Gość: Monika IP: *.noe.estpak.ee 02.04.08, 20:32 Jakie macie okapy? Ktore sa godne polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: okapy 06.04.08, 19:37 Robiła teraz kuchnię pod zabudowę,pan, który robił projekt zaproponował do mojej niedużej kuchni okap-pochłaniacz szafkowy, na zewnątrz widać tylko panel, całość schowana jest w szafce, wyciąga się go i działa tylko podczas gotowania,a tak jest niewidoczny.Mam firmy gorenje.Osobiście nie podobają mi się duże okapy, bo są siedliskiem kurzu i to takiego tłustego, a tak mam działający okap, który jest bardzo dyskretny. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: okapy 13.04.08, 01:58 Przede wszystkim wygląd. Jak już wybierzesz pasujący Ci wizualnie, wtedy dobierasz pozostałe parametry. Ogólnie, to wszystkie działają tak samo - wentylator + oświetlenie płyty. I nie zwracaj uwagi na jakieś głupawe wyliczenia wydajności do rozmiarów kuchni - bez sensu. W praktyce lecisz na min. stopniach (te wyższe hałasują okropnie) A podstawowo okap ma sens przy wylocie do komina, w obiegu zamkniętym jest atrapą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwik Re: okapy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 09:17 aina40 napisał: > Ogólnie, to wszystkie działają tak samo - wentylator + oświetlenie > płyty. > I nie zwracaj uwagi na jakieś głupawe wyliczenia wydajności do > rozmiarów kuchni - bez sensu. W praktyce lecisz na min. stopniach > (te wyższe hałasują okropnie) > A podstawowo okap ma sens przy wylocie do komina, w obiegu > zamkniętym jest atrapą. Nie ma to jak uwagi prawdziwego znawcy tematu.;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
nenes22 Re: okapy 14.04.08, 11:12 No nie takie głupawe! Jeżeli okap ma być tylko ozdobą, to prosze bardzo, jeżeli ma jednak działac zgodnie z przeznaczeniem, to jednak warto brać pod uwagę "jakieś głupawe wyliczenia wydajności". Oczywiście mamy tylko się nimi zasugerować, a nie trzymać z precyją paranoika. Na wyższych zawsze będzie hałas, jednak używane one powinny być zazwyczaj po zakończeniu gotowania, czy jak nam sie cos przypali. Latem można otworzyć okno, zimą jednak okap lepiej sie sprawdzi. Okap będzie pracował najczęściej na średnim biegu i tu hałas powinien być znośny. Jednak bez przesady, w końcu to nie lodówka, która chodzi praktycznie 24 godziny na dobę. Okap włącza sie na chwilę. Warto najpierw wybrać to co sie podoba, pózniej zasugerować sie wydajnością, i w jednym zgadzając się z aina40 " A podstawowo okap ma sens przy wylocie do komina, w obiegu zamkniętym jest atrapą." Jeżeli tylko jest taka możliwość, to podłącz go do komina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasika Re: okapy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 11:32 To zależy jaki chcesz. Podobno falmac robi dobre okapy kominowe. Okap musi być wydajny i cichy. Wejdź na tą stronę, tam możesz zadać to pytanie i Ci odpowiedzą. www.okapykuchenne.pl/ Ja wybrałam teka cnl 2002. Odpowiedz Link Zgłoś