08.09.05, 14:17
Linki, fragmenty, ciekawostki.
Obserwuj wątek
    • jutka1 Na pierwszy ogien 08.09.05, 14:18
      Artykul z ostatniego Przekroju, ktory mnie z lekka zmrozil. Nie wiedzialam, ze
      on takie kreatury do Sejmu teraz wpycha.
      www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=390&Itemid=48
      • skynews Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 14:39

Kreatury roznego rodzaju w sejmie i rzadzie to nic nowego:

kreatura nr 1

kreatura nr 2

Chcesz wiecej ?
        • jutka1 Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 14:45
          Sky czy ty przeczytales ten artykul, ktory zalaczylam?

Na temat prosze.
          • skynews Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 15:18

Skarbie, oczywiscie ze nie czytam, powinienem ?
            Popatrzylem tylko na fotkesmile))
            • skynews Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 17:42

No dobrze,
              przeczytalem, specjalnie dla Ciebie i...zmrozilo mnie jeszcze mocniej !

Co to w ogole za poziom, styl, gramatyka, o tresci nawet nie wspomne.
              Od kiedy to zdanie zaczyna sie czasownikiem :
              Zastąpili miejscowych, między innymi prezesa jednego z powiatowych zarządów Ligi w województwie dolnośląskim, który uważa, że stało się tak, bo w wyborach do Parlamentu Europejskiego zdobył za dużo głosów.

albo to, w jakim to jest jezyku, polskim ?
              Zamiast lokalnych działaczy partyjna wierchuszka wepchnęła na nie nikomu nieznanych byłych lub obecnych członków Młodzieży Wszechpolskiej, którzy mają jeden zasadniczy atut – są ślepo posłuszni.

Co Cie wiec tak lekko zmrozilo oprocz karykaturalnego zdjecia Twojeo
              "ulubienca" Giertycha ?

Slabe dziennikarstwo Grzegorza Rzeczkowskiego Cie nie sszokowalo ?
              Rzeczkowski pisuje gdzie popadnie. Wyglada na to ze za artykul w Przekroju otrzymal stowe, ktora czym predzej skonsumowal w najblizszej knajpie
              za rogiem.
              • jutka1 Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 17:48
                Albo nie chcesz, albo nie umiesz sie odniesc do meritum, a szkoda.

Taki obraz tej partii, jaki wylania sie z artykulu, mnie mrozi i przeraza.
                Na mysl przychodza obrazy inne, sprzed 60+ lat.

I nie jest mi do smiechu Sky, i prosze nie traktuj mnie prosze protekcjonalnie,
                ani nie przesmiewaj stylu w artkule. Pomysl o tresci. Pomysl.
                • oqo Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 18:17
                  Roman nie podbił mego serca .Może kilku innych też .
                • skynews Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 19:21

Jutka,
                  o jakim meritum mowisz, omawiany artykul nie ma zadnej trasci - nie wiem jak to
                  okreslic - to jakies dukanie amatora.
                  O co mu chodzi ?

Przerazilo Cie tylko zdjecie.
                  Cala reszta to reakcja automatyczna niejako lancuchowa, mysle.

Ok, jezeli nawet z wielkim wysilkiem postaram sie jako tako zrozumiec to co
                  Rzeczkowski wydukal to dochodze do wniosku ze LPR to partia raczej uporzadkowana
                  i przede wszystkim zdyscyplinowana w przeciwienstwie do tego co wyrabia np.
                  Nalecz.

Identyfikujesz niebezpieczenstwo tam gdzie go nie ma, reakcja jast alergiczna.

Giertych jest nacjonalista, ale wszyscy wkolo sa nacjonalistami: Niemcy, Rosjanie, Francuzi, "very, very British" sa Anglicy itd.
                  Wspolnota interesow europejskich to fikcja.
                  Jako Polacy tez musimy eksponowac nasz interes narodowy.
                  Giertych sie do tego znakomicie nadaje a poza tym ma ogromna szanse odegrac
                  role polskiego de Robespierre mimo ze ten byl skrajnym lewicowcem.
                  Najpierw de Robespierre gilotynowal arystokracje i przeciwnikow politycznych
                  a na koniec ucieto leb jemu samemu.

To samo ma szanse zrobic Giertych z lbami polskiej "arystokracji" politycznej
                  i finansiery.

Jutko,
                  obraz wydarzen sprzed 60+ lat to nie bedzie zasluga Giertycha i jemu podobnych:
                  dzisiaj podpisano w Berlinie praktycznie drugi pakt Ribentropp-Molotow !
                  Chodzi o budowe rurociagu gazowego pod dnem Baltyku, ktory calkowicie pomija
                  Polske jako kraj tranzytowy.
                  Co gorsza firmy Niemieckie beda mialy wylacznosc na...sprzedaz gazu Polakom
                  jako czlonkom Wspolnoty po pasujacym im cenach i my bedziemy musieli okreslona ilosc kupowac.
                  Zeby bylo jeszcze smieszniej to cala inwestycja przebiega w obrebie wod terytorialnych Polski i my nie tylko nie bedziemy nic z tego miec, ale jeszcze
                  bedziemy jako Podatnicy Wspolnoty czesciowo finansowac budowe.

Cimoszewicz jako Minister Spraw Zagranicznych w poprzednim rzadzie wraz z innymi
                  ministrami( obecny byl rowniez J.P.) podpisali te wyjatkowo niekorzystne dla
                  naszego kraju umowy.

WC na dzisiejszej konferencji prasowej zapytany "dlaczego ?", odpowiedzial cytuje "bo powiedziano mi ze import gazu norweskiego jesz nieoplacalny" !!!

Jaki maja polscy ministrowie interes w podpisywaniu niekorzystnych dla Polski
                  umow i zobowiazan ?
                  Nie jest to zdrada, za ktora staje sie przed Trybunalem Stanu
                  i wreszcie czy nie jest to najwieksze niebezpieczenstwo dla stosunkowo mlodej
                  polskiej demokracji totalne uzaleznienie sie od zawsze wrogo do nas nastawionych Niemiec i Rosji ?

Tu jest niebezpieczenstwo, ktore musisz powaznie traktowac !

Tak wiec
                  Giertych ma sprawic ze potocza sie glowy a pozniej jemu sie utnie leb tak
                  jak zgilotynowano de Robespierre i...dopiero wowczas bedzie mozna przeprowadzic
                  normalne demokratyczne wybory z udzialem partii, ktore beda mialy konkretne
                  programy wyborcze.
                  • jutka1 Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 19:27
                    Jezeli nie rozumiesz, to szkoda.

Nie wiem czy moja reakcje mozna nazwac alergiczna, i jakie mialbys po temu
                    podstawy zeby tak pisac.

Dziekuje za liste nibezpieczenstw innego rodzaju. Tez czytuje prase.

Chcialam podyskutowac o artykule w Przekroju.
                    Jak wida
                    • jutka1 Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 19:29
                      Jak widac, albo temat nieinteresujacy sie wydaje p.o. czytelnikom, albo sie nie da.

PS. do Sky'a.
                      Wolalabym, zebys pewne uwagi dotyczace rzeczy, ktorych sie dowiedziales
                      prywatnie, poza forum, robil mailem np. a nie tutaj.
                      Nie pierwszy raz Ci sie zdarza sad
                      • skynews Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 19:50

Jutko,
                        nie przeczytalas w miare dokladnie tego co napisalem - odpisalas zbyt szybko.

Chcesz dyskutowac o "Przekroju", ale przepraszam Cie bardzo, o czym ?
                        O co Rzeczkowskiemu chodzi: dalem to do przeczytania dwom roznym osobom i
                        ta sama reakcja i pytanie: "o co chodzi" !!!

Giertych jest taki a nie inny, trzyma porzadek i dyscypline w swojej organizacji, prawica, antysemityzm, anty..., anty, itd., ale to jest oczywiste i powszechnie znane, wiec pytam Ciebie "z czym masz problem".

Czy moglabys sprecyzowac o co chodzi w "PS.do Sky'a" ?
                        Dziekujesmile
                        • jutka1 Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 20:25
                          Dobrze.

W partii zarejestrowanej w kraju demokratycznym stosuje sie niedemokratyczne
                          metody. Pod niewiedze i wskutek prawnej ignorancji czlonkow partii, zarzadu i
                          nawet najblizszych wspolpracownikow robi sie statut dajacy jednej osobie wladze
                          prawie absolutna.
                          Musialabym sprawdzic, ale wydaje mi sie to sprzeczne z regulacjami dot. partii
                          politycznych, a i statut musi zapewniac pewne zasady wybieralnosci, odwolywania,
                          nadzoru.
                          Pare statutow w zyciu napisalam z prawnikami, wprawdzie w latach çàtych, ale jednak.
                          Jak skoncze moja aktualna robote, to sie tym tematem zajme.

Co mnie najbardzie zmierzilo to wprowadzanie tylnymi drzwiami na listy
                          kandydatow do Sejmu ludzi z Mlodziezy Wszechpolskiej, ktora to falanga kojarzy
                          mi sie jednoznacznie.

Co do reszty wytlumacze mailem, zeby skonczyc ten aspekt dyskusji tutaj.
                          Ale nie dzisiaj.
                          • jutka1 Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 20:26
                            "w latach 90tych" mialo byc. Francuska klawiatura.
                            • kamfora Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 20:29
                              jutka1 napisała:

> "w latach 90tych" mialo byc. Francuska klawiatura.

A ja myślałam, że to jakiś nowy zwrot wink

Miłego wieczoru!
                              • skynews Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 21:22

Przyznaje ze nie dostrzeglem problemu "niedemokratycznych metod w partii zarejestrowanej w kraju demokratycznym", ale byc moze dlatego ze stalo
                                sie to codziennoscia, do ktorej sie przyzwyczailem lub tez dlatego ze
                                autor artykulu nie wysilil sie zbyt mocno jezeli chodzi o poprawne sformulowania.

Mysle ze istnieja odpowiednie organy administracji panstwowej powolane z urzedu
                                do kontrolowania i dbania o przestrzeganie statutu partii politycznych i organizacji w demokratycznym panstwie.
                                Milcza, wiec zakladam ze problem nie istnieje.
                                Jezeli mimo wszystko problem istnieje to jest to tylko na niekorzysc LPR
                                i powinnias byc zadowolona bo samozaglada Giertycha i jego bojowkarzy jest
                                juz praktycznie przesadzona.
      • clearform Re: Na pierwszy ogien 08.09.05, 17:35
        No i wywlekaja brudy z nacjonalistycznej rodzinki Maćkow i Romkow i ja sie z
        tego ciesze,bo nie jestem w stanie wyobrazic sobie drugiego takiego Łukaszenke
        tylko,ze w Polsce.Spoleczenstwo powinno sie zastanowic nad tym jak te Maćki i
        Romki urosli w sile-tak szybko?!
        • skynews Nadchodzi ptasia grypa 08.09.05, 23:43

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że pandemia ptasiej grypy może zabić 50 milionów osób. Europa przygotowuje się na odparcie zabójczego wirusa, który jest coraz bliżej.

Rzady Niemec, Szwajcarii, Holandii i jeszcze innych krajow europejskich gromadza
          wielkie ilosci odpowiednich medykamentow.
          Koncerny farmaceutyczne nie nadazaja z realizacja zamowien.

Tymczasem minister rolnictwa Józef Jerzy Pilarczyk powiedział, że nie sądzi, aby w Polsce można było mówić "o poważnym zagrożeniu" ptasią grypą. Ale, jak zaznaczył, w kraju panuje wzmożona czujność w tej sprawie - w służbach celnych i sanitarnych wprowadzono stan podwyższonej gotowości. Pilarczyk wyraził nadzieję, że "nie będzie takiego przypadku, żeby ptasia grypa doszła do Polski". Inspekcja Weterynaryjna również uspokaja, że choroba nie dotrze do Polski przez wschodnią granicę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka