Dodaj do ulubionych

odkamienianie pralki

19.04.08, 15:30
W mojej pralce osadzil sie kamien. Znalazlem w necie wiele srodkow
do odkamieniania sprzetow AGD, ale w sklepie, gdzie o takowe
pytalem, dowiedzilem sie, ze jesli nie uzywalem specjalnych srodkow
zapobiegajcych osadzaniu sie kamienia od nowosci pralki, to nie
powieninem teraz (gdy kamien juz sie osadzil) odkamieniac sprzetu.
Podobno gdy odejdzie kamien pojawia sie dziury w bebnie, grzalce i
innych elementach pralki. Czy to prawda? Prosze o rade!!!
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: odkamienianie pralki 19.04.08, 15:33
      Rada na przyszlosc: 1 lyzka sody oczyszczanej do kazdego prania.
    • Gość: g Re: odkamienianie pralki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 17:11
      a jak odkamieniasz czajnik to też wyłażą dziury?:)
      zrobić dziurę w bębnie z nierdzewki to niezła sztuka.
      • Gość: vega Re: odkamienianie pralki IP: *.aster.pl 19.04.08, 18:22
        nie słyszałam , żeby się zrobiły dziury , absurd.
        słyszałam , że aby usunąć kamień należy co jakiś czas na pusto
        zrobić pranie wlewając ocet.
        • Gość: Jagusia Re: odkamienianie pralki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 12:32
          Ja też co 3 miesiace puszczam pranie z butelką octu ale
          wrzucam dodatkowo jakiś stary ręcznik żeby było trochę obciążenia.
          Na Calgon szkoda kasy.
      • haha30 Re: odkamienianie pralki 20.04.08, 18:37
        Gość portalu: g napisał(a):
        "... zrobić dziurę w bębnie z nierdzewki to niezła sztuka."

to prawda, tylko zanim zobaczysz pierwsze slady na bebnie to
        grzalke(ki) juz dawno diabli wezma.
        Niby na jedno wychodzi - w obu przypadkach o praniu bez naprawy
        mozna zapomniec, ale zawsze drobna roznica.

Stalo sie i (ja) probowala bym pralke odkamienic (np.: srodkiem
        do odkamieniania expressow do kawy) i pozniej do kazdego cyklu
        prania dodawac dobry srodek zabezpieczajacy przed osadem kamienia
        np. sprawdzony w swiecie "Calgon" www.calgon.de/index.php

pozdr.
        • normalna_ja Re: odkamienianie pralki 27.04.08, 22:45
          nam sie grzałka ostatnio zepsuła. a tam zepsuła, kamień się osadził i grzałkę
          diabli wzięli.
          przyjechał spec, powiedział, że Calgony nic nie dają i żeby raz na 3 miesiące
          wlać pół litra octu i nastawić na 60 stopni. że niby to ma pomóc...

a w Twoim przypadku to nie wiem. ale może rzeczywiście się dziura zrobić i
          będzie większy kłopot.
          my czajnik tak załatwilismy. chcieliśmy usunąć kamień, a on zaczął później
          przeciekać....
          • haha30 Re: odkamienianie pralki 27.04.08, 23:53
            normalna_ja napisała:
            "...przyjechał spec, powiedział, że Calgony nic nie dają ..."

jak jeszcze raz do Ciebie ten SPEC przyjedzie do reperacji (wymiany
            grzalki po odkamienianiu octem) to ponformuj Jego prosze, ze
            mam pralke ta sama od 26-ciu lat!
            Nie dlatego, ze jakas super-firma (miele czy siemens) tylko
            jako prowizoryczne rozwiazanie na krotki okres czasu (tak sie
            zlozylo)- za smieszne pieniadze (w porownaniu z firmowa!) zakupiona
            w Supermarkecie "no name" :)
            Od pierwszego prania dodaje calgon-u i pralka-staruszka nie moze sie
            zepsuc, choc od lat taki wariant byl przewidywany i przygotowani
            jestesmy na jej wymiane na "markowa" :)

Mieszkam w apartamentowcu (4-ry mieszkania) gdzie jest wspolna
            prania (w piwnicy) i tak sie sklada, ze pozostale 3 pralki innych
            mieszkancow to super-markowe produkty do ktorych ciagle przyjezdzaja
            pracownicy firm servisowych - reperuja lub wymieniaja.
            Moj stary gruchot, niezby atracyjny (z wygladu) nie chce ani
            przerdzewiec, grzalka sie nie pokrywa kamieniem i jakejkolwiek
            nieszczelnosci nie ma sladu.
            Ocet uzywam ale w kuchni, do pralki - calgon a SPEC to przyjezdza do
            Ciebie: co zaoszczedzilas na dobrym srodku - wydasz na SPEC-ow
            i ocet :)

pozdrawiam.
            • Gość: ENDriu Re: odkamienianie pralki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 01:06
              Ja kupiłem raz odkamieniacz na stronie producenta i bardzo polecam.
              Tańszy niz te reklamowane a skutek taki sam. odkamieniacz.pl

Pozdrawiam

Endriu
            • Gość: ania_m Re: odkamienianie pralki IP: *.pools.arcor-ip.net 04.12.08, 09:05
              a mnie zarowno fabryczny serwis miele, jak i pan na stanowisku porad dot.
              oszczedzania energii i wody naszych tutejszych miejskich wodociagow, zakladu
              energetyki i transportu miejskiego (tzw stadtwerke) zgodnie potwierdzili, ze
              calgon, to tylko naciaganie ludzi na kase. i to nie tylko u mnie, gdzie woda ma
              idealny stopien twardosci :)
              pytalam sie w obu miejscach kiedy kupilam nowa pralke. fabryke miele mam u
              siebie pod nosem btw.
              to, ze ciebie haha naciagaja nie znaczy, ze kazdy glupol musi przeplacac. jest
              tylko jeden powod, aby calgon uzywac - kiedy uzywamy samodzielnie przez nas
              przygotowanego proszku do prania. w niemczech mozesz kupic do niego skladniki w
              specjalnych sklepach dla ludzi robiacych wlasne ekologiczne kosmetyki i srodki
              czystosci. (waschmittel baukastensystem)
              WSZYSTKIE INNE, NAWET NAJTANSZE PROSZKI DOSTEPNE W HANDLU MAJA
              ODKAMIENIACZ/ZMIEKCZACZ WODY WBUDOWANY. jesli mimo wszystko mamy wrazenie, ze
              pralka sie zakamienia, zadne super-duper tabletki I TAK NAM NIE POMOGA.
              i raze wreszcie zmienic pralke po 25 latach nawet, jesli wg ciebie dobrze
              pierze. wspolczesne oszczedzaja nawet o polowe wode, czas i energie.
            • Gość: at Re: odkamienianie pralki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 14:30
              Nie uzywam Calgonu, ani innych.
              Przy wymianie amortyzatorów obejrzałam sobie grzałkę, jak nówka.
              • Gość: pobudka Re: odkamienianie pralki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 10:07
                mam pralkę LG i nigdy nie było problemów, żadnych awarii nic, kupowałam ten
                proszek do odkamieniania i szczerze mowiąc cos tam wypadało z tej pralki (płaty
                kamienia czy jakiegos osadu, to raczej nie z ręczników było - a wiem, bo rura
                odpływowa jest w wannie, cóż taka konstrukcja).
                • 0_kuna13 Re: odkamienianie pralki 08.12.08, 11:56
                  czasami dosypuję Calgon, poza tym nie mam żadnych ale to żadnych kłopotów. firma
                  dobra, jak wyżej
                  • Gość: looi Re: odkamienianie pralki IP: *.acn.waw.pl 06.06.09, 08:22
                    Wątek stary ale ponieważ sam tu dotarłem to się dopiszę - może komuś się przyda to info.

Wg. speca od pralek dużym problemem są środki zmiękczające typu koncentrat. Taki środek powinno się lać rozcieńczony. Nigdy koncentrat prosto z butli. Ponieważ te koncentraty dosyć ciężko się rozpuszczają, powinno się je rozcieńczyć nawet ciut większą ilością wody od podanej na opakowaniu (bezpieczniej). Do tego rozcieńczyć ciepłą wodą i najlepiej wcześniej a nie zaraz przed praniem.
                    Takie postępowanie zapobiega osadzaniu się resztek zmiękczacza, powstawaniu białych zabrudzeń na czarnych ubraniach i czarnemu nalotowi w szufladzie do podawania środków piorących.
                    • Gość: g Re: odkamienianie pralki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 10:02
                      Już ktoś na tym forum-użytkownik zajmujący się naprawą sprzętu agd napisał, że wystarczy raz na jakiś czas wsypać kwasek cytrynowy do pralki, osobiście tego nie próbowałam na pralce, bo o tym nie pamiętam, ale notorycznie używam kwasku cytr. do odkamieniania i czyszczenia czajnika elektrycznego-100% lepszy od octu.
                      • johana75 Re: odkamienianie pralki 06.06.09, 10:35
                        Najprościej jest uzywac proszków do prania z Niemiec! Do nich sa
                        już dodawane środki zmiękczające wode. calgonit to naciaganie ludzi,
                        nawet na niemieckim proszku jest napisane ze jesli dozujesz go
                        zgodnie z przeznaczeniem nie musisz nic dodawać. Jeśli masz twardą
                        wodę to według tabelki na proszku dajesz go więcej.
                        Polskie proszki zamiast odplamiaczy i środ. zmiekczjących mają nic
                        nie warte wypełnicze i dlatego macie kłopoty z pralkami. pozdrawiam:)
    • Gość: ola białe pranie do wyrzucenia po odkamieniaczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 12:41
      już dawno temu zachciało mi się odkamieniacza do pralki. Mimo, że zrobiłam ze 2 prania na pusto, to cały bęben białego prania ufarbował się na trwale po odkamieniaczu. To taka moja rada.
    • rgmaria Re: odkamienianie pralki 07.06.09, 17:40
      Od lat uzywam do odkamieniania kwasku cytrynowego, do czajnika -
      wsypac kwasek , zagotować, wylac. Do pralki od czasu do czasu 1-2
      torebki kwasku rozpuszczonego w ciepłej wodzie i pranie na 90 stopni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka