Dodaj do ulubionych

zlocien maruny raz jeszcze

19.11.04, 10:28
dowiedzialam sie tutaj na forum ze moze pomoc na bole glowy, migrene. Mieszkam
w Niemczech, tutaj na razie sie nie pytalam o ten lek, ale zadzwonilam do mamy
zeby zrobila wywiad (Krakow). W aptekach nikt nic nie wie, w herbapolu tak pi
razy drzwi, sa wyciagi w buteleczkach z ulotka. Znajomy z Wroclawia powiedzial
ze w zielarskim nie chcieli mu tych ziolek sprzedac bo sa trujace! I samemu
wywarow robic sobie nie mozna. Jak to jest wiec? Rozpoczynam kuracje tymi
ziolkami wedle wlasnego widzimisie? Czy moge przedobrzyc? Jak sie obejsc z
tymi ziolkami, i czy faktycznie sa trujace?
Obserwuj wątek
    • deczi Re: zlocien maruny raz jeszcze 19.11.04, 11:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=7996562&a=8000511
      Słyszałam tylko o którymś związku chem. zawartym w złocieniu, że jest silnym
      alergenem. Powyższy link prowadzi do dyskusji na temat tego ziółka. Podobno
      może podrażniać żołądek i uszkadzać wątrobę. W informacjach, które czytałam na
      jego temat w necie, nie znalazłam jednak nic o jego toksyczności. Chyba że w
      ostatnich latach coś odkryto.
      Pozdr.
      D.
    • holibka Re: zlocien maruny raz jeszcze 27.11.04, 12:35
      Preparat przeciwmigrenowy zawierający wyciąg ze złocienia maruny nazywa się
      Mariomogran-ma postać nalewki,w buteleczkach jak syrop.Stosowałam przez
      mniejwięcej pół roku-nie pomogło.
      • annamaria0 Re: zlocien maruny raz jeszcze 29.11.04, 17:25
        Witaj Sabbo,
        rzeczywiscie zlocien maruny jest stosowany na bole migrenowe. Preparat, o
        ktorym pisze Holibka, Mariomigran, to najszerzej dostepny w Polsce lek bez
        recepty zawierajacy zlocien. Jest latwo dostepny, a jesli apteka go akurat nie
        ma, powinna z latwoscia sprowadzic (producentem jest firma Phytopharm).
        www.europlant.com.pl/europlant/produkty.php?show=one&id_produkty=40
        Oprocz tego polecam wyciagi z imbiru - mojej kolezance kombinacja zlocienia i
        imbiru pomogly - czestotliwosc i dlugosc atakow sie zmniejszyly.
        • annamaria0 Re: zlocien maruny raz jeszcze 29.11.04, 19:11
          Ziola powinny byc stosowane w konsultacji z lekarzem lub farmaceuta. Sa to
          substancje czesto silnie dzialajace i moga wchodzic w interakcje z innymi
          lekami/preparatami. Mariomigran z cala pewnoscia nie jest trujacy - inaczej nie
          bylby dopuszczony do sprzedazy, szczegolnie ze mozna go kupic bez recepty. Jak
          kazde lekarstwo, moze zaszkodzic spozywany w duzych ilosciach lub niewlasciwie
          stosowany.
          Jestem zdziwiona opinia sprzedawcow w sklepie zielarskim - zlocien maruny w
          zadnym ze znanych mi zrodel nie jest posadzany o tak powazne skutki uboczne.
          Z cala pewnoscia mozesz brac kapsulki z wyciagiem z imbiru - jest to znana
          przyprawa, a w niektorych kuchniach, np.tajskiej, swiezy korzen imbiru to
          popularny dodatek do potraw, zatem nie ma mowy o jakimkolwiek ryzyku.
          • sabba anno 30.11.04, 14:15
            podobno tylko konkretny roztwor ze zlocienia nie jest trujacy, tzn samemu sobie
            z ususzonych ziol herbatki zrobic nie mozna. Tyle apteka. Lek juz zakupiony,
            jest w drodze do mnie. Imbir stosuje na wymioty ktory towarzysza migrenom,
            szczypta proszku do buzi albo papka z suszonego imbiru na skronie, pomaga ale
            tylko na krotki okres, potem bol zwycieza...wyciagu jeszcze nie stosowalam,
            dzieki za informacje. Imbir bardzo lubie i kiedy tylko moge w kuchni, stosuje.
            Pozdrawiam slonecznie
            S.
            • annamaria0 Sabbo 01.12.04, 14:30
              Przyszlo mi jeszcze do glowy, ze ojcowie Bonifratrzy robia mikstury ziolowe na
              migrene - wiem, ze ich krople p/bolowe sa bardzo chwalone. Sam zakon i szpital,
              w ktorym ojcowie sprzedaja gotowe mieszanki, miesci sie w W-wie, ale czasami
              mozna kupic ich preparaty w lepiej zaopatrzonych sklepach zielarskich.
              • sabba wiem:)) dzieki!:) 01.12.04, 22:34
                mama juz cos tam wypatrzyla bo ma w Krakowie zaraz za rogiem Bonifratrow i tez
                maja tam swoja "apteke". Na razie bede stosowac marune, nie chce mieszac ziol...
                Chyba ze zewnetrznie ziola z zakonu a wewn. marune. Na razie czekam na przesylke...
                POzdrawiam
                sabb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka