Dodaj do ulubionych

Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...)

31.05.05, 01:30
Zakładam i mam nadzieję, że mnie znów nie wyłączysmile
Dziś, w ostatni majowy dzień, z racji upału, był ryż z truskawkami i słodką
śmietaną lub twarogiem + zimne mleko. Pyszne, proste i orzeżwiającesmile
D.
Obserwuj wątek
    • ada296 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 31.05.05, 01:32
      mniam mniam smile
      • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 31.05.05, 01:40
        Rany Julek, przepraszam, gdzieś mi się zapodział 31.05.
        A już miałam dziś pędzić na spotkanie 1.06. smile
        Pozdr. D.
        • foxal Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 31.05.05, 04:21
          Wlasnie obiadki letnie owocowe.
          Zc ktos podal by jakies proste, smaczne przepisy na te obiadki, bo wymyslanie w
          upaly, ktore u mnie dopiero nadchodza, to ciezka paraca, a bez tego nie da sie
          przezyc. Zatem slucham......
          • luiza-w-ogrodzie Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 31.05.05, 04:37
            Moge podac przepis, ale na typowy australijski obiadek czerwcowy czyli zimowy.
            Jacys chetni? ;oD
            • jutka1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 31.05.05, 08:34
              Ja wczoraj tez bezmiesnie, bo upal etc.
              Pozny obiad - wczesna kolacja: mlode ziemniaki z koprem i kapka masla, plus
              mlody kalafior, podgotowany i potem podsmazony w bulce tartej.
              Popite lampka australijskiego Shiraz. Potem male espresso.

Dzis... nie wiem jeszcze, bo na miescie sie bede stolowac, miedzy zalatwianiem
              jednej sprawy i drugiej.

Natomiast wieczorem zabieram sie do gotowania chili con carne dla jutrzejszych
              gosci. Wreszcie kupilam ladna poledwice smile
              Do chili podam dwie salatki: pomidorki koktajlowe z prazonym czosnkiem, swieza
              bazylia i sosem vinaigrette, oraz zielona fasolka al dente na parze z sosem
              na bazie slowenskiego oleju z pestek dyni.
              • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 31.05.05, 11:51
                Wczoraj w upalny dzien obiad bezwysilkowy - kasza gryczna z kefirem, jajko
                sadzone ogorki, pomidory.Niestety kasza musi byc ze skwarkami! Ale bylo pyszne!
                Dzisiaj beda szparagi smile
              • skynews Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 31.05.05, 11:57

Babole,
                zawsze traktowalem wasze watki kulinarne bardzo powaznie i jako zrodlo wiedzy.
                Nie mam wielkiego pojecia o gotowaniu,uczylem sie od was,ale jak czytam:
                ziemniaki + kalafior + czerwone wino to stwierdzam ze nie tylko ja mam dwie lewe
                rece do gotowania!
                Co to ma byc: "Hare Kryszna Food for Life" ,czy wegetarianska "dieta" powodujaca
                to,ze stosujacy ja tocza sie,zamiast chodzic ?
                • mantra1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 31.05.05, 12:48
                  Foxalu,
                  na rozleniwiajace upaly polecam chlodnik pomidorowy bez gotowania. Tylko nie
                  wiem, cz w Twoim zamorskim kraju uswiadczysz kefir. Ale chyba mozna go zastapic
                  gestym, naturalnym jogurtem.
                  Bierze sie: karton soku pomidorowego, ok. 3/4 litra kefiru + 1 kubek smietany
                  12% + pare jajek na twardo + peczek rzodkiewek + 2 ogorki surowe + po pol peczka
                  szczypiorku i koperku. Plyny sie belta razem, jarzynki i jajka sieka jak kto
                  lubi, doprawia sie sola, bialym pieprzem, sokiem z cytryny i kropla sosu
                  sojowego, mozna dac swiezej bazylii, czosnku, co tam kto lubi, chlodzi sie
                  porzadnie w lodowce i tyle roboty. Gesty, orzezwiajacy i pyszny.
                  • marialudwika Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 31.05.05, 16:35
                    Pyszna zupa z zielonych szparagow.."made in Albert Hein" i tejze produkci
                    pizza z jarzynami i kozlim serem,mniam-mniam..A co wazniejsze kosztuje mniej
                    niz kuchnia "wlasna" i nie jest pracochlonne.
                    INNA wersja obiadkow "upalnych" jajka "sadzone na " :pomidorach i cebulce i co
                    tam akurta wpadnie pod reke'..kolorowe,pyszne etc.
                    ML
                  • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 31.05.05, 23:09
                    Ja napewno skorzystam z tego przepisu w upalny dzien !
                  • foxal Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 01.06.05, 03:52
                    Mantro1,

A na ile ososb taka ilosc tego chlodnika jest przygotowana, bo on ma tez swoja
                    date waznosci, choc robiony w domu. Czy mozna to zamrazac???

Tu mozna kupic wszystko, nawet diabla w kosciele podczas lub po mszy, trzeba
                    miec tylko za co.

PO zrobieniu tak jak opisalas, z czym sie to je? Z kluskami, kasza gryczana, z
                    kartoflami czy z niczym a samo w sobie a moze z buleczkami smarowanymi maslem z
                    czosnkiem czy samym maslem.

Napisz co myslisz z czym to powinienem wcinac np na Lunch, albo na kolacje.
                    Jutro rozpoczne dzien od poczty zeby przeczytac Twoje zalecenia.
                  • foxal Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 01.06.05, 03:57
                    Dzis nabeltalem wszystkie pozostalosci z kilku dni, odgrzalem na jednej
                    patelni, dorobilem do tego sos ze skadnikow na chlodnik Mantry - wyszedl troche
                    za picantny, ale dobry. Jeszcze pozostalo go na jutro do swiezo ugotowanej (w
                    planie) kaszy gryczanej i jartofle z tym sosikiem.
                    • mantra1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe -i inne 01.06.05, 10:07
                      Foxalu,
                      zgodnie z Twoim zyczeniem odpowiadam na Twoje pytania bardziej szczegolowo w
                      mailu. Tu tylko napisze, ze podane proporcje wystarczaja na spory gar, czyli 5-6
                      solidnych miseczek chlodniku.
                      Sprawdz poczte, w niej znajdziesz pozostale odpowiedzi smile
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 01.06.05, 12:44
      Dziś zamarynowane w przyprawach, pieczone udo indycze, młode ziemniaki z
      koperkiem, mizeria ze szczypiorem i koperkiem, dużo pieprzusmile
      Pozdr. D
      • marialudwika Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 01.06.05, 16:48
        Bami- danie indonezyjskie=makaron z wszelakimi roznosciami i kawalkami
        kurczaka.Na deser chalwa ..
        Dzis doszedl nowy "zapas" smile..MOja saiadka Holenderka juz sie od niej
        uzaleznila!Poczta Polska dziala ostatnio zadziwiajaco szybko-paczka z W-
        wy "idzie" 1 dzien!!
        ML
    • skrzydlate Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 01.06.05, 21:55
      hihi.. łasuchy smile
      • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 01.06.05, 22:46
        Leczo (bardzo udane, z pasemkami chudej wieprzowiny),pomidory i truskawki!
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 05.06.05, 22:13
      Wczoraj i dziś klasyczny chłodnik (3 pęczki botwiny, 2p. szczypioru, 2p.
      rzodkiewek, 2 świeże ogórki, pęczek koperku, 3 ząbki czosnku, 8 kefirów,
      śmietana, przyprawy: sól, cukier, pieprz, koncentrat barszczowy) z siekaną
      szynką i pieczonym indykiem + jaja na twardo. Na drugie - schabowe classic z
      kładzionymi kluchami i sałatą vinegrette. Na deser nowe lody "Zielonej Budki" -
      Tiramisusmile Pyszne.
      • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 06.06.05, 21:11
        Szparagi, szparagi, i szparagiwink
        Uwielbiam, z wody z masełkiem, mogę jeść tonami....
        D.
        Acha, kupiłam nowy serek President - Krem Bleu do smarowania - pychotekwink
        • lablafox Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 06.06.05, 21:29
          tak , szparagi szparagi szparagi .
          Własnie w niedzielę zjdłam ich cały stóg , z masełkiem i bułeczką.
          Na deser biszkopt z truskawkami w galarecie .
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 08.06.05, 20:39
      Dziś miało być pyszne, ale nie byłosad Chcialam zrobić spaghetti z bakłażanami.
      Pokroiłam, osoliłam i odsączyłam bakłażana, zrobiłam zaprawę z oliwy, czosnku,
      św. bazylii i octu balsamicznego, pomieszałam z posiekanym bakłażanem i
      odstawiłam do lodówki na godzinkę. Potem wrzuciłam na patelnie obsmażyłam
      doprawiłam pesto, solą i pieprzem i... wyszło dramatyczne paskudztwo,
      kwalifikujące się do kibla, bleeee. I nie wiem dlaczego, bo teoretycznie
      powinno być conajmniej niezłe... Może ktoś ma jaki pomysł, co spieprzyłam?
      W końcu były kluski z rokpolem lub sosem bolognesesad
      D.
      • jan.kran Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 08.06.05, 20:51
        Ja zawsze spożywam pesto pur. Może ta kombinacja z bakłażanem nie była koszer ?
        Kran.
      • jutka1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 08.06.05, 20:52
        Dado, chyba proste. Baklazan z natury swej wsysa olej jak glupi, i jesli
        za duzo wessie, robi sie ciapa.
        Sprobuj nastepnym razem nie marynowac, tylko od razu w zaprawie usmazyc na
        duzym ogniu.

Ja na pozny brunch: jajecznica z krakowska, pomidorami i startym zoltym
        serem, a la Rodzicielka.
        Na obiad i kolacje nic bo po Warszawie glod mi odjelo smile
        • jutka1 Pi Es do Dado 08.06.05, 20:54
          Tzn. nie marynowac z oliwa, pardon pardon
          Oliwe uzyj do smazenia, a reszte do zaprawy
          • dado11 Re: Pi Es do Dado 08.06.05, 21:02
            Dzięki, może i tak, ale to coś smakowało, jak marynowany plastik, fuj...
            Może to ten ocet balsamiczny? Kiedyś tak zaprawiałam bakłażany do pieczenia, i
            były przepyszne, tyle że bez octu???
            Pozdr. D
            • jutka1 Re: Pi Es do Dado 08.06.05, 21:10
              Musi ten tluszcz wsiakniety
              Bo ocet balsamiczny jest dobry na wszystko (jak domestos) wink
              • felinecaline Re: Pi Es do Dado 08.06.05, 22:59
                ...bendonc (nie)mlodom lekarkom nie mam ani specjalnie czasu, ani glownie
                nabozenstwa kulinarnego. Moje czerwcowe "arcydzielo dyzurne" to salatka z:
                kukurydzy konserwowej, soji takoz, pomidora, duzej ilosci cebuli roznej,
                czosnku, GRAPEFRUITA wink)), + jajko na twardo, + krewetki + batoniki surimi +
                losos wedzony + rdzenie palmowe+ sos koktailowy. Podawane chlodne z rownie
                chlodnym rozowym winkiem lub bablowcem.
                • rzepicha5 Re: Pi Es do Dado 08.06.05, 23:15
                  o tak!!!szparagi, szparagi, szparagi. Poza tymi z masłem, z jajkiem na twardo
                  drobno pokrojonym i tymi z szynką i sosem chrzanowym z pietruszką, odkryłam nowe
                  z sosem z ubitej piany z jajek wymieszanej z majonezem i cytryną, mniam. A przez
                  całe lato jem gazpacho w róznych wersjach, najlepsze z grzankami podsmażonymi na
                  oliwie z czosnkiem, pycha
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 09.06.05, 21:37
      Dziś zestaw wegetariański. Na zakąskę zielone szparagi, na zasadnicze młode
      ziemniaki, kalafior z wody, szpinak duszony na maśle, zsiadłe mleko. Pychasmile
      • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 09.06.05, 22:13
        Watrobki drobiowe z cebulka, mlodziutkie kartofle, kalafior. I juz.Oczywiscie
        mnostwo koperku!
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 10.06.05, 21:23
      Dziś z okazji odrobiny czasu, zrobiłam potrawę w/g przepisu z ostatniej
      "Kuchni" - młode ziemniaki z kurczakiem i warzywami - coś pysznego!
      Zjedliśmy taką ilość, że do tej pory nie mogę się ruszaćsmile
      Składniki: 1 cebula, ok. 1 kg mięsa z udek kurzych, pokrojone, bez kości,
      ok. 1 kg oskrobanych młodych, małych ziemniaków, 4 marchewki, 20 dkg groszku
      cukrowego, 25 dkg świeżych szparagów, oliwa z oliwek, estragon, sok z cytryny,
      200 ml śmietany, 1/2 l bulionu (z kostki), listek bobkowy, sól, pieprz
      Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso i zrumienić, dodać ziemniaki,
      pokrojoną w krążki marchew i liść bobkowy, po kilku minutach dodać bulion i
      dusić, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Obrać groszek z końcówek, szparagi
      obrać i pokroić na kawałki, dodać do potrawy i gotować jeszcze 3-4 min, potem
      wyjmujemy liść bobkowy, dodajemy estragon, śmietanę rozprowadzoną bulionem i
      sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
      Fantasticosmile D.
      • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 10.06.05, 21:28
        Dado, tak krotko szparagi? I sa miekkie?
        Jak mi sie dzisiaj uda tarta, to tez sie pochwale smile Na obiad byl omlet z
        piczrkami, mlode ziemniaczki podsmazane,troche szparagow, pomidor, pycha!
        • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 10.06.05, 22:31
          Też byłam zdziwiona, ale były pyszne, lekko chrupiące, z odrobiną goryczki,
          ale groszek był wręcz wspaniały, słodki, chrupiący i niezwykle ozdobnysmile
          Twoje też brzmi nieźlesmile
          D.
          • jan.kran Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 11.06.05, 00:49
            Fajny przepis, spróbuję.
            A u nas była kurka curry, trochę dziwna kompozycja bo m.in ze smażonymi
            gruszkami i rzodkiewkami. Pyszna! Kran.
            • dan8 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 11.06.05, 03:08
              A ja planuje dzisiaj golabki nadziewane mielonym miesem kurzym z pieczarkami i
              ziemniaczki z duza iloscia koperku do tego do popicia sok pomidorowy.
              • comma Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 12.06.05, 13:57
                Młoda kalarepka, wydrążona, podduszona. Wypełniona farszem gołąbkowym (wersja
                wege - zamiast mięsa: pieczarki i zapieczona pod beszamelem (może być też
                starty żółty ser wymieszany z gęstą śmietaną). Do tego surówka z pomidorów,
                cebulki, serka feta i posiekanych oliwek. Jako dodatek może być też marchewka z
                groszekiem.
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 15.06.05, 22:48
      Podnoszę....
      Wczoraj i dziś przepyszny barszcz z botwiny, z czosnkiem, jajami na twardo i
      kawałeczkami pieczonej cielęciny. Do tego góra truskawek do wchłonięcia z
      cukrem, śmietaną albo soute. Z reszty jutro zrobię pierwsze konfitury, hit
      prezentowy ostatnich dwóch lat dla naszych przyjaciółsmile
      D.
      • jutka1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 15.06.05, 22:55
        Ja dzisiaj w czasie dnia nie mialam czasu jesc sad
        Na kolacje dla Rodzicielki i Jej przyjaciela z dalekich krajow zrobilam
        mloda fasolke szparagowa (zolta) w sosie vinaigrettez olejem z pestek dyni,
        do tego piersi kurze nadziewane pesto zawijane w boczek i pieczone "na ruszcie"
        w piekarniku.
        Chcialam zrobic zapiekanke z cukinii z mozarella etc., ale mozarelli nie dostalam ;-(

Jutro probuje pierwsze truskawki z ogrodu! smile
    • wenus440 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 15.06.05, 23:04
      nakrecona dobrym humorem swoim wlasnym
      i innych postanowilam dzisiaj nie gotowac,
      wybralam sie ze znajomymi do "kaczora",
      robie to raz na ruski rok i zawsze mam
      stale menuesmile
      wycieczka byla jak to anglosasi mowia
      "na holendra" czyli kazdy placi za siebie.

-
      the space is our future
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 16.06.05, 21:58
      Dziś postarałam się: młoda kapusta z dymką i koperkiem, młode ziemniaki, niby
      befsztyki wołowe i ćwikła z młodych braków. Pychasmile
      • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 16.06.05, 23:29
        Dado! Ja tez mloda kapusta z koprem i cebulka,i uduszonym pomidorem, mlode
        ziemniaczki, tylko kotlety byly mielone - wczoraj zrobilam na 2 dni! Galaretka
        z poziomkami z ogrodka.
        • jutka1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 17.06.05, 00:53
          Na obiad pol kabanosa. Nie mialam ani czasu, ani apetytu.
          Kolacja na imprezie Rodzicielki. Nie mialam apetytu, wiec zjadlam 1/4 kazdej
          porcji. Ale bylo baardzo przyjemnie.
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 18.06.05, 22:39
      Jak mówią - potrzeba - matką wynalazku...
      Dziś miałam ochotę na omlet ze szpinakiem, ale zabrakło zwykłego mleka...
      więc... roztrzepałam łyżeczkę mąki z 3 łyżkami zsiadłego mleka i odrobiną
      zimnej wody, dodałam sól, pieprz i 3 jaja, na patelni rozgrzałam ciut oliwy
      z oliwek, wylałąm masę jajeczną, na małym ogniu pod przykryciem, dodałam
      zblanszowany świeży szpinak i posypałam startym rokpolem... mmmmm, niebo
      w gębie, a omlet miał 2 cm grubości, był puchaty jak pianka, niesamowitesmile
      D.
      • antyproton Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 18.06.05, 22:49
        Nie pamietam , moze juz pislalem na ten temat ...

Spaghetti alla carbonara.

Spaghetti
        Boczek swierzy
        jajka
        Czosnek
        Cebula
        parmezan
        oliwka

pokroic drobno czosnek i cebulke.
        pokroic na pol centymetrowe kostki boczek.
        Podgrzac na oliwie cebulke , czosnek i boczek. Mieszajac zeby sie nie
        przyrumienilo , wszystko powinno byc z lekka obsmazone.
        Ugotowac makaron "al dente" i odcedzic.
        Wrzucic makaron do patelni/garnka z boczkiem.
        I tu nastepuje punkt kulminacyjny.
        W zaleznosci od ilosci makaronu , dodac wystarczajaca ilosc jajek aby calos byla
        nie za sucha i nie za plynna . (np. 2 jajka na 250g makaronu)
        jajka nalezy wrzucac na goracy makaron , maja sie lekko sciac pod wplywem
        temperatury makaronu .
        Dodac parmezanu i dokladnie wymieszac.
        Podawac z czerwonym winem.

• jan.kran Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 18.06.05, 23:35
          Wczoraj suki yaki. Okazuje się że jak się postarać to nawet na Północy dalekiej
          można uzyskać konieczne składniki , wasabi dodaję do wszystkiego... Mniam !

Dziś leczo.
          Kran.
          • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 18.06.05, 23:38
            Schaboszczaki i duzo jarzyn. Jutro tez beda.Najprostsze i ciagle rodzina
            zajada ze smakiem smile
    • jan.kran Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 18.06.05, 23:48
      Uwielbiam schaboszczaka .. Kurzego. Ale Młodzież jakby mniej. Do tego marchewka
      z groszkiem i koperkowe ziemniaczki.
      Ech! Rozmarzyłam sięsmile)))
      • marialudwika Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 19.06.05, 00:06
        Penne z dorszem i pomidorami plus oliwki...
        mniam!!!!!!!
        ML
        • dan8 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 19.06.05, 07:57
          Dzisiaj beda mielone kotlety z indyka,slodka kapustka i ziemniaczki z koperkiem.
          • jan.kran Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 19.06.05, 17:46
            Fajitas i gucamole. Mniam, mniam !
            I zostanie mi podane gotowe... Lubię być obsługiwana.
            Kran.
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 19.06.05, 21:12
      Od kilku dni chodziły za mną "paskudztwa"... Kupiłam więc wiaderko śledzi po
      kaszubsku i dziś do uroczego nieróbstwa dodałam w/w śledziki, świeży chrupiący
      chleb z masłem, i setęsmile A jakżesmile Potem, po pewnym czasie, zrobiłam sałatkę
      grecką, też świeży biały chleb i po kieliszku zimnego winasmile
      Dzień pysznego lenistwawink
      Pozdr. D
      • dan8 Przyprawy 20.06.05, 14:17
        Czy wiecie,ze niektore przyprawy okazuja sie byc szkodliwymi,przeczytajcie
        *****************************************************************************
        Uwaga na rakotwórczą paprykę chili
        IAR, MD / 2005-06-20 06:08:00

"Gazeta Wyborcza": Służby sanitarne we wszystkich krajach Unii Europejskiej
        wycofują z obrotu produkty spożywcze, które zawierają paprykę chili, kurkumę i
        olej palmowy.

Pod koniec maja Komisja Europejska wydała decyzję o zakazie sprzedaży
        wszystkich produktów spożywczych zawierających te przyprawy jako potencjalnie
        skażonych rakotwórczymi barwnikami.

Prawo do ich sprzedawania mają tylko producenci, którzy na własny koszt
        wykonają specjalistyczne badania w akredytowanym laboratorium i wykażą, że nie
        ma tam rakotwórczych barwników.

Głównym eksporterem papryki chili są Indie, Indonezja, Tajlandia, Chiny i
        Meksyk. Żeby jej kolor był bardziej intensywny i zachęcający do kupienia,
        niektórzy plantatorzy sztucznie ją zabarwiają. Służą do tego syntetyczne
        barwniki o wspólnej nazwie sudan. Międzynarodowa Agencja Badań Raka
        zakwalifikowała je jako związki rakotwórcze. Ich stosowanie w przemyśle
        spożywczym jest niedozwolone.

Akcja dotyczy również Polski. Maria Suchowiak z Głównego Inspektoratu
        Sanitarnego podkreśla, że incydentów zanieczyszczenia żywności sudanem było w
        Europie tak wiele, iż nie można tego lekceważyć. Dodaje, że lepiej działać
        zapobiegawczo, nim skażone partie towaru trafią do konsumentów.
        ********************************************************************************
        Tak wiele produktow zywnosciowych okazuje sie byc skazonymi,ze niedlugo
        pozostanie nam odzywiac sie powietrzem i to tez trzeba bedzie szukac,zeby bylo
        czyste.
        • skynews Re: Przyprawy 20.06.05, 14:47

To dopiero świństwo!!!
          Dziekuję za ten artykuł.

Odżywianie się powietrzem może gwarantować długie i szcześliwe życie jezeli
          połączy się to umiejętnie z namiętną miłościąsmile))

Enjoy!
          • dan8 Re: Przyprawy 21.06.05, 14:27
            Tak,masz racje milosc jest motorem ,napedza.smile)
            A jesli chodzi o odzywianie powietrzem czyli energia-prana,to podaja,ze okolo
            12 tys na swiecie odzywia sie w ten sposob sa to bretharianie,a tutaj mozna
            kliknac i dowiedziec sie o tym
            uzdrawianie.com/art_1.html
            a swoja droga pozbywac sie przyjemnosci lasuchowania chyba nie jest latwo.
      • jutka1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 21.06.05, 15:05
        Od czasu przyjazdu ucznia, jesli jemy w domu, to pozne obiady-wczesne kolacje.
        Na wiecej nie ma czasu, a poniewaz i tak siedzimy nad lekcjami i nie mamy
        zbyt duzo ruchu, wiec wystarcza.

Wczoraj byla ryba w delikatnym sosie curry.
        Dzis mlody kalafior, mlode ziemniaki i salatka z fasolki szparagowej al dente
        z vinaigrette na oleju z pestek dyni i z duza iloscia czosnku i ziol. I juz, bo
        upal i bezmiesne wydaje sie bardziej pasowac.
        • jan.kran Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 21.06.05, 16:03
          Dziś rosołek... Kran.
          • bacik6 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 21.06.05, 19:59
            A u mnie była polędwiczka duszona z warzywami. Więcej warzyw niż polędwiczki.
            • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 21.06.05, 22:37
              letni obiadek pomidory po abisynsku - tak nazywal to jeden znajomy,pomidory
              uduszone w plastrach na patelni,posypane papryka i pieprzem, na to wbite jajka
              sadzona, ot i cla "Abisynia" smile Do tego kalafior, mlode ziemniaczki i kefir.
              No i placek z truskawkami smile
    • foxal Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 25.06.05, 06:43
      Dzis myslalem, myslalem i w koncu wymyslilem: cielec kotleciki z mielonego
      miesa, kapusta w sosie poidorowym z zamrazlnika i kluski ktre byly tez w
      zamrazlniku i przy odsmazaniu sie rozkleily i musialem wyrzucic. Na deser
      zrobilem sobie salatke z 5 owocow polane kawowym yogurtem, z przekasaniem
      ciastkiem.Na koniec herbata z mlekiem, zeby popic proszki.
      • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 26.06.05, 15:41
        Bardzo lubie czytac obiadki Foksala i jego zmagania z kuchnia. Imponujesz mi!
        Moj mzonek jest absolutnie odporny na kulinaria.Pozostawiony sobie najchetniej
        zywilby sie kanapkami!
        A teraz po obiadku - byla zupa z groszku, soczewica z czoskim i przyprawami do
        mielonych kotletow, salata~, pomidory, a na deser owoce lesne - czarne jagody
        (z Puszczy Kozienickiej)i poziomki (z ogrodka) z bita smietana.Uczta!
        • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 26.06.05, 23:08
          Hmmm... te czarne jagody z poziomkami...pychasmile
          U nas obiad typowo-wczesno-letni: młode ziemniaki z koperkiem (teraz są
          najlepsze, jędrne i lekko słodkawe), młody kalafior i fasola szparagowa z wody
          polane zrumienioną na maśle bułką, mizeria z młodą cebulą i koperkiem,
          maślanka. Leciutkie i pysznościowesmile
          D.
          • foxal Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 05:45
            Dzisiaj mialem nowe zmagania obiadowe. Policzylem, ze mam 6 rznych zamrozonych
            pozostalosci z poprzednich obiadow. I teraz ktory z nich bedzie dzis. Poniewaz
            zbliza sie TV program 60 minutes (7:00 PM), ktory zawsze ogladam to rozpoczalem
            od deseru owocoweg z kawowym yogurtem, a glowne danie bedzie jedno z nich okolo
            8:30 PM. I tak tez sie stalo. Nastepnie proszki na dolegliwosci z herbatka z
            mlekiem i ciastkiem. Z tych left over wybralem golabki, tylko bez kartofli a
            malych kawaleczkiem chleba i na dodatek taki maly malusienki kotlecik cielecy z
            cwikla mojego wyrobu. I wieciecie co? - przejadlem sie. Jednak oczami nie mozna
            sie zywic, bo czlowiek tyje.
            Teraz zastanawiam sie co zjesc na sniadanie.
            • annabellee1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 09:25
              foxal napisał:

> Dzisiaj mialem nowe zmagania obiadowe. Policzylem, ze mam 6 rznych zamrozonych
              > pozostalosci z poprzednich obiadow. I teraz ktory z nich bedzie dzis. Poniewaz
              > zbliza sie TV program 60 minutes (7:00 PM), ktory zawsze ogladam to rozpoczalem
              >
              > od deseru owocoweg z kawowym yogurtem, a glowne danie bedzie jedno z nich okolo
              >
              > 8:30 PM. I tak tez sie stalo. Nastepnie proszki na dolegliwosci z herbatka z
              > mlekiem i ciastkiem. Z tych left over wybralem golabki, tylko bez kartofli a
              > malych kawaleczkiem chleba i na dodatek taki maly malusienki kotlecik cielecy z
              >
              > cwikla mojego wyrobu. I wieciecie co? - przejadlem sie. Jednak oczami nie mozna
              >
              > sie zywic, bo czlowiek tyje.
              > Teraz zastanawiam sie co zjesc na sniadanie.

Manti,ranigast...

Ja na obiadek zrobie omlet wiejski prowansalski czyli surowe kartofelki
              obsmazone na boczku, do tego cebulka tez smazona i to wszystko przyprawione
              obficie bazylia,sola, pieprzem i wsadzone do omleta francuskiego. Konieczny do
              tego jogurt ,kefir czy zsiadle mleko.Kaloryczne!!!
              A w ogole to witam!!

• lablafox Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 09:56
                Witaj , Annabellee.
                Narobiłaś mi apetytu na jedzonko , choć w ten upał wcale jeść mi sie nie chce.
                Rozgość sie u nas , proszę.
                • annabelee1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 13:33
                  Bardzo dziekuje.Tak sobie zagladam.A w koncu zrobilam spagetti bo
                  slonce...i..balkon..
                  i znowu sie pokazalo...biegne..
                  • no_no Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 13:47
                    annabelee1 napisała:

> slonce...i..balkon..
                    > i znowu sie pokazalo...biegne..
                    ---
                    Śpiesz się powoli, bo początku i tak nie dogonisz,
                    a koniec na Ciebie cierpliwie poczeka...

no_no - Nos tradamussmile
                • annabelee1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 13:54
                  Dzieki.
                  Chętnie.
                  W koncu zrobilam spagetti bo sloneczko,,,balkon i tylko gdy chmura pojawialam
                  sie w kuchni Lub przy komp.
                  A czy znasz Magdaleny Samozwaniec- Zasmial sie hrabia po francusku albowiem ten
                  jezyk znal najlepiej...
                  • no_no Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 13:58
                    Magdalenę przypominam sobie jak przez mgłęsmile, ale francuskiego niestety niesad

no_no - przykro micrying
                    • annabelee1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 14:12
                      No to co. To bylo a propos:
                      Zasmiala sie perliscie .Ciut wczesniej na liscie.
                      • no_no Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 14:17
                        Ach, to trzeba było tak od razu, że chodzi Tobie o zespół NO TO COsmile

no_no - znam, pamiętam...Janczerski i tym podobne klimaty..ach, rozmarzyłem się
                        z letkasmile
                        • no_no Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 14:36
                          No tak, ale my tu pani o muzyce, a wątek wybitnie obiadkowysmile
                          Żeby treści stało się zadość, to na obiadek zamówiłem smażonego
                          łososia z ogóreczkiem, a jakże, polskim, małosolnym ma się rozumieć.

no_no - Smacznego wszystkim życzę
                          • annabelee1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 14:53
                            to bedzie juz crossing czyli nowy trend kulinarny polegajacy na laczeniu
                            kuchni calkiem odleglych. Czyli np.przyprawianie bigosu chinskimi przyprawami.
                            • dan8 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 15:25
                              A u mnie dzisiaj fasolka po bretonsku .
                            • jan.kran Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 16:37
                              annabelee1 napisała:

> to bedzie juz crossing czyli nowy trend kulinarny polegajacy na laczeniu
                              > kuchni calkiem odleglych. Czyli np.przyprawianie bigosu chinskimi przyprawami.

Młoda wychowana na kuchni orientalno - międzynarodowej postanowiła zrobić
                              Prawdziwe Polskie Gołąbki w ramach patriotyzmu.
                              Ale Jej krosing wyszedł smile))))
                              Dobre było , tylko lekko niezwykłe...
                              Kran.
                              • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 27.06.05, 21:21
                                U mnie dzisiaj powtorka z wczoraj, tylko kapustke z pomidorem i koprem,ze
                                palce lizac dodalamsmile
                                • jutka1 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 28.06.05, 00:22
                                  W ramach obiadu pozwole sobie wkleic z forum obok, przepraszam za duplikat.
                                  Natomiast na kolacje uczen zrobil lososia al natural w oleju, plus mloda
                                  kapusta i szczypior a la japonaise: Podduszone na oleju sezamowym i
                                  oliwie z oliwek, z sosem sojowym, japonska mieszanka "7 smakow" i prazonym czosnkiem.
                                  Dobre bylo smile)

Zupa-krem na winie...
                                  jutka1 28.06.2005 00:09 + odpowiedz

.. czyli co sie pod reke nawinie smile
                                  Duzo grubego szczypioru pokroilam na plasterki, por szt.1 na plasterki,
                                  3-4 zabki czosnku (polowki), swiezy imbir poszatkowany. Wrzucilam do 2 litrow
                                  wrzatku z 1 kostka rososlowa bezmiesna. Podgotowalam. Wrzucilam 6-7 mlodych ziemniakow.
                                  Pogotowalam.
                                  Ostyglo troche.
                                  Rozrobilam 1/4 litra smietany z zupa.
                                  Wrzucilam do blendera, zmiksowalam na krem.
                                  Powoli podgrzalam, podalam ze swiezo posiekanym szczypiorkiem.
                                  • foxal Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 28.06.05, 05:43
                                    Dzisaij wszystko bylo swieze, choc rowniez rozpoczalem od owocowego deseru, bo
                                    taki pyszny, ze trudno sie oprzec. U nas taki upal, ze owoce z lodowki z zimnym
                                    yogurtem to pycha. Owoce polane byly malinowym yogurtem - palce lizac.
                                    Glowne danie: piers kurz pokrojona w kostke usmazona na oleju do rumianego
                                    koloru, nastepnie na usmazone mieso pieczarki rowniez pokrojone w kostke oraz
                                    duzze dwie cebule pokrojone w kostke, na to jak juz pieczarki i cebula sie
                                    udusila wrzucilem w koske pokrojone dwie papryki - jedna czerwona a druga
                                    zielona. To wszystko zmiesane i uduszone razem do zmiekczenia papryk.
                                    Taka mieszanka miesno jarzynowa podana z kasza gryczana - calosc pycha.

Po tym znow herbatka z mlekiem i ciastkiem do popchniecia lekow.Jutro bedzie
                                    odgrzewane to samo, bo ju niemam miejsca w lodowce na polkach i musze wyjadac
                                    wszysktie pozostalosci.
                                    • dan8 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 28.06.05, 06:00
                                      Foxal podabaja sie mnie Twoje kulinarne kompozycje a ta ostatnia z opisu
                                      wyglada bardzo smakowicie.
                                      Dzisiaj planuje kurczaka z rozna i ryz z warzywkami.
                                      • fedorczyk4 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 28.06.05, 07:21
                                        U nas też na surowo, owocowo i warzywnie. Kalarepa tarta z solą i pieprzem z
                                        odrobiną śmietany, pory z vinegrette, szparagi i inne. Wyjechali na wakacje
                                        wszyscy moi podopieczni i zastrajkowałam kuchennie. Robię to co lubię a jak się
                                        nie podoba to le mąż ma dwie ręce więc....Z tym że jak on sobie ugotuje to mi
                                        tylko ślinka leci, bo dietę od miesiąca mam drakońską, a on lubi różne pesto,
                                        tarty słone i inne tuczące pierogi ruskie.
                                        • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 28.06.05, 12:00
                                          Pojade na bazarek i nakupie jarzyn,tak mi narobiliscie smaku! A watrobki z
                                          zamrazalnika (zostaly z czwartku) uzupelnia calosc.
                                          • jan.kran Re: Odchudzanie. 28.06.05, 20:05
                                            To chyba zaraźliwe . Co na jakie forum zajrze to wszyscy się odchudzają...
                                            Ja dziś zapiekanka warzywna z serem 16 % i jogurtem naturalnym.
                                            Jak polubić chrupkie pieczywo ? Już mi uszami wychodzi sad((((
                                            Kran.
                                            • foxal Re: Odchudzanie. 29.06.05, 02:50
                                              Dzis zadzwonila do mnie dobra znajoma, tusz przed moim wyjsciem na zakupy. Na
                                              liscie byly roznie gatunki pieczywa. Ona jak uslyszala co mam zamiar kupowac to
                                              mnie nastraszyla, ze wszelkie maczne wypieki aczkolwiek bardzo smczne, ale sa
                                              szkodliwe,jeszcze przy moich obecnych dolegliwosciach. szczerze mowiac popsula
                                              moje plany zaopatrzeniowe, ale poszedlem do sklepu i zakupilem polowe tej
                                              pieczywnej listy jako ostatnia radosc i na dodatek kupilem sobie mietowe lody z
                                              czekoladowym wiorkami.Po powrcie zamiast przygotywac kolacje rozpoczalem od
                                              duzej miski lodow i kawalek gniota zwanego "Danish strudel" oraz swoje prochy z
                                              herbata z mlekiem. Dopiero za jakies poltorej godziny odgrzalem sobie to
                                              wczorajsze danie, ktore dzis bylo prawie ze jeszcze lepsze bo dodalem swieze
                                              pomidory i poddusilem. Calosc wyszla pycha. Na koniec zjadlem swieze czeresnie
                                              schlodzone w lodowce i to byla moja kolacja.

Dan, dziekuje za komplement. Ja swoje dania komponuje wedle danej chwili i
                                              zawsze mam problemy co z czym i kiedy to polaczyc. Najgorszym problemem jest
                                              to, ze trudno utrafic, zeby bylo na jeden raz i stad sa zawsze te pozostalosci
                                              na nastepny posilek, a lodowka jest zawsze ta sama i puchnie od pozostalosci.
                                              Ach niech to diabli....
    • dado11 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 30.06.05, 22:37
      Dobry wieczór, cześć i czołemsmile
      Dziś było najprostsze na świecie risotto z pieczonym kurczakiem, zielonym
      groszkiem i kurkumą. Na deser schłodzony melon miodowy, ale tak dojrzały,
      że paluszki można było obgryzaćsmile
      Pozdr. D.
      • mammaja Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 30.06.05, 22:40
        U mnie barszcz ukrainski z rozmaitymi jarzynkami, fasolka, ciagle mlodemi
        ziemniaczkami i jajkami na twardo, jako jednogarnkowiec. Wiecej nie zdazylam smile
        • dan8 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 01.07.05, 05:15
          Dzisiaj bedzie kapusniaczek z parowkami,szybkie i smaczne gotowanie,akurat na
          pochmurny zimowy dzien,chociaz calkiem cieply.
          • dan8 Re: Obiadki czerwcowe (owocowe, jarzynowe...) 01.07.05, 05:27
            Foxal na podobnej jak Ty zasadzie komponuje nasze obiadki,zakupy robie raz w
            tygodniu i nie mam zwyczaju wyskakiwac do sklepu pomiedzy tygodniowymi
            zakupami,zeby cos dokupic.
            Na pytanie rodziny co dzisiaj bedzie na obiad zwykle odpowiadam,jeszcze nie
            wiem,musze zajrzec do lodowki ,a po jej przejrzeniu decyduje co zrobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka