Dodaj do ulubionych

Propozycja (nie) do odrzucenia

05.06.05, 22:33
Z calym szacunkiem do tego, ktory od nas odszedl i do w<aszych uczuc:
CHOLERNIE nie lubie tracic przyjaciol. A ze z mniejsza czy wieksza iloscia +
przekroczylismy te magiczna cyfre 40 i wkroczylismy w wiek "delikatny" to
moze dobrze by bylo zaczac nowy tydzien (no, powiedzmy miesiac) od zrobienia
sobie gruntownego check-upu zdrowotnego ze wszystkimi "cymesami" typu
mammografia i wymaz z szyjki dla dam, badanie prostaty dla naszych jakze
drogich gentelmanow), moze densytometria kosci (ta cholerna osteoporoza
tylko czycha). Ze nie wspomne o banalach typu cholesterole - trojglicerydy.
No i choc wiadomo, ze Luizy nie doscigniemy to ruch - zapomnijmy o windzie i
samochodzie na dystansie do najblizszego kiosku z pietruszka. Zmodyfikujmy
zwyczaje zywieniowe, wezmy rozbrat z Kwasniewskim (drem, nie mgrem) i
Atkinsem, przerzucmy sie na diete "srodziemnomorska", zerwijmy z patriotyzmem
alkoholowym na rzecz soczku z winogron (odpowiednio
przefermentowanego)/dopuszczam produkcje browarniana na bazie slodu i
chmielu).
A PRZEDE WSZYSTKIM - PRECZ Z ZADYMIANIEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No i sakramentalnie - zdrowka zycze.
Obserwuj wątek
    • dado11 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 05.06.05, 22:44
      Felinesmile masz racjęsmile Ale i tak w ostatnim dziesięcioleciu zachorowalność na
      choroby krążenia zmniejszyła się w Polsce o 30%. To ogromny postęp w obliczu
      katastrofy w służbie zdrowia! Zmieniamy nasze niezdrowe nawyki, rzucamy
      palenie, pijemy mniej i lżejsze. Nie jest tak źle.
      A dieta kopenhaska i dieta South Beach robią zawrotną karierę.
      Pozdr. D
      • felinecaline Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 05.06.05, 22:57
        Szczerze mowiac to statystyki mam dosc...gleboko. Tak, jak napisalam chodzi mi
        o dobro ludzi, ktorzy chcac - nie chcac stali mi sie bliscy.Ale jesli
        statystyki sa optymistyczne to tym lepiej, oby tylko nie tylko dla statystyk.
        • dado11 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 05.06.05, 23:18
          Wybacz, że to ja odpowiadam, ale akurat jestem pod rękąsmile
          Interesuję się zdrowym odżywianiem, nowościami w medycynie i generalnie,
          szeroko pojętej nauce. Nasz ubożuchny kraj, z głęboką depresją w dziedzinie
          zdrowia i edukacji, robi ogromne postępy w zmianie nawyków. Przede wszystkim
          rynek producentów żywności i napitków w warunkach ostrej konkurencji, rozwija
          się jak szalony, a ekologiczne i zdrowotne hasła są bardzo nośne.
          Ludzie więc jedzą "zdrowe" jogurty, jarzyny, owoce egzotyczne(!), a mięso
          drożeje; "Super Size Me" też zrobiło swojesmile. Papierosy są coraz mniej "cool"
          i coraz droższe... Ja rzuciłam po 28 latach kopcenia już 20 miesięcy temusmile
          Mammaja też jest już wolna, pewnie jeszcze paru ludzi wśród znajomych, to
          postęp, to nasze małe victoriesmile
          Pozdrawiam i pobiegnę zrobić mammografię, jutro; cytologię mam supersmile
          Pozdr. D
          • bodzio49 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 05.06.05, 23:41
            Wszystko to bardzo ważne ale jeszcze trochę dorzucę. Nie zapominajmy też o
            odpowiednim odpoczynku po pracy. Pamiętajmy o relaksie psychicznym, o
            przyrodzie, kontakcie z naturą, śniadaniach na trawie smile Coraz więcej osób to
            docenia. I to też pewnie przynosi efekty.
            • kornikuno Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 00:00
              Felinesmile
              A ja wale prosto z mostu!
              I odrzucam Twija propozycje!
              Wydaje mi sie ...po prostu bez wyczucia- Pani Doktor ..;i to nie jest pierwszy
              postepek z Twojej strony...

jest od talentu: z niczego robi coś.
              • dado11 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 00:18
                Droga Izo.... Pogieło Cię, czy co???
                Daj już sobie spokój, ok?
                Dziś tu ma być delikatna cisza, myślę, że to powinnaś rozumieć.
                D.
              • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 19:53
                kornikuno napisała:

> Felinesmile
                > A ja wale prosto z mostu!
                > I odrzucam Twija propozycje!
                > Wydaje mi sie ...po prostu bez wyczucia- Pani Doktor ..;i to nie jest pierwszy
                > postepek z Twojej strony...
                >
                > jest od talentu: z niczego robi coś.

?????????????????????????????

Ni w zabsmile))

chyba Feline ma rację, do tych zalecanych badan dozuce "psychola"
                • ada296 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 22:36
                  w pierwszej połowie lipca będę miała więcej czasu dla siebie i mam zaplanowane
                  badania
                  taki full wypas
                  tylko mammografii pewnie nie zrobię
                  ale przynajmniej skierowanie wezmę

dobrze Feline, że przypominasz o naszych podstawowych obowiązkach wobec siebie
                  smile
                  • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 23:00
                    Badania niczego sobie.
                    Tylko ten psychol sie czepia smile (mowi ,ze za duzo chmielu,ale co on wie o życiu)
                    • mantra1 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 23:24
                      Z calym szacunkiem dla wszystkich przedmowcow:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=13858259&v=2&s=0
                      Czy sklad forum ulegl az tak radykalnej zmianie? Czy ktokolwiek powiedzial, ze
                      nie nalezy sie badac? Czy jestesmy dziecmi, czy juz stetryczalymi staruszkami,
                      czy tez ciemna masa, ktorej o tym nalezy co roku przypominac?
                      Ja rozumiem, ze propagandy profilaktyki zdrowotnej nigdy nie za wiele, jednak
                      watpie w skutecznosc takich "akcji" na forum. Ten, kto sie bada grzecznie o tym
                      zamelduje, ten, kto tego nie robi, jak przypuszczam, nie zrobi ani pod wplywem
                      mediow, ani swojego wlasnego lekarza, ani nawet takiego forumowego autorytetu,
                      jakim jest Dr Feline. Wszak jestesmy doroslymi ludzmi. I prosze mnie nie bic,
                      ale dla mnie sens calego watku jest mocno watpliwy, choc intencje z pewnoscia
                      byly dobre.
                      • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 23:40

>Wszak jesteśmy dorosłymi...<
                        Podobno????
                        Ja tej pewnosci nie mamsmile)))
                        • mantra1 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 23:52
                          Matki, ojce, babcie, dziadki... smile)
                          To moze teraz krotka pogadanka, ze trzeba myc zabki i czyscic uszki? Bo o
                          Viagrze juz bylo wink)
                          • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:03
                            O ząbkach nie stanowczesmile)
                            Boje się dentysty,paniczniesmile)
                            • mantra1 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:08
                              Tez sie balam kiedys jak cholera, ale juz mam to za soba. Teraz dentysta to
                              bajka. Cierpi tylko portfel, pacjent juz nie smile)
                              Ale zabki szczotkujesz regularnie? wink)
                              • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:11
                                Tez szczotkuje,tylko nie wiem po co?
                                chyba myśle ,że tam coś jestsmile))??
                                • mantra1 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:13
                                  Dobrze, ze juz piwo w puszkach jest. Bo bez zabkow, przy braku otwieracza w
                                  zasiegu z butelkowym bida smile)
                                  • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:16
                                    Widze doświadczony chmielarz jesteśsmile))))
                                    • mantra1 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:17
                                      Teoretyk i obserwator wink)
                                      • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:20
                                        Dobre i to,zawsze lepiej niz ignorantsmile)
                                        Teoria ,teorją ale praktyka czyni mistrzasmile
                                        • mantra1 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:22
                                          Jestes "miszcz" w te klocki? Ja tylko raz otwieralam o futryne i do dzis mam
                                          blizne na paluszku. Zabkami nie probowalam smile)
                                          • glodn_y Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:29
                                            ząbkami to tylko popisywacze i tumany.
                                            a jak zabkow sie nie ma ,to puszke się nabywasmile)
                                            Manterko super milo bylo,ale ....do glowy coś ..
                                            Milych snow życze.
                                            ps
                                            a z kocaniem to juz tak bywa,samo pod gorke:
                                            • mantra1 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:32
                                              Dobranoc, Glodny. Tez juz siostry swej, a ukocanej Twej sie dzis raczej nie
                                              doczekam. Ide dokonczyc thrillera, chociaz to pewnie niezdrowo przed snem wink
                                              • ada296 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 00:55
                                                jakiego thrillera czytasz Siostra ?
    • luiza-w-ogrodzie Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 02:44
      W zeszlym roku kilka osob z mojej rodziny odeszlo - wiekszosc z nich bo nie
      robili badan okresowych i palili papierosy. Ruch pomaga utrzymac forme i
      energie, ale zapobieganie chorobom jak slusznie powiedziala feline, to rowniez
      badania. W moim przypadku standardowe testy dla pan, plus poziom cukru i
      cholesterolu we krwi, sprawdzanie cisnienia przy okazji rozmow z moja lekarka.
      Jako ze jestem dawca krwi, za kazda wizyta (4-5 razy w roku) pielegniarka
      sprawdza poziom zelaza a pozniej laboratorium robi testy na wypadek zoltaczki,
      AIDS i innych chorob przenoszonych przez krew.

Pozdrawiam i zycze zdrowia
      Luiza-w-Ogrodzie

><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      .·´¯`·.. ><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      • fedorczyk4 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 07:35
        Popieram w pelni te jakze konstruktywne pomysly. Feline, jestem po francusku
        rozpuszczona i nie do pomyslenia dla mnie byloby nie zrobienie rocznego
        bilansu. W pewnych przypadkach polrocznego. Faktem jest ze w Polsce do lekarza
        niz chodzi sie prewencyjnie, tylko kiedy juz cos jest nie tak i wynika to w
        duzej mierze z pewnych lekow i tabu, no i niestety podejscia sluzby zdrowia.
        Prewencyjnie w wielu wypadkach znaczy- prywatnie.
    • marialudwika Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 09:35
      W zwiazku z powyzszym wysylam mego TZ, niebawem ,na testy krwi..hm,nie jest to
      zadanie latwe..sad
      ML
      • felinecaline Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 12:00
        Wiesz, Kornik - z nami jest tak, jak z ta reklama rillettes Bordeaux- Chesnel -
        nous n'avons poas des mêmes valeurs wink)) Dla mnie mimo calego szacunku i
        przywiazania do tych, ktorzy odeszli wazniejsze jest dobro tych, ktorzy wciaz
        sa z nami. jednak kazdemu pozostawiam prawo wyboru, wiec tytulowe "nie"
        wstawilam w nawiasy, kazdemu pozostawiajac prawo wolnego wyboru az do
        ostatniego oddechu. Tyle, ze osobiscie "lubilabym", aby ten moment choc
        nieunikniony nastapil jak najpozniej. I to z pewnoscia nie byl pierwszy raz i
        nie ostatni, o czym Cie zapewniam. Zastosuj sobie na mnie ignora.
        • ligia12 Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 22:44
          Zrobiłam wszystkie badania,bo siostra zmusiła mnie do tego!!!
          Wszystkie badania wyszły w porzadku! jestem za to wdzięczna siostrze,bo Ona
          niestety bardzo cierpi...
          ligia
          • felinecaline Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 06.06.05, 22:57
            Ja mam takie sobie skromne marzenie, ktore chyba niepredko sie zisci: zeby nikt
            nie byl zmuszony nikogo do tego zmuszac! Ludziska, to przeciez we wlasnym
            Waszym interesie robicie albo ze szkoda wylacznie dla Was udajecie strusi. Mam
            przyklad we wlasnej rodzinie: siostra mojego Taty, bardzo juz starsza pani
            przez LATA ukrywala sama przed soba i swoja rodzina, ze nosi "cos" w piersi.
            Operowano ja kilka dni temu, skutek...mocno niepewny.
            • luiza-w-ogrodzie Re: Propozycja (nie) do odrzucenia 07.06.05, 01:24
              felinecaline napisała:

> Waszym interesie robicie albo ze szkoda wylacznie dla Was udajecie strusi.
              Mam > przyklad we wlasnej rodzinie: siostra mojego Taty, bardzo juz starsza
              pani
              > przez LATA ukrywala sama przed soba i swoja rodzina, ze nosi "cos" w piersi.

Mam kilka takich przykladow. Nie tylko w rodzinie. Jestem nimi dostatecznie
              wystraszona, zeby regularnie meldowac sie na badania.

Luiza-w-Ogrodzie

><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
              .·´¯`·.. ><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
              • lablafox Akcja. 18.06.05, 09:55
                Wklejam w całości ,moze komuś sie przyda , moze ktoś skorzysta.

Wielka akcja bezpłatnych badań profilaktycznych
                2005-06-16 15:02:00

Rusza akcja bezpłatnych badań profilaktycznych zorganizowana przez magazyn o
                zdrowiu VITA i grupę Commercial Union

Od 17 czerwca do 3 lipca już po raz czwarty będzie można poddać się bezpłatnym
                badaniom profilaktycznym. W ciągu ponad dwóch tygodni specjalnie zaprojektowany
                i wyposażony w nowoczesną aparaturę medyczną ambulans odwiedzi 10 miast w całej
                Polsce, zatrzymując się w centralnych punktach.

Trasa ambulansu

17–18.06.2005, piątek-sobota Warszawa, parking przy Placu Zamkowym

19.06.2005, niedziela Kraków, parking przed Wawelem

20.06.2005, poniedziałek Katowice, Rynek

24.06.2005, piątek Łódź, parking przy skrzyżowaniu
                ul. Piotrkowskiej i Piłsudskiego

25.06.2005, sobota Wrocław, Plac Wolności

26.06.2005, niedziela Poznań, Plac Adama Mickiewicza

27.06.2005, poniedziałek Bydgoszcz, Stary Rynek

30.06.2005, czwartek Szczecin, park Jasne Błonia

01.07.2005, piątek Sopot, parking przy Grand
                Hotelu

02–03.07.2005, sobota-niedziela Gdańsk, Targ Węglowy

W godzinach od 11.00 do 20.00 będzie można wykonać bezpłatnie następujące
                badania profilaktyczne:

USG piersi dla kobiet w wieku 20-48 lat,
                pomiar ciśnienia tętniczego krwi,
                pomiar poziomu cukru we krwi,
                badanie poziomu cholesterolu we krwi,
                badanie ortopedyczne
                ocenić stan skóry
                Wyniki badań każdy otrzyma na miejscu.

DOBÓR BADAŃ

W tym roku badania w akcji „Commercial Union VITA-tour” zostały dobrane tak,
                aby uświadomić głównie młodym ludziom, że już nawet niewielkie przekroczenie
                norm ciśnienia, cholesterolu czy cukru we krwi lub ciągły ból kręgosłupa – są
                sygnałem, że trzeba zmienić tryb życia: inaczej jeść, rzucić palenie, więcej
                się ruszać. Dzięki temu można zapobiec chorobie, uniknąć uciążliwego i często
                drogiego leczenia. Podobnie jest z nowotworami, również z rakiem piersi. Tylko
                regularne badania umożliwiają jego wczesne wykrycie - wówczas jest całkowicie
                wyleczalny.

Nadciśnienie

• Na nadciśnienie tętnicze choruje 8,6 miliona dorosłych Polaków, a prawie 9
                milionów ma ciśnienie w górnych granicach normy. Lekarze przypuszczają jednak,
                że chorych jest znacznie więcej. Wiele osób bowiem zupełnie nie zdaje sobie
                sprawy z tego, że ma za wysokie ciśnienie.

Cholesterol

• Zbyt wysoki poziom cholesterolu ma, zdaniem lekarzy, aż ponad 70% dorosłych
                Polaków. Jest to jedna z głównych przyczyn schorzeń układu krążenia, przede
                wszystkim choroby niedokrwiennej (wieńcowej), której następstwem jest zawał
                serca. Według Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, nadal z powodu zawału
                umiera w Polsce codziennie około 100 osób.

Cukrzyca

• Na cukrzycę cierpi w Polsce około 1,5 miliona osób, w tym blisko 21 tysięcy
                dzieci i młodzieży. Prawie 60 procent chorych stanowią kobiety. Większość osób,
                bo aż 90–95 procent, choruje na cukrzycę typu II (niezależną od insuliny).W
                ciągu roku na 100 tysięcy osób wykrywa się 7 nowych przypadków zachorowań na
                cukrzycę typu I (zależną od insuliny) i aż około 130–140 przypadków zachorowań
                na cukrzycę typu II (niezależną od insuliny). Diabetolodzy przewidują, że w
                ciągu najbliższych dwudziestu pięciu lat liczba chorych w naszym kraju wzrośnie
                o 40–50 procent.

Rak piersi

• Rak piersi stanowi 18 procent wszystkich przypadków choroby nowotworowej. W
                Polsce jest najczęstszą odmianą nowotworu złośliwego u kobiet. Każdego roku
                wykrywa się raka piersi u około 12 tysięcy kobiet. 7 tysięcy z nich umiera.

Bóle kręgosłupa

• Na bóle pleców, krzyża skarży się od czasu do czasu prawie 80 procent ludzi.
                Dolegliwości, niekiedy bardzo silne, pojawiają się najczęściej około 30. roku
                życia. Ortopedzi twierdzą jednak, że w ostatnich latach ta granica wiekowa
                bardzo szybko przesuwa się w dół. Różne kłopoty z kręgosłupem miewa coraz
                więcej nastolatków, a nawet dzieci.

MAŁE ZMIANY – DUŻ AKORZYŚĆ

Wystarczy choć trochę zmienić tryb życia, pozbyć się kilku złych przyzwyczajeń,
                by znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania.

1. Ogranicz w diecie tłuszcze nasycone

Regularne jedzenie produktów obfitujących w tłuszcze zwierzęce, czyli nasycone
                (mięso, tłuste wędliny), nie służy sercu.

• Wybieraj produkty o zawartości tłuszczu poniżej 5 g w 100 g

• Unikaj pokarmów bogatych w cholesterol (np. wątróbki, podrobów).

• Jedz codziennie pięć porcji owoców i warzyw oraz jak najwięcej ryb, zwłaszcza
                morskich (tuńczyka, makreli, łososia). Obfitują one bowiem w bardzo zdrowe dla
                naczyń krwionośnych i serca kwasy tłuszczowe omega-3.

Korzyść: mniej cholesterolu we krwi, zdrowsze serce, sprawniejszy mózg.

2. Bądź bardziej aktywna

Istnieją niezbite dowody, że u osób aktywnych ryzyko zawału jest o połowę
                mniejsze niż u tych, które prowadzą siedzący tryb życia. Jeśli będziesz
                uprawiać sport, uchronisz serce, schudniesz i obniżysz poziom cholesterolu i
                wysokość ciśnienia tętniczego.

• Spraw, aby wysiłek fizyczny stał się nieodłączną częścią Twojego życia.
                Wygospodaruj każdego dnia czas na trzydziestominutowe ćwiczenia lub energiczne
                spacery, jogging, jazdę na rowerze czy choćby na taniec.

Korzyść: lepsze krążenie, a więc także lepsze dotlenienie serca i mózgu,
                zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, wzrost poziomu dobrego dla
                serca cholesterolu HDL.

3. Rzuć palenie

Palisz „lekkie” papierosy (o niskiej zawartości substancji smolistych),
                ponieważ jesteś przekonana, że są one mniej szkodliwe? A może często
                przesiadujesz w zadymionych pomieszczeniach?

Niestety, w obu przypadkach narażasz swoje zdrowie. Udowodniono, że bierne
                wdychanie dymu papierosowego, tak samo jak czynne palenie, zwiększa ryzyko
                chorób serca i udaru. Zaobserwowano też, że palacze, którzy zmieniają gatunek
                papierosów na lżejsze, wdychają dym głębiej i palą więcej niż poprzednio.

• Wyznacz sobie datę, kiedy zapalisz ostatniego papierosa.

• Umów się z koleżanką, że zrobicie to razem. W towarzystwie łatwiej będzie
                pokonywać różne problemy związane z niepaleniem.

• Jeśli jesteś bardzo uzależniona od nikotyny i sama silna wola nie wystarcza,
                skorzystaj ze środków ułatwiających zerwanie z nałogiem (w aptekach są dostępne
                bez recepty gumy, plastry, tabletki) lub poproś lekarza o przepisanie
                odpowiedniego leku.

Korzyść: zdrowsze tętnice, mniej cholesterolu we krwi, mocniejsze serce,
                mniejsze ryzyko nowotworów, zdrowsza skóra.

4. Walcz ze stresem

Długotrwały nie rozładowywany stres podnosi ciśnienie krwi, przez co wzrasta
                ryzyko zawału i udaru.

Ponadto nadmiernie zaostrza apetyt, czego efektem zwykle jest nadwaga, a nawet
                otyłość, która zwiększa ryzyko różnych chorób, między innymi zwyrodnienia
                stawów, nadciśnienia, udaru mózgu.

Powoduje bóle kręgosłupa, szczególnie odcinka szyjnego

i barkowego. Długotrwałe napięcie mięśni związanych z kręgosłupem jest
                przyczyną zmian w jego obrębie, bólu i sztywności.

Źle wpływa na skórę. Staje się ona szara, podatna na działanie bakterii,
                grzybów i wirusów, jest źle ukrwiona i odżywiona. Zwiększa to ryzyko różnych
                podrażnień, a nawet rozwoju trądziku, wystąpienia pokrzywki lub nasilenia się
                istniejących już schorzeń, np. egzemy czy łuszczycy.

Obniża odporność. Gdy jesteś w stresie, maleje liczba limfocytów we krwi oraz
                ich skuteczność w walce z bakteriami i wirusami. Częściej zapadamy na grypę,
                przeziębienia oraz inne choroby.

Korzyść: na pewno nie zdołasz całkowicie wyeliminować stresu ze swojego życia.
                Ale
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka