lablafox 03.10.05, 22:01 Nie do wiary,że to juz 5 lat minęło. Wczoraj koncert w Filharmonii Narodowej w Warszawie , dziś przesłuchania rozpocżęły się przesłuchania. Zakwalifikowało się 80 pianistów, w tym 20 Polaków. Jakoś cicho o nim w telewizji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skynews Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 03.10.05, 22:16 I bardzo dobrze. Ogladanie i sluchanie muzyki Chopina w TV to profanacja. Jego muzyka mozna sie dekektowac tylko na zywo. Odpowiedz Link
lablafox Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 03.10.05, 23:00 Wolę sie delektować Jego muzyką z płyt , mamy świetne nagrania i możemy wybierać wykonawców. Odpowiedz Link
skynews Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 00:43 Tak, to niewatpliwa zaleta, tylko ze jeszcze nie spotkalem domowego sprzetu do odtwarzania muzyki, ktory by mnie zadowolil calkowicie. Nie brzmi to tak jak nalezy, cos mi jednak brakuje. Odpowiedz Link
lablafox Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 11:21 Na żywo można posłuchać na TVP-Kultura Odpowiedz Link
reksioipucek Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 11:43 Właśnie dla takich wydarzeń powstał kanał Kultura i tacy melomani jak Wy powinni o tym wiedzieć)). wirtualnemedia.pl/document.php?id=348990 Odpowiedz Link
antyproton Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 12:22 Dzieki Lx , jestes niezastapiona , chetnie poslucham . A z jakos-cia cyfrowego przekazu satelitarnego dziwieku jakos sie pomiecze ) Odpowiedz Link
skynews Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 12:46 "Na żywo można posłuchać na TVP-Kultura" "na zywo" - mam na mysli obecnosc na sali koncertowej. Raczej poogladac - jakosc obrazu jest zadawalajaca, dzwieku natomiast beznadziejna. Cichych przejsc, pasazy i delikatnych ornamentow w ogole nie slychac - takie sluchanie Chopina nie ma zadnego sensu. Odpowiedz Link
reksioipucek Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 13:01 skynews napisał: > > "Na żywo można posłuchać na TVP-Kultura" > > "na zywo" - mam na mysli obecnosc na sali koncertowej. > > Raczej poogladac - jakosc obrazu jest zadawalajaca, dzwieku natomiast > beznadziejna. > Cichych przejsc, pasazy i delikatnych ornamentow w ogole nie slychac - takie > sluchanie Chopina nie ma zadnego sensu. > A czy na pewno w pierwszej turze eliminacji oni grają Chopina?)) Odpowiedz Link
skynews Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 13:07 Skad mam to wiedziec przy takiej jakosci dzwieku ? Po samych ruchach paluchow dosc trudno rozpoznac. Grymasy twarzy wskazuja raczej na jakies cierpienia wiec wnioskuje ze to Chopin Odpowiedz Link
antyproton Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 13:13 Jak ogladasz ugniatanie mazurka na kanale kulinarnym to nic dziwnego. Zmien kanal. ) Odpowiedz Link
mammaja Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 22:10 Kiedys o godz. 16 tej w niedziele byl w radio koncert szopenowski. Sluchalam go zawsze z moja mamusia na dosc kiepskim odbiorniku radiowym i byly to chwile, jakie pamietam do dzis, chociaz mialam moze 10 lat. No i co? Potem latalam na przesluchania do filharmonii, juz jako nastolatka i na wszystkie mozliwe koncerty (na miejscowki). Teraz z wielka przyjemnoscia slucham dobrych nagran nawet w samochodzie. Nie badzmy tacy akustycy - naprawde te nagrania daja sie sluchac, lusksus sluchania "na zywo" to jedno, a dobre glosniki to drugie Odpowiedz Link
antyproton Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 04.10.05, 22:24 Maly bylem , ale przez mgle pamietam ze sie sluchalo przez glosniki na ulicy sprawozdanie z wyscigu pokoju . Glosniki na ulicy byli i nie potlukli , kto by to dzisiaj pomyslal ! ) Odpowiedz Link
lablafox Juz finały 20.10.05, 20:27 Jak na razie to Koreanka rewelacyjna. Poznaniak w finale - moze sie załapie w oklicach 6 miejsca.Zobaczymy. Odpowiedz Link
skir.dhu Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 21.10.05, 01:18 antyproton napisał: > Maly bylem , ale przez mgle pamietam ze sie sluchalo przez > glosniki na ulicy sprawozdanie z wyscigu pokoju . > > Glosniki na ulicy byli i nie potlukli , kto by to dzisiaj pomyslal ! > > ) Tez pamietam I lampy w "moim" parku (Fedorczyk bedzie wiedziec w jakich okolicach), ktore dopiero gdzies na poczatku Gierka huligani zaczeli tluc. W letnie niedziele chodzilysmy z mama i Jej przyjaciolkami do Lazienek na koncert przy pomniku. Czasem miewam zly sen, w ktorym jedna z tych pan szarpie mnie i pyta wsciekla w ktora strone ma Szopen odwrocona glowe - tak jak rozwiane galezie wierzby, czy w przeciwna i ja sobie tego nie moge przypomniec. Trauma dziecinstwa Moze dlatego Szopen jakos mi nie podpada za bardzo ale jestem pod wrazeniem, ze jeden z Polakow ma 17 lat. To imponujace - zakwalifikowac sie tak wysoko przy wielkiej konkurencji w tak mlodym wieku. Fajnie byc mlodym, zdolnym Skir Dhu Odpowiedz Link
emerytus Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 21.10.05, 15:41 Tak,dzien dobry to ja .Postanowilem ze glos na forum publicznym raz dziennie dac trzeba.Wy kochani wiecie rozumiecie ze ja siedze tutaj z wami bo z kim przystaje takim sie stane , to i moze jaka mature zaoczna zrobie w koncu, bo juz ta na Stadionie kupiona sie mi znudzila . Pozwolicie ze pytan pare zadam jak zwykle, nie zeby tam zlosliwie ale tak dla rzeczy samej gwoli rozwiania niepysznosci w powietrzu nagromadzonych. - czy Chopin i Chopinowski to ten sam facet jest co Szopen i Szopenowski , bo sie mnie jaka magister spyta to co jej odpowiem nie wiem.Moze jeden to i ten sam we dwoch osobach realny jaki i virtualny .Co takiego przeskrobal on ze nazwisko biedny zmieniac musial falszowal tak czy co...Moze przed melomankami nozke dawal..? - czy cisze mozna slyszec tak przy okazji spytam Bo jesli cisza to 0 decybeli a slyszymy decybele to jej slyszec sie nie da, sie mi widzi.Czy slyszysz cisze ? No nie .nic nie slysze.Aha , to znaczy ze slyszysz cisze . - jakie warunki spelnione byc maja przy delektowaniu sie muzyka na tzw zywo..? A i gdzie to na zywo byc ma? W parku odpada calkowicie i zdecydowanie . No cisza ma byc.Tu samolocik przeleci tu tramwaj przejedzie , tam dziecko zaryczy jak syrena fabryczna . Czy na zywo podstawia fotelik czy twarda lawe ugniatajaca posladki jak Kowalski walizke jak z ameryki wraca. Co innego w Sali koncertowej mysle na zywo to jest to.A z ktorego to rzedu najlepiej te ornamenty i pasaze w ucho wchodza najlepiej moze mi kto wyjasni laskawie. A jak posadza czleka w siedemdziesiatym szostym rzedzie a we czterdziestym i czwartym meloman umeczony taki powiedzmy magister po calonocnym „pisaniu ksiazki chrapac jak stuletni bawol zacznie.Toz to katorga gorsza od wyrywania paznokci zywcem sie mi widzi -gratulacje zlozyc chcialem serdeczne ze nie tylko ucho ale i OKO maja tutaj forumowi ludzie nie od parady, co to po grymasach twrzy poznaja jaka muze osobnik w danej chwili odgrywa.Ja nie mam tak. -wyrazy ubolewania , kondolencje tak zwane dla posiadacza sluchu absolutnego co to sprzetu grajacego dla siebie znalezc nie moze.Straszne to cierpienia byc musza.Wyobrazam sobie jegomoscia na Sali koncertowej .Rzad pierwszy zadawalajacy ,delektacja , zero profanacji.przez radia czy telewizje.Az tu nagle gdzies tam poza plecami gosc inny odbytnica raczyl sobie z cicha chrzaknac bo mu kobieta jego /ta co to ja nierowno potraktowal/ bretonskiej fasoli przed koncertem uwarzyla.Toc dzwiek do ucha dotarl jakby filharmonie cala z posad wyrywal.Jakby ten Babinicz szwedzka armate wysadzal. Straszne jednym slowem cierpienie ...No ale niech tam lepiej na zywo niz w domeczku ze sluchaweczkami na uszach. - no i tego jak na zywo , to jak tam z oswietleniem jest..?Jak podrapie niechcacy kolano sasiadki zamiast swojego,to czy ten co z nim przyszla dostrzeze ? Bo jak na zywo po ciemku jest to ide jak w siwy dym. Pozdrawiam serdecznie emerytus wasz PS Moze by kto skoczyl i ten Chopinowsko-Szopenowski leb w koncu we wlasciwa strone przekrecil co by wiecej nikt dzieci nie szarpal i maltretowal.Kto tam blisko ma,niech leci szybko i o wykonaniu zamelduje. Odpowiedz Link
antyproton Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 21.10.05, 16:53 Emerytusie , ja tylko do jednego watku technicznego sie ustosunkuje . A mianowicie co to jest cisza w muzyce . Zacznijmy moze od tego ... Kilkunastu pianistow gra na tym samym fortepianie( czyli sluszniej by bylo nazywac ich fortepianistami bo graja i cicho i glosno) ta sama muzyke , z tych samych nut. No to po co ten caly rajban , jezeli w tych nutach tam jest wszystko napisane ktory klawisz i pedal nadusic , jak mocno i jak dlugo. Kazda sekretarka i ksiegowy po odpowiednim czasie cwiczen moglby tez tak zagrac. No to jak te cale zyri nawiasem mowiac za niezlaforse wybiera zdobywce pierwszej nagrody? Ano na tej zasadzie ze kazdy moze sobie grac tak jak mu sie podoba i to sie nazywa interpretacja. Poniewaz Szopen nie posiadal komputera a tylko gesie pioro nie umiescil dokladnego czasu w 0,01 s kiedy i jak dlugo dana nute czy akord nalezy trzymac. To samo dotczy przerwy miedzy dwoma dzwiekami. Czyli japonczyk moze np. kliknac w a minore a za 0,5s w b maggiore . Natomiast norweg bo to powolny narod moze sobie poczekac ponad sekunde. I to co sie dzieje w glowie sluchacza podczas tej przerwy to jest wlasnie muzyczna cisza. To tak jak sie stanie przy gongu i ktos nagle w niego uderzy to nawet jak fala dzwiekowa juz sie skonczy to nam jeszcze we lbie dzwoni . Czyli jest to podtrzymanie dzwieku , nastroju , odczucia tyko w naszym mozgu a nie w fizycznej przestrzeni . Odpowiedz Link
skir.dhu Skonczyl się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 01:14 Az mi sie wierzyc nie chce, ze jestem pierwsza odnotowujaca zwyciestwo Polaka. Pewnie wszyscy inni melomani wsluchuja sie w ostatnie akordy wygrywane przez Rafala B. Polska sie cieszy? Chyba ogolne "hurra" i chapeaux bas dla Rafala i Jego nauczycieli tudziez szampan dla reszty populacji! Skir Dhu Odpowiedz Link
monia.i Re: Skonczyl się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 01:18 Właśnie przeczytałam...baaardzo się cieszę! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Skonczyl się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 09:39 Nie tylko nagrode glowna, ale wszystkie specjalne tez? Lacznie z nieprzyznawana kilka razy nagrode specjalna za mazurki? Rewelacja. Bardzo sie ciesze i za niego osobiscie, i za jego nauczycieli, i w ogole! ))) Odpowiedz Link
mammaja Re: Skonczyl się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 11:25 No to jestesmy znowu narodowo dumni Tez sluchalam w nocy, ale strach sie tu wymadrzac. Chlopak w dodatku przyjemny i piekna fryzure posiada - w sam raz do niskich uklonow Odpowiedz Link
skynews Re: Skonczyl się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 13:24 Nareszcie)) Nigdy nie moglem zrozumiec dlaczego "obcy" w ogole wygrywaja fonkurs Chopinowskie Sami sobie ta dume narodowa odbieralismy i to bardzo skutecznie. Madrzejemy, ale bardzo powoli W koncu hollywoodzkie oskary otrzymuja najczesciej tylko filmy i artysci angielsko-jezyczni, a nagrody festialu w Cannes sa zarezerwowane dla francuskich Odpowiedz Link
ewapf Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 13:37 antyproton napisał: ... ta sama muzyke , z tych samych nut. > > No to po co ten caly rajban , jezeli w tych nutach tam jest wszystko napisane > =====- Tak Wszystko, co da sie napisać. Ale tylko napisac Pomiędzy znakami, na pięciolinii palców, jest miejsce na liryzm... i gniew, i furię, i grozę, i apolliński spokój... Pasję i wibrujacą namiętność... Koloraturę zmysłów i harmonię ... Klasykę i lekką ekstrawagancję; entuzjazm i elegancję, odrobinę ekscentryzmu i nieśmialość. Bezmiar niebieskiego nieba i grom. Przedsmak i sytość. Aż do milczenia... Muzyka... jest, ma być, jak życie, jak kobieta Nie ma niczego uczyć, nie ma niczemu słuzyć. Ma zapierać dech w piersiach... Sycić nocą i krzepić dniem... P.S. Rafal Blechacz byl moim faworytem od poczatku, od fenomenalnej harmonii artyzmu i logiki pierwszych fraz, aż do - porywajacego magią - wykonania Koncertu e-moll. Odpowiedz Link
antyproton Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 13:47 ewapf napisała: Muzyka... jest, ma być, jak życie, jak kobieta Nie ma niczego uczyć, nie ma niczemu słuzyć. Ma zapierać dech w piersiach... Sycić nocą i krzepić dniem... Ech , ewo ... to jest tak piekne ze ... az mi dech zaparlo. Odpowiedz Link
skynews Re: Zaczął się Konkurs Chopinowski 22.10.05, 14:33 Tak pieknie, ze az gluchy moze doznac wrazen muzycznych, Ewo Odpowiedz Link