09.09.04, 14:23
Witam,przeczytałam gdzieś że dziewanna pomaga na łuszczycę głowy i rozjaśnia
włosy.Czy ktoś orientuje się jakie ma działanie, z jakimi ziolami mażna ja
łączyć,aby wzmocnić jej dzialanie?Czy rumianek?
Obserwuj wątek
    • sagaris Re: Dziewanna 13.09.04, 11:22
      Dziewanna wielkokwiatowa
      Główne związki, ich właściwości i zastosowanie

Surowiec zawiera związki flawonoidowe, śluzowe oraz ślady cukru i olejku
      lotnego, a także mało zbadane saponiny.
      Dzięki tym i innym czynnym substancjom surowiec dziewanny działa wykrztuśnie i
      skutecznie przy zaflegmieniu dróg oddechowych, uporczywym kaszlu, chrypce i
      katarze.Napar tego surowca działa także rozkurczowo, przeciwzapalnie,
      dezynfekująco i łagodzi podrażnienia dróg oddechowych.
      Naparu kwiatu dziewanny używa się też napotnie, najczęściej wraz z innymi
      ziołami - najlepiej z miodem - pijąc kilka razy w ciągu dnia po 3~4 szklanki
      tego naparu na gorąco.
      W medycynie ludowej używa się także naparu dziewanny zewnętrznie na okłady do
      ran i wrzodów, a także do kąpieli przy guzach krwawniczych odbytnicy i
      owrzodzeniach. Inne odmiany dziewanny, dziewanny kutnerowatej (Verbascum
      phlomoides) dostarczają surowca o podobnych właściwościach i działaniu.
      Godne uwagi jest także stwierdzenie, że myszy i szczury nie znoszą zapachu
      dziewanny i tę właściwość można by wykorzystać i zastosować w walce z tymi
      gryzoniami

parda.w.interia.pl/047.html
    • deczi Re: Dziewanna 13.09.04, 11:28
      Ale chodzi o łuszczycę czy rozjaśnianie?
      D.
      • gatta4 Re: Dziewanna 20.09.04, 18:10
        Chodzi mi o wyleczenie luszczycy ,podobno dziewanna leczy,dodatkowo tez
        rozjaśnia.Moze ktos sie orietuje w temacie?
        • deczi Re: Dziewanna 21.09.04, 10:02
          Istnieje też pewien grnaulat ziołowy stosowany w łuszczycy - Betagran. W
          składzie nie ma dziewanny, o ile pamiętam. Dziewanna generalnie działa
          wykrztuśnie, napotnie, stosuje się ją również w chorobach wątroby i śledziony.
          Zewnętrznie - na różne ropne zmiany skóry, oparzenia, krosty.

Górnicka w przypadku łuszczycy zaleca m.in. zwiększenie dawki wit. B2, sok z
          surowej marchwi i zażywanie 2 razy dziennie po łyżeczce Betagranu właśnie,
          Cholegranu i Nerwogranu. 2 x dziennie po 4 tabletki Lewitanu i smarowanie zmian
          Dermosanem (jeśli zmiany dotyczą skóry głowy, to przypuszczam, że powinnaś
          używać delikatnych, maksymalnie naturalnych szamponów no i właśnie płukanki
          ziołowe.)
          Nie wiem, czy efekt rozjaśnienia jest Twoim zamierzeniem, czy nie. Rumianek
          faktycznie zalecany jest raczej dla blondynek. Dla osób o ciemnych włosach
          dobra jest kora dębu (działąnie ściągające) i liść orzecha włoskiego. Możesz
          też spróbować z miętą. Tak czy inaczej, zioła dobrze wpływają na stan włosów i
          skóry głowy, więc warto je stosować.
          Pozdrowienia,
          D.
          • gatta4 Re: Dziewanna 21.09.04, 22:24
            Czy jesteś pewna, droga deczi, że istnieje? O ile mi wiadomo betagran jest w
            tej chwili niedosępny, nie można go dostać w żadnej hurtowni.Ale dzięx za
            informacyje dot. zółka.Pozdrówka
            • deczi Re: Dziewanna 22.09.04, 09:16
              Jestem pewna, że istniał, ale faktycznie nie orientuję się, jak to aktualnie
              wygląda. Szkoda, że nie można go dostać.
              Ale mam jego skład, znalazłam u Górnickiej. W nawiasach podaję ilość części,
              można się pokusić o samodzielne mieszanie:
              strącza fasoli (20), korzeń łopianu (13), korzeń wilżyny (3), korzeń rzewienia
              (3), skrzyp (7), ziele gryki (5), owoc czarnego bzu (10), liść brzozy (3).

Pozdr.
              D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka