Dodaj do ulubionych

ostrzalka do nozy

16.11.11, 10:45
Czy macie jakies sprawdzone, polecane, warte zakupu? Posiadam taka stojaca co noz sie przez nia przeciaga i jest do niczego, druga ktora mam to dlugi walec na trzonku (pewnie jest jakas profesjonalna nazwa), ale juz sie zdarzyl wygladzic i potrzebuje nowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: toya666 Re: ostrzalka do nozy IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.11, 10:56
      Ja mam dokładnie taką ostrzałkę do noży i nożyczek. Kupiona również za ok. 10zł na jakimś prostym stoisku ze sprzętami kuchennymi. Ostrzy noże fajnie, jestem bardzo zadowolona. Z funkcji ostrzenia nożyczek jeszcze nie miałam potrzeby skorzystać.
      Mój tato kupił podobną, tylko że w droższej wersji. Zapłacił ok. 40 zł, jest ładniej wykonana, ale... strzępi ostrze noża :/ Zdziera bardzo dużo metalu i po 2-3 ostrzeniach nóż jest już trochę do kitu...
      • linn_linn Re: ostrzalka do nozy 16.11.11, 11:14
        Nozyczki ostrzy sie bardzo dobrze tnac na paseczki folie aluminiowa. Ja tne tak wszystkie opakowania kawowych multipakow.
    • Gość: Marek Re: ostrzalka do nozy IP: *.37.202.242.dyn.user.ono.com 16.11.11, 11:06
      Najlepsza, tania i sprawdzona:
      www.youtube.com/watch?v=Mju2mwj3O9Q&feature=related
    • simon_r Re: ostrzalka do nozy 16.11.11, 11:07
      najlepsza ostrzałka to drobna osełka... można taką nabyć w sklepach "metalowych" na wsiach i w małych miasteczkach gdzie zaopatrują się rolnicy. Ale to musi być naprawdę drobnoziarnista osełka.. nie taka jaką sprzedają ruscy na bazarach.
    • Gość: placki Re: ostrzalka do nozy IP: *.range109-148.btcentralplus.com 16.11.11, 11:50
      stalek nie kupuj

najbezpieczniejsza jaka uzywalem to taka bezpieczna ,ale wada jej jest szybkie zuzywanie sie pretow lub diamentow

najlepsze jakie dotychczas uzywalem i uzywam to ostrzalki kamienne, jedna do ostrzenia, druga do wygladzania/polerowania

• janek53 Re: ostrzalka do nozy 16.11.11, 12:46
      "... ale juz sie zdarzyl wygladzic i potrzebuje nowa."

Ta sie nie wygladzi bo juz jest gladka.

Moim zdaniem, ostrzalki ceramiczne sa najlepsze. Jesli ktos posiada nóz ceramiczny, moze spróbowac nóz stalowy na tylnej (nieostrej) czesci noza ceramicznego. Skutek gwarantowany. Jadynym problemem jest to, ze wskutek skrawania stali, krawedz noza ceramicznego zrobi sie nieco czarna ale z latwoscia sie to myje. Nie nalezy zapomniec, ze przy jakimkolwiek sposobie ostrzenia, zadlo ostrza nalezy calkowicie "zgubic" (dosyc trudne) lub pozostawic po lewej stronie (patrzac na ostrze od przodu) ... to dla to dla osób praworecznych. Jesli tak nie bedzie, nawet dobrze naostrzony nóz (z zadlem), bedzie sie wydawal nieostry (nie bedzie dobrze wchodzil np. przy obieraniu warzyw czy owoców).
      • janek53 Re: ostrzalka do nozy 16.11.11, 12:58
        Poprawka: "... moze spróbowac naostrzyc nóz stalowy ..."

Dodam, ze wszystkie ostrzarki powierzchniowe (nie krawedziowe) nalezy czesto myc aby usunac skrawki czy pyl metalowy. W przeciwnym razie, ostrzalka "nabije" sie skrawanym metalem i jej skutecznosc zmaleje. Dlatego, wskazane jest ostrzenie pod malym strumykiem wody aby skrawane czaski niezwlocznie byly usuwane. Wskazane tez jest, aby nóz podczas ostrzenia byl goracy lub dobrze cieply.
    • fonik6 Re: ostrzalka do nozy 16.11.11, 13:37
      Tę na trzonku zapewne nie tak latwo kupić dobrą już napewno nie tanio. Aby ona dzialala wlaściwie to musi też kosztować . Są takie niedrogie kiedyś zakupilem w hurtowni internetowej chińskiej za 15 zl i o dziwo dziala rewelacyjnie. 3 przeciągnięcia noża i można rzec BRZYTWA ! Ostrzarka wygląda jak rączka do pilki do drewna i ma na jednym końcu wnontowane coś co ostrzy szersze duże noże oraz wąskie male noże.

niebowustach.blogspot.com
    • Gość: OSTRZALKA www.naczynia.olkusz.pl IP: *.play-internet.pl 26.11.11, 07:52
      Najlepszy sklep!!! Polecam!!!
      ostrzalka firmy fiskars ceramiczna
      www.naczynia.olkusz.pl

ZAPRASZAM!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka