gatta4 09.09.04, 14:23 Witam,przeczytałam gdzieś że dziewanna pomaga na łuszczycę głowy i rozjaśnia włosy.Czy ktoś orientuje się jakie ma działanie, z jakimi ziolami mażna ja łączyć,aby wzmocnić jej dzialanie?Czy rumianek? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sagaris Re: Dziewanna 13.09.04, 11:22 Dziewanna wielkokwiatowa Główne związki, ich właściwości i zastosowanie Surowiec zawiera związki flawonoidowe, śluzowe oraz ślady cukru i olejku lotnego, a także mało zbadane saponiny. Dzięki tym i innym czynnym substancjom surowiec dziewanny działa wykrztuśnie i skutecznie przy zaflegmieniu dróg oddechowych, uporczywym kaszlu, chrypce i katarze.Napar tego surowca działa także rozkurczowo, przeciwzapalnie, dezynfekująco i łagodzi podrażnienia dróg oddechowych. Naparu kwiatu dziewanny używa się też napotnie, najczęściej wraz z innymi ziołami - najlepiej z miodem - pijąc kilka razy w ciągu dnia po 3~4 szklanki tego naparu na gorąco. W medycynie ludowej używa się także naparu dziewanny zewnętrznie na okłady do ran i wrzodów, a także do kąpieli przy guzach krwawniczych odbytnicy i owrzodzeniach. Inne odmiany dziewanny, dziewanny kutnerowatej (Verbascum phlomoides) dostarczają surowca o podobnych właściwościach i działaniu. Godne uwagi jest także stwierdzenie, że myszy i szczury nie znoszą zapachu dziewanny i tę właściwość można by wykorzystać i zastosować w walce z tymi gryzoniami parda.w.interia.pl/047.html Odpowiedz Link
gatta4 Re: Dziewanna 20.09.04, 18:10 Chodzi mi o wyleczenie luszczycy ,podobno dziewanna leczy,dodatkowo tez rozjaśnia.Moze ktos sie orietuje w temacie? Odpowiedz Link
deczi Re: Dziewanna 21.09.04, 10:02 Istnieje też pewien grnaulat ziołowy stosowany w łuszczycy - Betagran. W składzie nie ma dziewanny, o ile pamiętam. Dziewanna generalnie działa wykrztuśnie, napotnie, stosuje się ją również w chorobach wątroby i śledziony. Zewnętrznie - na różne ropne zmiany skóry, oparzenia, krosty. Górnicka w przypadku łuszczycy zaleca m.in. zwiększenie dawki wit. B2, sok z surowej marchwi i zażywanie 2 razy dziennie po łyżeczce Betagranu właśnie, Cholegranu i Nerwogranu. 2 x dziennie po 4 tabletki Lewitanu i smarowanie zmian Dermosanem (jeśli zmiany dotyczą skóry głowy, to przypuszczam, że powinnaś używać delikatnych, maksymalnie naturalnych szamponów no i właśnie płukanki ziołowe.) Nie wiem, czy efekt rozjaśnienia jest Twoim zamierzeniem, czy nie. Rumianek faktycznie zalecany jest raczej dla blondynek. Dla osób o ciemnych włosach dobra jest kora dębu (działąnie ściągające) i liść orzecha włoskiego. Możesz też spróbować z miętą. Tak czy inaczej, zioła dobrze wpływają na stan włosów i skóry głowy, więc warto je stosować. Pozdrowienia, D. Odpowiedz Link
gatta4 Re: Dziewanna 21.09.04, 22:24 Czy jesteś pewna, droga deczi, że istnieje? O ile mi wiadomo betagran jest w tej chwili niedosępny, nie można go dostać w żadnej hurtowni.Ale dzięx za informacyje dot. zółka.Pozdrówka Odpowiedz Link
deczi Re: Dziewanna 22.09.04, 09:16 Jestem pewna, że istniał, ale faktycznie nie orientuję się, jak to aktualnie wygląda. Szkoda, że nie można go dostać. Ale mam jego skład, znalazłam u Górnickiej. W nawiasach podaję ilość części, można się pokusić o samodzielne mieszanie: strącza fasoli (20), korzeń łopianu (13), korzeń wilżyny (3), korzeń rzewienia (3), skrzyp (7), ziele gryki (5), owoc czarnego bzu (10), liść brzozy (3). Pozdr. D. Odpowiedz Link