dagg 14.03.05, 21:12 Kto ma? Kto korzysta i do jakich celów poza ozdobnymi? Czy to zbędnik, czy nie-zbednik? Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tekisk Re: Makutra 14.03.05, 21:36 Mam , korzystam . Szczególnie , kiedy piekę sernik lub ciasta z masami . W makutrze uciera się szybciej i masa nie ślizga się po ściankach jak w misce . Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Makutra 14.03.05, 21:37 U mnie makutra okazała się zbędnikiem , sądziłam , że będzie przydatna , kupiłam dawno , stała sobie w szafce nigdy nie używana , zajmowała miejsce bo i niemała i nielekka aż w końcu powędrowała do piwnicy a z piwnicy do śmietnika :( za sprawą małżona robiącego piwniczne porządki Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Makutra 14.03.05, 22:07 Ja mam, dwa razy w roku robię sernik i w tego względu jest to niezbędnik. Bo do sernika na Święta nie może być mikser, a makutra i siła męskich ramion Brata mego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Makutra IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.05, 22:38 Moja mama ma, nawet kilka, i uzywala, ja zreszta tez jak mieszkalam z rodzicami. Ale sama jej na pewno nie kupie, mam wielofunkcyjny mikser. Obawiam sie, ze ten sprzet odchodzi w zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Makutra 14.03.05, 22:39 Posiadam, nawet kilka, roznych rozmiarow, w celach praktyczno-ozdobnych. Troche dostałam w "spadku", troche nabylam sama. Niestety, ostatnio staja sie coraz bardziej ozdobne. Ale jeszcze moja sp Babcia nie wyobrazala sobie serowca czy masy bez makutry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Makutra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:57 czy możesz podać przepis na serowiec ucierany w makutrze Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Makutra 14.03.05, 23:43 No właśnie, mam już mikser i mało miejsca... Ale kształty i kolory kuszą :) Tylko czy ja w tym będę ucierać?? EE, chyba nie... Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Makutra 15.03.05, 00:17 Mam, używam ale nie do maku, tylko do sernika. Uwielbiam ten odgłos ucierania :) Mak - niestylowo, maszynką :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Makutra 15.03.05, 01:12 bardzo praktyczna nie tylko od święta. może ser na twarożek ze śmietaną i przyprawami? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Makutra 15.03.05, 01:16 Pamiętam, gdy byłem dzieckiem ucierało się nie tylko mak, ale i masło na krem do tortu. A krem to był! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Makutra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:59 na to nie wpadłam dobry pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagita_74 Re: Makutra IP: 195.150.225.* 15.03.05, 09:34 Hmm, u mnie do dziś właśnie kremy się uciera najczęściej. Zupełnie inny smak i konsystencja, choć czasem lubi się zwarzyć. W moim mega-mikserze masy maślane się rozpływają. S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Makutra IP: *.aster.pl 16.03.05, 19:08 mam, dużą, używa sie jej kilka razy do roku przy robieniu tortów i serników. nie wyobrażam sobie prawidziwej kuchni bez. ciasto na biszkopt od początku do końca ubijam w makutrze trzepaczką (mąkę na końcu delikatnie "zabełtuję" drewnianą łyżką). a podstawowej masy maślano-jajecznej to w ogóle nie da się zrobić bez makutry. przy sernikach używa jej mój partner życiowy - taki mamy podział zadań kuchennych, że on robi serniki, i bardzo dobrze mu to wychodzi. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: Makutra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 13:24 Dostałam w spadku 2 szt - małą i dużą. Ponieważ nie piekę ciast więc trzymam : w dużej cebulę, w małej czosnek . :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Makutra 17.03.05, 20:12 Zostala mi wiele lat temu przywieziona z Polski. Tylko ze w miedzyczasie zaczelam raczej korzystac z miksera. Tak wiec makutra zdobi jeden z moich balkonöw. Sadze w nia najczesciej piekne czerwone geranium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Makutra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 06:39 Trzymam ale w zasadzie już nie używam z lenistwa. Niezastąpiona do odciśniecia napompowanego wodą masła, co jest przyczyną warzenia się masy. Mak utarty może być tylko w makutrze. Masy do tortu potwierdzam tak puszyste i smaczne wyjdą tylko z makutry. Sernik jak od teściowej mógł być tylko z makutry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Makutra IP: *.toya.net.pl 18.03.05, 11:27 Mam i to ciagle ta sama od jakis 20 lat.Uzywam, mimo posiadania roznej masci mikserow,robotow i blenderow.Moim zdaniem-zaden mikser nie utrze tak masla na sernik czy krem do tortu-jak poczciwa palka w leciwej,rowkowanej makutrze. Nie wiem, jakie prawa fizyki tym rzadza-maslo jest po prostu puszyste a cukier dodany-roztarty na proch. Odpowiedz Link Zgłoś