Dodaj do ulubionych

"Dzieci Arbatu" sa super

18.02.07, 04:11
Mowie o filmie. Ogladam z zapartym tchem! Moim zdaniem oddaja swietnie klimat ksiazki, rewelacyjna
scena aresztowania Saszy czy inna - na peronie, gdy Waria widzi Pankratowa odjezdzajacego na
zsylke.Swietne role - Warii wlasnie, Niny, dobry Jura w roli szui. Bardzo dobrze nakrecony film.
W ktoryms watku pisaliscie, kto najlepiej zagral Stalina, w tym filmie Stalin jest najlepiej
ucharakteryzowany. W pierwszej scenie, gdy Stalin oglada film, myslalam, ze to stylizowany dokument.
Acha, wlasnie tu mam pytanie - ciezko mowiacego Stalina zrozumiec - mowi pod wasem, bardzo
niewyraznie. Czy tak bylo naprawde? Czytalam pare jego biografii i jakos nie zwrocilam na to uwagi.
A serial polecam!
Obserwuj wątek
    • krymczanka Re: "Dzieci Arbatu" sa super 18.02.07, 10:51
      sedona napisała:
      > Acha, wlasnie tu mam pytanie - ciezko mowiacego Stalina zrozumiec - mowi pod
      wa
      > sem, bardzo
      > niewyraznie. Czy tak bylo naprawde?

"Но наконец делегаты уселись на свои места, и Сталин получил возможность
      говорить. Говорил он, как всегда, очень тихо, невыразительно, словно совершенно
      не заботясь о том, какое впечатление производят он и его речь на аудиторию."
      W. Tolc "19 sjezd, poslednieje partsobranije wożdia"
      "...тусклая и монотонная негромкая речь Сталина с сильным кавказским
      акцентом."
      "...унылый и невыразительный голос, грубая речь."
      I.M.Pavlov "Zapiski oppozicioniera"
      Może się mylę, ale wydaje mi się, ze wlaśnie tak "mówił" we wszystkich
      rosyjskich filmach.

• sedona Re: "Dzieci Arbatu" sa super 19.02.07, 01:42
        > Może się mylę, ale wydaje mi się, ze wlaśnie tak "mówił" we wszystkich
        > rosyjskich filmach.
        -Filmow malo "z nim" ogladalam, zaczytywalam sie w biografiach, ale nie zwrocilam uwagi ne ten glos.
        Juz predzej na opisy jego oczu, spojrzenia. Swoja droga swietne cytaty. Masz tak dobra pamiec czy byly
        pod reka?
        • naina7 Re: "Dzieci Arbatu" sa super 19.02.07, 09:09
          sedona napisała:
          Masz ta
          > k dobra pamiec czy byly
          > pod reka?

Google działaja wink. Moj osobisty odbior jego mowy chciałam uzasadnić cytatem z
          dokumentu.

• kacap_z_moskwy Re: "Dzieci Arbatu" sa super 18.02.07, 23:51
      Nie wiem dlaczego mi sie te serial nie bardzo spodobal. I ksazke tez nie
      lubilem.

A Stalin rzeczewiscze mowil bardzo niewyraznie z silnym "akcentem". Ja,
      naprzyklad, sluchajac jego starych nagran (niedawno w TV byli), duzo nie
      rozumiem. Choc jak by powinen smile
      • sedona Re: "Dzieci Arbatu" sa super 19.02.07, 01:45
        > A Stalin rzeczewiscze mowil bardzo niewyraznie z silnym "akcentem". Ja,
        > naprzyklad, sluchajac jego starych nagran
        -Stare przemowienia tez slyszalam, ale zawsze bylam pewna, ze nie rozumiem, bo to zla jakosc nagrania.
        A film swietny, ale skoro ksiazka Ci sie nie spodobala, to i filmu nie polubisz.
        • natalia_sankowska1 Re: "Dzieci Arbatu" sa super 19.02.07, 11:38
          A ja sobie zafundowałam taka książkowo-filmową "kanapkę": przeczytałam jeszcze
          raz dziecięcą serię tegoż Rybakowa - "Kordzik", "Spizowy ptak", "Ostatnie lato
          dzieciństwa", zaś potem - "dorosłą" trylogię. To samo zrobiłam z filmami:
          niesamowite wrażenie!
          Natalia.
          • metelica Re: "Dzieci Arbatu" sa super 19.02.07, 14:02
            Te ksiązki Rybakowa dla dzieci - "Kortik" i "Bronzowaja ptica" są super. I
            filmy tez. W dzieciństwie szaleństwo bylo na punkcie tych ksiązek i filmow.
            Latem znowu oglądalam ich. A potem tez tak ksiazki zachcialo mi sie poczytac!
            Na szczescie, mialam to w domu.
            Tylko jak oglądalam filmy ,ciagle myslalam o chlopaku - Sergeje
            Szewkunienko,ktory zagral glownego bogatera Miszę Polakowa. Ciągle jakiś uscisk
            w sercu byl,i to bardzo przeszkadzalo w odbiorze filmu tak,jak odbieralo się
            to kiedyś. Taki pozytywny bohater i chlopak wygladal na takiegoż pozytywnego.
            A skonczyl straaasznie! Czy to wynik zbyt wczesnej slawy?
            Kiedys na RTR-Planeta jeszcze chyba 2 lata temu byl program o nim poznym
            wieczorem,to ja potem nawet zasnąc nie moglam. Tak się przyjęłam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka