joanna.krystyna 03.05.05, 18:37 chcialabym na wiosne zrobic sobie diete oczyszczającą, moim głownym celem jest poprawa przemiany materi i zmniejszenie cellulitu. czy moglibyście mi cos polecić??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deczi Re: cellulit a dieta oczyszczająca 05.05.05, 10:28 Był już ten temat poruszany: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=19229155&v=2&s=0 Jeśli chodzi o oczyszczanie, to zajrzyj na forum "medycyna naturalna", tam ciągle się ten temat przewija. Tutaj równiez, musiałabyś poszperać. Moim zdaniem jednak krótkotrwała dieta, jeśli chcesz się pozbyć problemu narastającego latami, takiego jak cellulit, nie ma wiele sensu. Zmiana nawyków musi być trwała i niekoniecznie od razu tak rygorystyczna, żebyś jadła tylko rzodkiewki z wodą źródlaną;-) Zdrowy rozsądek przede wszystkim - wszyscy wiedzą, że słodycze, fast food, konserwowane i sztuczne jedzenie na pewno nie służą organizmowi. Niektórym pomaga picie zielonej herbaty, ale NIE WSZYSTKIM. Niektórzy, zwłaszcza cierpiący na częste infekcje dróg moczowych, powinni takiej herbaty unikać. Lepsza będzie herbata czerwona. Poza tym zalecenia takie jak w linku. I dużo cierpliwości. Co do picia dużych ilości wody, to naturoterapeuci raczej tego nie polecają. Ruch - na pewno warto. Furorę robi ostatnio metoda polegająca na smarowaniu się olejkami (bazowy + np. geraniowy, cynamonowy, rozmarynowy) i owijaniu folią, o czym należy okryć się kocem i w takim ciepłym pakunku spędzić ok. godziny. To tak od zewnątrz - na poprawę wyglądu skóry. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
justa_79 Re: cellulit a dieta oczyszczająca 06.05.05, 09:16 deczi napisała: > Niektórym pomaga picie zielonej herbaty, ale NIE WSZYSTKIM. Niektórzy, > zwłaszcza cierpiący na częste infekcje dróg moczowych, powinni takiej herbaty > unikać. deczi, a dlaczego powinni unikać zielonej herbaty? możesz to rozwinąć? Odpowiedz Link
deczi Re: cellulit a dieta oczyszczająca 06.05.05, 10:36 Mogę;-) Częste infekcje mogą wskazywac na wychłodzenie nerek, a herbata zielona ma właściwości wychładzajace i może tylko pogłębiać ten stan. A nerki odpowiadają za gospodarkę hormonalną. A hormony mają spore znaczenie w powstawaniu cellulitu. Oczywiście to pogląd medycyny chińskiej. Jeśli więc ktoś ma permanentnie zimne dłonie i stopy, niech sobie daruje zieloną herbatę. To taki sztandarowy objaw wychłodzenia nerek i pęcherza. Bardzo trudno te nerki doprowadzić znowu do równowagi, trzeba jeść dużo gotowanych rzeczy, zwłaszcza jeśli się nie je mięsa, ryby, grzyby, orzechy... Można wspomagać ten proces piciem dwa razy dziennie imbiru - płaska łyżeczka na łyk wody, ale tylko wtedy, gdy nie ma się problemów z suchą skórą i jeśli nie ma się dolegliwości wątrobowych. Tyle się dowiedziałam od "mojego" lekarza. Pozdr. D. Odpowiedz Link
justa_79 Re: cellulit a dieta oczyszczająca 06.05.05, 12:36 to nie dobrze, to ja b. lubię i cenię zieloną herbatę, a dłonie i stopy mam zimne nawet, jak jej nie piję :( w sumie piję kilka herbat dziennie, a zimnych napojów b. mało, nie wiem, skąd to wychłodzenie. Odpowiedz Link
deczi Re: cellulit a dieta oczyszczająca 06.05.05, 15:51 Konsultacja ze specem od TMC rozwiałaby wątpliwości. Ja zamiast zielonej piję herbatę bancha, która smakuje podobnie, a nie jest tak wychładzająca. Wychłodzenie nerek ma wiele różnych przyczyn, nie tylko picie zimnych napojów. Nawiasem mówiąc mam taką prywatną teorię (nie słyszałam tego od nikogo, choć może to żadne odkrycie), że pigułki antykoncepcyjne osłabiają ten narząd. Objawy osób odstawiających je wskazują na to. Pozdr. D. Odpowiedz Link
deczi Re: cellulit a dieta oczyszczająca 15.05.05, 20:55 Sorry, umknęło mi twoje pytanie. TMC=Tradycyjna Medycyna Chińska. Tybetańska jest dość podobna pod pewnymi względami, ale pod innymi idzie zupełnie inną drogą. Myślę, że do ww. problemu podeszłaby od innej strony i kuracja byłaby inna. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
emaho Re: cellulit a dieta oczyszczająca 20.04.06, 16:08 ja dowiedziam sie od mojego lekarza TMC ze szczególnie te zle dobrane antykoncepty powoduja powstawanie zimnej wilgoci.A to z kolei powstawanie guzków w roznych narzadach ,poczucie zmeczenia ,słabość kończyn i ospalosc.I te objawy sie pojawily u mnie po okolo roku , nie sa nasilone , dbam o diete ale jednak cos w tym jest.Ale o wiele gorzej sie czulam jak nie zazywalam tabletek a stosowalam "zdrową zywnosc" wg gazet dla kobiet: jogurty,sery,duzo wody mineralnej , wegetarianizm w zimie ,surowe warzywa, owoce cytrusowe - czyli typowe wychladzacze i nawilzacze. Pytalam co robic skoro nie moge sie inaczej zabezpieczac. Powiedzial zeby dobrze dobrać obserwujac jak nasilone sa objawy wilgoci i stosowac diete rozgrzewajaco - osuszajacą, ruszać sie .Oraz szukac najbardziej dobranych tabletek metoda obserwacji samopoczucia. Tak wiec Deczi mysle ze masz rację. Odpowiedz Link
bajonek Re: cellulit a dieta oczyszczająca 05.05.05, 13:27 Zajrzyj na edziecko na Mama cud - tam są diety. Ja zaczęłam stosować post owocowo-warzywny wg dr. Ewy Dąbrowskiej- literatura,, Ciało i ducha ratować żywieniem'' około 11zł i ,,Przywracać zdrowie żywieniem'' 5/6 zł Ja po 2 tyg stosowania schudłam 4 kg i zmniejszył mi się cellulit - i zmniejszył się brzuszek.Pozdrawiam Odpowiedz Link
joanna.krystyna Re: cellulit a dieta oczyszczająca 06.05.05, 09:31 dziekuję za wszystkie odpowiedzi,ale może sprecyzuję: nie chcę schudnąć bo jestem szczupla, moim jedynym problemem jest ten przeklety cellulit. Dlatego tez pomyslalam o jakims oczyszczaniu organzmu, ale nie chcę przechodzic na jakąs restrykcyjna dietę typu np same warzywa i owoce. Myslalam raczej o jakims wspomaganiu typu" picie jakis ziólek albo jedzenie czegos dodatkwo czy cos w tym stylu. Moja codzienna dieta nie jest jakmyslę najgorsza - nie jem fast foodów, gotowych dań, konserw, chipsów, nie palę,nie pijam nic gazowanego ani słodkiego. Mysle, że odżywiam sie w miare zdrowo i racjonalnie. Odpowiedz Link
deczi Re: cellulit a dieta oczyszczająca 06.05.05, 10:44 A co jest podstawą Twojego menu? Obawiam się, że nie będzie to takie proste - ziółka, jakaś lekka zmiana diety. Skoro problem jest, to znaczy, że coś jest nie tak i coś trzeba zmienić. Może być tak, że podziała na Ciebie picie przez miesiąc wody z ogórków (to oczywiscie żartobliwy przykład), ale moze też być tak, że będziesz jeść samą marchewkę przez rok, a cellulit ani drgnie. Trudno coś konkretnego powiedzieć, nie znając szczegółów. Musisz trochę poeksperymentować, byle w zdroworozsądkowy sposób, nie próbując jakichś z sufitu wytrzaśniętych sposobów typu jedzenie waty (naprawdę o czymś takim słyszałam;-)). Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
lenna30 Re: cellulit a dieta oczyszczająca 08.05.05, 13:06 Spróbuj ziół krzemionkowych: 1. ziele skrzypu 50 gram 2. ziele rdestu ptasiego 25 gram 3. liść pokrzywy 25 gram 4. liść babki lancetowatej 15 gram 5. kłącze perzu 15 gram Dokładna metoda dawkowania jest na www.borgis.pl w artykule "Wspomaganie regeneracji skóry za pomocą doustnych środków roślinnych" - nie wiem dlaczego, ale nie moge wstawić linka do niego :( Do tego CLA Olimp (poszukaj w googlach), dużo wody, peeling kawowy i bedzie ok :) Odpowiedz Link
xkiniax Re: cellulit a dieta oczyszczająca 28.05.05, 13:25 www.borgis.pl/czytelnia/pf/2002/03/02.php Odpowiedz Link
deczi zioła na cellulit 08.06.05, 15:18 Koleżanka mi przysłała na skrzynkę taki zestaw: 1.MORSZCZYN PECHERZYKOWY 2.KORA KRuSZYNY 3.KORZEN MNISZKA LEKARSKIEGO 4.KORZEN WILZYNY 5.KORZEN LUBCZYKA 6.ZNAMIE KUKURYDZY 7.STRAK FASOLI 8.ZIELE SKRZYPU POLNEGO 9.LISC SZALWII 10.ZIELE SREBRNIKA 11.ZIELE KRWAWNIKA KAZDEGO PO 50G. ZIOLA ZMIESZAĆ. PRZECHOWYWAĆ W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU. STOSOWANIE: 1 KOPIATĄ ŁYŻKĘ MIESZANKI ZIOŁOWEJ NALEŻY ZALAĆ SZKLANKĄ GORĄCEJ, (ALE NIEWrzącej!) WODY. PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ NA 60 MINUT. PIĆ 2-3 X DZIENNIE NA 20 MINUT PRZED POSIŁKIEM. Jeśli poczujesz że za szybko chudniesz odstaw na parę dni tą mieszankę. Jest ona bardzo dobra także po zimie, gdy wiadomo, że troszkę ciałka z reguły przybywa Pisownię zostawiłam oryginalna, ale jest to w miarę czytelne. Może komuś się przyda. D. Odpowiedz Link
slawa05 Re: zioła na cellulit 15.03.06, 09:31 Witam Jestem pierwszy raz na formum. Pytanie do Deczi. Czy ta mieszanka ziołowa jest skuteczna? Z tego co się orientuję to to są zioła O. Klimuszki. Słyszałam wiele dobrych opinii na temat jego ziół ale także wiele osób wypowiadało się, że to nic nie działa. Ja potrzebuję schudnąć 5 kg i mimo ograniczenia jedzenia ciągle waga idzie w góre. Pozdrawiam Odpowiedz Link
deczi Re: zioła na cellulit 15.03.06, 17:19 Nie mam pojęcia, bo nie stosowałam jej. Może być tak, że u jednej osoby efekt będzie świetny, a u kogoś innego żaden. Polecam rezygnację z białego cukru. Ja zrezygnowałam z przyczyn zdrowotnych, nie mam nadwagi, ale po 4 miesiącach widzę, że cellulit znika. pozdr. D. Odpowiedz Link
melanto Re: zioła na cellulit 11.04.06, 16:55 Wlasnie zakupilam zestaw ziół, który zaproponowałaś, przejrzałam etykiety i wynika z nich, ze prawie wszystkie maja działanie moczopędne, jedno z nich wwspmaga trawienie, drugie zas hamuje biegunki. A morszczyn wyglada na niejadalny, zalecany jest raczej do kąpieli relaksujących... Mam wrazenie, ze ów eliksir ma za zadanie wypłukać wodę z organizmu, tłuszcz mu sie tak łatwo nie podda. No ale woda to tez dodatkowe kilogramy, pijmy więc! Jak wypróbuje, to dam znac. Odpowiedz Link