poza
        łóżkiem "Ty znowy w necie?co tam masz ciekawego?" i ja) tak spędzonymi
        walentynkami.
        Swieczki mam , róże na płatki zorganizuję , Mam tylko 1 problem czy fiu-bdziu
        w rozmiarze xl jeszcze jest fikuśne.
        Lx
    • 2525m Re: Walentynki 07.02.04, 04:43
      Pewnie ze lubie,
      w tym roku kupie zonie w prezencie nowy akumulator do samochodu.
      • lablafox Re: Walentynki 07.02.04, 06:07
        Myślałam ,ze kupisz żonie nowy akumulator.
        Lx
        • jackussi Re: Walentynki 07.02.04, 06:13
          ja odnoszę wrażenie a właściwie jestem pewny,że te wszystkie święta są
          promowane i napędzane przez tzw handlową część tego świata.Stąd bardzo łatwo
          przenoszą się do róznych komercyjnych części globu
          smile
          • warum Re: Walentynki 07.02.04, 08:15
            Gdy tylko w Polsce poajwily sie walentynki, wydawaly mi sie swietem tak
            potrzebnym, tak naturalnym i uroczym. I wcale nie przemawialy do mnie
            argumenty,ze mamy w tradycji odpowiednik - noc swietojanska, a moze wlasnie
            dlatego,ze to luty, taki miesiac przeczekiwania do wiosny / po swietach BN, tzw
            martwy sezon/. Podobalo mi sie, bylo bardzo symboliczne i takie od sercasmile
            Teraz chyba sie zastarzalam, albo zwycieza jak zwykle we mnie rozsadek -
            predzej bym sie ucieszyla z nowego auta, niz seksownych majtek, bo... 1/
            bardziej tego potrzebuje / satysfakcja gwarantowanasmile/2/ przy zakupach - sama
            musze wybierac, bo nikt mnie nie potrafi uszczesliwic / wazne,zeby potencjalny
            ofiarodawca mial gestsmilei placil za to co wskaze/. A tak naprawde, to zawsze
            holduje zasadzie - jak cos chce komus ofiarowac, to data niewazna, nie czekam
            do okazji. Na dzis juz koncze, bo moi sieciowi magicy znow biora sie do roboty:
            (((
          • jej_maz Re: Walentynki 07.02.04, 16:24
            Jak najbardziej sie zgadzam. Uwazam jednak, ze pewna doza promocji nie jest
            niczym zlym; czasami jest swietny produkt, servis czy idea, o istnieniu ktorych
            nie mielibysmy zielonego pojecia gdyby nie reklama. Tu jednak kazdy powinien
            adoptowac tylko to, co uwaza za ciekawe, czy godne powielania lub uzycia.
            Trudno abym lecial kupic zonie bombonierke w ksztalcie serca, boktos wymyslil
            Walentynki, ale z pewnoscia skorzystam z ideii i zalozenia tego dnia i popatrze
            na nia troche inaczej wink) ...a fiu-bzdziu jest fikusne niezaleznie od rozmiaru
            jako ze milosc patrzy innymi oczami wink))))
            • lablafox Re: Walentynki 07.02.04, 17:17
              Mam nadzieję ,że nikogo nie zgorszę takimi sobie , starymi erotykami.
              Lx
    • jakbar2 Re: Walentynki 07.02.04, 17:44
      ada296 napisała:

> niby fajne święto ale...
      > - takie amerykańskie - nie lubię gdy tak po prostu robione są polskie kalki
      > z amerykańskich tradycji
      > - nie do końca zrozumiałe dla nas jest to święto - np. w radio walentynkowe
      > życzenia: kochanej babci z okazji walentynek życzenia składa wnuczek
      > (słyszałam na własne uszy)
      > a z drugiej strony fajnie jest gdy dostaje się od miłego sercu mężczyzny
      > mały prezencik czy tylko życzenia
      > okazywania uczuć nigdy za wiele smile
      > i każdy powód jest dobry
      > ale obawiam się, że za parę lat to będą takie "nawykowe" życzenia jak na
      > Dzień Kobiet
      > bo będzie mus i oczekiwania
      >
      > czy Wy składacie swoim ukochanym życzenia 14 lutego ?
      >
      Nie, i już.I jeszcze nie zakładam czapeczek i nie trąbię w to coś w urodziny
      swoich dzieci. Jestem starej , dobrej polskiej daty
      • edeka5 Re: Walentynki 07.02.04, 19:32
        jakbar2 napisała:

> Nie, i już.I jeszcze nie zakładam czapeczek i nie trąbię w to coś w urodziny
        > swoich dzieci. Jestem starej , dobrej polskiej daty

Nic dodać i nic ująć. Dokładnie takie same mam zdanie.
        • marialudwika Re: Walentynki 07.02.04, 19:40
          Ja tez nie swietuje Walentynek i nie jestem "zamerykanizowana".
          ml
          • mammaja Re: Walentynki 07.02.04, 19:58
            Czytajac, jako ledwo dorastajacy podlotek ,Hamleta,nie bardzo rozumialam ten
            wierszyk,w starym tlumaczeniu - nie pamietam czyim - Zaznaczam ,ze cytuje z
            pamieci ,wiec moge jakies slowo przekrecic.
            _"Dzien dobry,dzis Swiety Walenty
            Dopiero co switac zaczyna
            Mlodzieniec snem lezy objety
            Gdy hoza don puka dziewczyna.

Podstkoczyl mlodzieniec ,wdzial szaty
            Drzwi otwarl przed swoja jedyną ,
            I weszla dziwczyna do chaty ,
            Lecz z chaty nie wyszla dziewczyną....

Przyznam ,ze wiele bylo niejasnosci dla mnie w tym wierszu - dlaczego
            Walenty , i dlaczego nie wyszla dziewczyną. Dzieki walentynkom dowiedzialam
            sie o tym swiecie - co do drugiej sprawy - tez wydaje mi sie ,ze sie juz
            domyslam.
            A jak ktos nie widzial ,to niech koniecznie obejrzy film "Zakochany
            Szekspir" na TVN , 21.15 - z przesliczna Gwyneth Paltrow.Widzialam w kinie,a
            jeszcze tez popatrze!
            Walentynek za bardzo nie obchodze, ale widze ze mlodzi tak.Wiec moze jakos i
            ja obejde ,nawet bez platkow roz.!
            • felinecaline Re: Walentynki 07.02.04, 20:19
              Swiety Walenty, Antoni, Swieta katarzyna czy jakikolwiek inny Filemon, calkiem
              niekoniecznie swiety zreszta - dla mnie kazdy pretekst jest dobry do spedzenia
              milego czasu w towarzystwie ukochanej osoby, bez obowiazku podarkow, rajcownych
              ciuchow, kwiecia skazanego na szybka i nieuchronna smierc w wazonie czy
              dlugotrwale dogorywanie w doniczce. Moze byc pare swiec, dobra muzyka, ulubione
              perfumy (nie pisze czyje, bo jestesmy oboje zgodni) i TO: bliskosc jego skory
              na mojej skorze, powiew oddechu, zapach, cieplo i najwspanialszy smak wina,
              ktorego "wspomnienie" wyczuwa sie przy pocalunku na jego wargach. Nawet
              smieszne i rozczulajace pochrapywanie "po"...
              • lablafox Re: Walentynki 08.02.04, 22:33
                Przesyłam zdjęcie walentynkowych łabędzi
                wiadomosci.wp.pl/galeriazdjecie.html?T[page]=1&gid=42301
                Lx
                • felinecaline Re: Walentynki 08.02.04, 23:35
                  Juz od przypadku Ledy ludzkosc wie, ze labedzie sa bardzo zdolne w dziedzinie,
                  ktorej teraz patronuje Swiety Walenty.
                  • marialudwika Re: Walentynki 08.02.04, 23:57
                    Masz racje Feline.Labedzia milosc czesto pdziwiam w naturze.Na "naszym"
                    jeziorze jest duzo labedzi.Sa nie tylko czulymi i wiernymi kochankami,ale i
                    wspanialymi rodzicami swych pociech i chyba sa dozgonnie sobie wierne,ale tego
                    nie jestem pewna!Pozdrowka
                    ml
                    • mysza63 Re: Walentynki 13.02.04, 11:11
                      A ja bardzo lubię ten dzień. Sympatyczny obyczj mówienia innym, ich lubimy,
                      kochamy, myślimy o nich chodź może w codziennym nawale pracy nie zawsze im to
                      okazujemy.

Jest to też doskonała okazja w przypadku cichych miłości, idealne święto dla
                      nieśmiałych i tych, którzy boją się wyznać co czują z obawy przed odrzuceniem i
                      wyśmianiem.
                      • marialudwika Re: Walentynki 13.02.04, 15:55
                        To swieto dla mojej nastolatki...Pozdro
                        ml
                        P.S. Ale nie mam nic przeciw!!!!!
                        • lablafox Przesyłam Wam Walentynkę 14.02.04, 00:18
                          walentynki.onet.pl/1993,kartki.html
                          Lx
                          • ada296 Re: Przesyłam Wam Walentynkę 14.02.04, 00:25
                            jeśli wysyłam kartki to tylko z Onetu
                            a ta jest sympatyczna smile
                            pozdrawiam
                            • ada296 kropka nad "i" 14.02.04, 00:59
                              mam mieszane uczucia co do tego święta
                              ale jeśli nie będzie kwiatków się obrażę
                              i już smile
                              -------
                              ...byle do wiosny...
    • ewelina10 Walentynki - Kochać.... 14.02.04, 09:44
      .... należy rzeczywistość, a nie nasze wyobrażenie wink
      Dzisiaj mam "świeżego Kojaka" w domu. Muszę przyznać, że on umie wykorzystać
      to, co dała mu natura. Łysina potrafi dodać męskości wink
      Współczuję osobom, które nie zaznały miłości, bez której, nie byłoby nas stać
      na odrobinę szaleństwa.
      Wszystkim chcącym być "Walentynkami" życzę fajnego dnia.
      PS' korzystam z komputera mojego "Walentego". Klawiatura u niego jest jakaś
      nietypowa. Piszę swój post już piąty raz, ale co się nie robi dla miłości wink
      • bodzio49 Re: Walentynki - Kochać.... 14.02.04, 09:56
        Oczywiście, że kochać. I kto powiedział, że to święto dla nastolatek?
        @
        @@@
        @@@@@
        @@@@@@@
        @@@@@@@@@
        @@@@@@@@@@@
        To jest cały stosik różyczek dla Was Kobietki.
        Z buziaczkami od Bodzia.
        I oczywiście stosunkowo udanego święta życzę wink))
        • bodzio49 Re: Walentynki - Kochać.... 14.02.04, 09:57
          Ech, stosik się nieco zdeformował.
          • ewelina10 Re: Walentynki - Kochać.... 14.02.04, 10:04
            Bodzio - najważniejsze, że go nam zbudowałeś.
            • lablafox Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 20:48
              widziały tylko ada i ewelina? jesli tak , to jeszcze raz chciałabym żeby
              ujrzały je Wasze oczy.
              Lx
              • wedrowiec2 Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 21:02
                Już zobaczyłam - jak i inne Twoje utwory, walentynka jest ślicznasmile
                Róż nie znalazłam.
                • lablafox Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 21:06
                  wedrowiec2 napisała:

> Już zobaczyłam - jak i inne Twoje utwory, walentynka jest ślicznasmile
                  > Róż nie znalazłam.
                  Re: Walentynki - Kochać....
                  bodzio49 14.02.2004 09:56 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Oczywiście, że kochać. I kto powiedział, że to święto dla nastolatek?
                  @
                  @@@
                  @@@@@
                  @@@@@@@
                  @@@@@@@@@
                  @@@@@@@@@@@
                  To jest cały stosik różyczek dla Was Kobietki.
                  Z buziaczkami od Bodzia.
                  I oczywiście stosunkowo udanego święta życzę wink))

To są róże od Bodzia.
                  Lx
                  • wedrowiec2 BODZIUUUUU!! 14.02.04, 21:10
                    Dziękuję za róże - już znalazłam tę, która jest dla mniesmile
                  • oqo Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 21:10
                    tak.... stosunkowo udane święto.... ładnie brzmi....dzięki.
              • oqo Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 21:04
                zapewniam Cię la że widzimy wszyscy i dziękujemy.... jako żem prawie
                niepiśmienny to milczę a reszta świętuje lub nie .... sobota to lużny
                dzień....pozdrawiam.
                • lablafox Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 21:08
                  Nie chodziło mi o podziękowania , ale o to , aby adresaci otrzymali przesyłki .
                  Lx
                  • mammaja Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 22:07
                    Ja nie moge znalesc wierszy Lbx na stronce - juz nie wiem w co klikac - nich
                    mnie ktos oswieci!
                    • lablafox Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 22:11
                      hahaha , są tam gdzie wszystkie , wchodzisz w szuflady, i 3 pierwsze sa
                      najnowszymi na stronce ,a jednymi z najstarszych z mojej grafomanii.
                      Lx
                      • marialudwika Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 22:34
                        I ja znalezc nie moge,szuflady tez niesad(((((
                        ml
                        • lablafox Re: Czyżby moją walentynke i Bodzia bukiet róż 14.02.04, 22:37
                          Wchodzisz w kulturę(ha!)i potem klikasz w szuflady
                          Lx
    • ewelina10 Re: Walentynki 14.02.04, 22:49
      Niezależnie ode mnie dzień Walentynkowy wkradł się do domu. Rano pod drzwiami
      stały dla nas malutkie doniczuszki z bujającymi malutkimi serduszkami na
      drucikach smile
      Uwieńczeniem dnia był film "Lepiej być nie może" z Jackiem Nicholsonem i Helen
      Hunt. Kiedyś byłam na tym filmie w kinie, ale chętnie obejrzałam go ponownie.
      Wprawił mnie w miły nostalgiczny nastrój.
      Dobranoc
    • rudakitka1 Re: Walentynki 15.02.04, 15:33
      Mam nadzieję,że u Was nastrój Walentynkowy nie tylko 14 lutego,czego Wam serdecznie życzęsmile.
      www.walentynki-kartki.plug-in.pl/walentynki/milosc_to_my.jpg
      • mysza63 Re: Walentynki 15.02.04, 15:47
        Chcieliśmy iść na do kina ale kolejki były gigantyczne a i tak nie było już
        biletów na "Nigdy w życiu", więc zakupiliśmy buteleczkę i poszliśmy
        walentynkować u naszej przyjaciółki po niedawnych przejściach ... i chyba były
        to jedne z najsympatyczniejszych walentynek
        To chyba jeden z najsmutniejszych dni dla wszelakich singli, choć za nic na
        świecie się do tego nie przyznają. Pewien mój znajomy, któremu pół roku temu
        zmarła żona przyznał się, że ten dzień był dla niego najsmutniejszy w całej tej
        jego smutnej sytuacji.

I jeszcze jedno moje dzieci też się bardzo ucieszyły z walentynkowych bokserek
        i batoników z napisem "kocham Cię", bo niby wiedzą, że mama ich kocha ale warto
        im o tym czasem przypominać bardziej namacalniewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka