mariefurie 09.05.09, 00:56 Kogo typujecie? Osobiście lubię tę panią, i nie tylko dzięki tej piosence. Ma potencjał dziewczyna ) www.youtube.com/watch?v=BFvS-vLXvGM Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariefurie Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 00:30 No i Białoruś (a raczej-oficjalnie- Szwecja - górą) - czyli Aleksander Rybak. I dobrze. Miły chłopak, a jeden plus ma.Lub dwa nawet. Czysto śpiewa i pieknie gra na skrzypcach. Bo moja ulubienica z Rosji (a raczej- korzennie- z Ukrainy - schrzaniła sprawę). Nie kazdy potrafi spiewac jak widać/słychać czysto a do tego na zywo Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 09:03 Jaka SZWECJA? NORWEGIA! A zagrywka z Nastią w nadziei że Ukraina i Ukraińcy masowo zagłosują na nią - totalna głupota. Jak i dobór piosenki. No i co, że zrobili trik z postarzaniem (a miało być jeszcze specjalne oświetlenie sukienki, która wyglądała jak ręcznik kapielowy, by panienka z kolei wyglądała na gołą - poważnie, o takiej ewentualności się mówiło na Pierwszym wielokrotne - a fe!) - trzeba albo zrobić prawdziwe show, a nie widowisko z siebie, albo być takim talentem, jak Patricia Kaas - ubrać sie na czarno, mieć czarne tło i zmusić salę do słuchania muzyki, głosu, piosenki, a nie rozważania, kto tam się jeszcze na scenie kręci (jak powiedział Kirkorow w trakcie wystepu Albanki, dwóch albańskich partyzantów w towarzystwie Fantomasa, czy trzech greckich goplitów i atrybutów klubu go-go). Rybak miał sympatyczna piosenkę, którą da się podśpiewywać, no i bardzo dobrze brzmiał chórek. Na skrzypcach grał zgodnie z norweską szkołą ludową - wielki plus! Co do punktów, to suma uzyskana przez Norwegię powinna się znaleźć u Guinnesa. Mnie ta cała dyskoteka generalnie się spodobała. Żałowałam jedynie pozycji Estonii - dziewczyna była magiczna. Odpowiedz Link
mariefurie Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 18:50 Oczywiscie ze Norwegia. Nie wiem co mi ta Szwecja wlazla pod klawisz... Ps. Co do szkoły norweskiej to bym ostro dyskutowała. to tak jak powiedzieć: polska góralska szkoła gry na skrzypcach. Czy irlandzka. Czy bałkańska. ale folklor - owszem. W tym przypadku norweski. Odpowiedz Link
znaika Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 04:10 Ja również baaaaaaaaaaardzo lubię tę paniąAle może gdyby wykonała tę piosenkę: www.youtube.com/watch?v=-y9Gcn9My3s&feature=related znalazłaby się na trochę wyższym niż 11ste miejsce.... Odpowiedz Link
mariefurie Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 18:53 Zgadzam sie znaika. Tez uwielbiam ten kawałek.i szczegolnie w takiej scenerii i tym wykonaniu Anastasii. Natomiast na euro - ten efekt postarzania i w ogóle - sceneria (sztywne, a do tego fałszywe śpiewanie), to juz ktoś stanowczo ...переборщил A szkoda. w kazdym razie - dobrze ze Rybak wygrał. Zasłużył. Odpowiedz Link
sedona Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 17:52 Ja bylam calym sercem za Rybakiem - swietna piosenka! I ta choreografia!! Sluchajcie, czy choreografia, tj ci tancerze, ktorzy wystepowali, przyjechali z wykonawcami czy byli z Rosji? Bo wszyscy tanczyli super, wiec moze jakas ros. szkola baletowa, ale z drugiej strony bardzo pod muzyke. Moze wiec duuuzo wczesniej dostali utwory, zeby zrobic aranzacje. PS2 Natalio, co to jest ta norweska szkola skrzypiec, o kt. piszesz? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 22:52 Kasiu, lat temu ze trzydzieści z okładem istniał taki międzynarodowy konkurs telewizyjny w ramach eurowizji (organizacji, nie "dyskoteki"), dotyczył specjalnie przygotowywanych 45-minutowych programow o kulturze narodowej. Nieraz wychodziły z tego filmiki raczej klipowo-turystyczne, na zachętę, a nieraz istne dzieła sztuki. Byłam wtedy zaskoczona programem norweskim (uczyłam się w szkole muzycznej, więc były u nas wykłady o narodowej kulturze muzycznej, folklorze, muzycznej kultuze europejskiej): stereotypowo wiadomo było, że ludowe skrzypce to raczej strefa tatrzańsko- karpacko-bałkańska (plus Cyganie zewsząd), a tu okazało się, że zupełnie inaczej brzmią ludowe skrzypce charakterystyczne akurat dla Norwegii. Sam instrument ma inne proporcje - nie włoskie, gra się na nim trochę inaczej, stąd dziwny dźwięk. Cały tamten program był o ludowych skrzypcach, ludowej muzyce norweskiej. W sąsiednich Szwecji i Finlandii też grają na skrzypcach, ale brzmią one inaczej i nie są TAK akcentowane w muzyce ludowej. No i wczoraj znów usłyszałam ten dźwięk, tę manierę. Co zaś do choreografii, to każdy miał swoich artystów - nie pożyczonych. To samo dotyczyło chórków oraz konstrukcji na scenie. Natomiast oswietlenie, nagłośnienie, ścianki z monitorów, cała baza techniczna były elementami wyposażenia Ośrodka Sportu "Olimpijskij" (głąb Orzech wśród innych ble-ble powiedział, że impreza odbywa się na olimpijskim stadionie - a to przecież Łużniki, inny koniec miasta). A czytaliście artykuł o imprezie na portalu? Wściec się można. Odpowiedz Link
mariefurie Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 23:17 Natalio, nie chcę sie upierać, ale: "stereotypowo wiadomo było, że ludowe skrzypce to raczej strefa tatrzańsko- > karpacko-bałkańska (plus Cyganie zewsząd), a tu okazało się, że > zupełnie inaczej brzmią ludowe skrzypce charakterystyczne akurat dla Norwegii." Co znaczy "stereotypowo wiadomo było"? Tak jak sa skrzypce (spsób grania i trzymania skrzypiec) charakterystyczne dla bałkanów, tatr i cyganów, tak samo sa charakterystyczne dla Norwegii. Nie ma w tym żadnej szkoły (przynajmniej w pojęciiu np jak wiemy- "rosyjska szkoła pianistyczna"). Jest to folklor, czyli sposob wręcz pokoleniowy, a więc ludowy. W przypadku rybaka to był folklor, żeby nie powiedzieć - folkloryzm. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Eurovision w Rosji 18.05.09, 09:49 Nie piszemy na forum rozpraw naukowych, więc nieuniknione są pewne skróty. Niby rozumiesz o czym piszę - i nagle mieszasz wszystko. Przecież sama wspominasz o folklorze - a tu nagle "rosyjska szkoła pianistyczna"! To tak jakby oczekiwać od Nadieżdy Babkiny (choć ja osobiścię wolę pisać zgodnie z formą rosyjską - Babkinej)z jej mocnym, głebokim głosem wykonawstwa operowego! A ludowe szkoły wykonawstwa istnieją. Nawet w takim tyglu, jakim jest Zakarpacie, da się rozróżnić grę skrzypka Hucuła od Węgra czy Cygana(i nawet instrumenty się różnią; mój znajomy z Kosowa robi skrzypce nie tak, jak inny mój znajomy z Mukaczewa, a obydwaj robią je tak, jak od pokoleń robili to ich przodkowie - Hucułowie oraz Węgrzy). Owszem, chłopak wystepujący z Norwegię urodził się nie w tym kraju, lecz sposobów wykonawstwa "na ludowo" uczą tak samo, jak i klasycznego wykonawstwa. Co zaś do skrzypiec: juz smyczek był krótszy, co jest charakterystyczne dla skrzypiec ludowych. Brzmienie instrumentu bardziej płaskie. Ale też i instrument (przyglądałam się) nieco się różnił od klasycznego - proporcje inne. Co zaś do oceny samego występu... Konkurs "Eurowizji" jest dużą dyskoteką, więc chyba nie na miejscu by było wykonanie czegoś zupełnie folklorystycznego, natomiast dawka folkloryzmu wskazana (tradycyjnie była prezentowana "od zawsze" przez mieszkańców Bałkanów i Zakaukazia). Odpowiedz Link
mariefurie Re: Eurovision w Rosji 17.05.09, 23:29 Jesli o to Ci chodziło: www.amb-norwegia.pl/culture/music/folk/folk.htm to zwracam honor. Ale skąd wiesz na jakich skrzypcach on grał? Było to gdzies mówione?, bo fakt ze nieco w kratke oglądałam i słuchałam, ale nic takiego nie słyszałam. ps. ...a Nigel Kennedy też rwie struny Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Eurovision w Rosji 18.05.09, 10:03 Właśnie o hardingfele chodziło - zapomniałam nazwy, skleroza. Głos skrzypiec zawsze słychać. A ja norweskie skrzypce już słychałam. A podarły się nie struny - włosię na smyczku. Chyba w kryzysie oszczędzają na kalafonii... Swoja drogą, szkoda, że tamten konkurs programów nie wznowili. Trwał chyba z 10 lat, przydałoby się teraz choćby pokazać zachowane materiały. Chyba zwrócę się do RTR, może w archiwum d. Redakcji Programów Twórczości Ludowej coś się odnajdzie. Odpowiedz Link
sedona Re: Eurovision w Rosji 18.05.09, 15:34 Znalazlan jeszcze to - o tancu: Rybak mixed stellar vocals with Scandinavian kitsch. He sang about his obsession with a lost love while around him a folk troop performed a centuries-old Norwegian mountain dance consisting of back-flips and exaggerated push-ups. Ciekawe. A tak w ogole, to nigdzie nie moge znalezc, kto zdobyl nastepne miejsca po Rybaku. Strona Eurowizji jest, ale tam nie ma. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Eurovision w Rosji 18.05.09, 23:33 Druga była chyba Islandka. Tez przeszukałam strony (prawda, nie wszystkie 3 mln.)- w tej chwili oficjalnych danych jeszcze nie dodali. A Niedzielski próbował dezawuować wynik Prichod'ko twierdząc, że jury publiczne dało jej 8pkt., zaś profesjonalistyczne 0, więc od Ukrainy miałaby dostać 4pkt., nie ogłoszone 8. Chore ambicje kierownicze i durna zazdrość! Nie lubię "produktów fabryki", ta "piosenkarka" też jest bardziej niż wątpliwym przedstawicielem jakiegokolwiek kraju, bo śpiewać nie umie, głos ma bardzo źle postawiony (ani to klasycznie, ani ludowo), ze słuchem też ma problemy, więc ze śpiewu robi się wycie. Poruszać się po scenie też nie umie, urodą nie grzeszy - jednym słowem, "kupa" talentów, a więc jedno wielkie beztalencie. W tej chwili co piątek na STB leci program "Ukraina ma talent" - są osoby fenomenalnie utalentowane, no ale "Fabryka" ma swoją sztancę, kudy tam talentom do "poziomu" fabryki! Odpowiedz Link
qubraq Re: Eurovision w Rosji 19.05.09, 15:52 Czytam Was i czytam i podziwiam a zarazem przekonuję się jak niewiele o muzyce wiem mimo, ze czuję, że mam ja gdzieś niedaleko pod skórą... Muszę cos o tych skrzypcach ludowych i graniu na nich gdzies poczytac Natalio, a gdzie mogę posłuchac tych norweskich skrzypiec? mozesz mi jakis utwór podpowiedzieć? Odpowiedz Link