Dodaj do ulubionych

Wielodzietni

01.02.24, 18:38
W tv regionalnej w reportażu o 800+ przedstawiono wielodzietną rodzinę (najstarsze dziecko ma 19 lat, najmłodsze 8 m-cy). Imiona dzieci to:

Joachim, Oskar, Olaf, Eryk, Milan, Oliwier, Einar (?), Idalia, Ofelia.

Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Wielodzietni 01.02.24, 19:14
      Zaskakujące, ale Einarów jest w Polsce 49, w 2016 zdarzyły się nawet 3 nadania.

Zestaw nie w moim stylu.
      • remigia1 Re: Wielodzietni 01.02.24, 21:12
        Może ci Einarowie to dzieci z rodzin polsko-norweskich? Polacy to najliczniejsza mniejszość narodowa w Norwegii, może niektórzy z nich przeprowadzili się do Polski ze swoimi norweskimi partnerami i nazwali dzieci po norwesku?
        • emnilda.wolna Re: Wielodzietni 02.02.24, 10:35
          W tym przypadku Einar, Olaf, Eryk i nawet Oskar rzeczywiście wyglądają na wpływ Skandynawii. wink
        • gaudencja Re: Wielodzietni 12.10.24, 18:05
          Mogli się nawet nie przeprowadzać, w PESEL-u są także osoby mieszkające całe życie zagranicą.
    • sulimira Re: Wielodzietni 01.02.24, 22:13
      Idalia sliczna, ale caly zestaw to nie moja bajka
    • wloczykijka55 Re: Wielodzietni 02.02.24, 10:17
      Coraz częściej w Krakowie spotykam się z zestawem dla braci Olaf i Eryk. Z tych imion podoba mi się tylko Idalia, ale jak na zestaw u kogoś to całkiem fajnie 😉 na pewno inaczej
      • aequoreavictoria Re: Wielodzietni 12.10.24, 19:11
        Mam znajomą, która ma trzech synów (15-21 lat) - Olafa, Eryka i Igora.
        • gaudencja Re: Wielodzietni 12.10.24, 19:53
          I te imiona do siebie pasują, choć zamiast Igora lepszy byłby Ingwar.
    • paula.anna Re: Wielodzietni 02.02.24, 10:22
      Imo dziwny zestaw.
      Gust imienniczy rodziców jest bardzo nierówny, zmienny 😉.
      Olaf, Eryk, a szczególnie Oliwier i Idalia, Ofelia? 🤔
      Dużo się dzieje 😉.
    • aequoreavictoria Re: Wielodzietni 02.02.24, 10:49
      Zestaw dziwny, ale IMO imiona rodzeństwa nie muszą do siebie pasować. W końcu każde z dzieci dorośnie i będzie żyć jako jednostka.
      • paula.anna Re: Wielodzietni 02.02.24, 12:38
        To oczywista oczywistość.

Co nie zmienia faktu, że moją uwagę przykuwa Ofelia i Oliwier itp jako rodzeństwo 🤷.
        • mysz_w_malinach Re: Wielodzietni 07.12.24, 22:46
          Olaf i Ofelia z kolei brzmią jak rasowy zestaw dla bliźniąt, bardzo matchy-matchy.
    • n.ataleczk.aa Re: Wielodzietni 03.02.24, 23:26
      Fascynujące zestawienie. Imiona, których nie lubię (Oskar, Olaf, Eryk) i imiona, które mnie zachwycają (Joachim, Idalia, Ofelia).
      • paula.anna Re: Wielodzietni 04.02.24, 09:18
        Fascynujące to dobre określenie 🙂.
    • miaumia Re: Wielodzietni 04.02.24, 00:28
      Podobają mi się brzmieniowo: Ofelia, Milan, Idalia, Olaf i mimo wszystko szeroko krytykowany Oliwier. Najmniej podchodzi mi Eryk. Cenię różnorodność wyboru imion tych dzieci, przykładem jest Joachim, Idalia, Ofelia i Einar, nie nadawany raczej częściej w Polsce.
      Einar pewnym zaskoczeniem tutaj ale może być wynikiem podróży, powrotów oraz par mieszanych.
    • gaudencja Re: Wielodzietni 12.10.24, 18:06
      Przedziwny zestaw, tak jakby dla niektórych dzieci zabrakło nowomodnych imion i trzeba się było posiłkować albo zagranicznymi, albo dla odmiany bardziej tradycyjnymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.