Dodaj do ulubionych

Do ibs-owców z biegunką

01.12.06, 10:25
Są tu zapewne osoby które mają ibs z biegunkami i diagnozę postawioną bez
wykonania badań. Po prostu są biegunki lub luźne stole i nic niepokojącego
oprócz tego. Ja tak miałam i wstępna diagnoza to też ibs ale mnie lekarz
zbadał bardzo dokładnie i wyszło szydło z worka :) Kolonoskopia makroskopowo
wszytslko ok a w wycinkach bonus w postaci mikroskopowego zapalenia jelit.
Niestety :(. Powiedział że około 20 % czyli 1 na 5 osób z ibsem ma właśnie
takie zapalenie a to leczy się inaczej więc można sobie brać i brać lekarstwa
na zjn, chodzić na psychoterapię i NIC !!! Życze oczywiście Wam jelitka
nadwrażliwego bo zapaleie to juz poważniejsza sprawa która czasami
przekształca się w gorsze rzeczy ale radzę wybrać się na kolonoskopię i
zbadać dokładnie.
Obserwuj wątek
    • tomiis Re: Do ibs-owców z biegunką 02.12.06, 16:30
      Z tego co sie orientuje to zapalenie jelit chyba mozna wyleczyc, u mnie lekarz
      tez podejrzewal zapelenie i pralem Asamax 0,5 ale ta diagnoza byla chybiona i
      jednak mam zjn. Mi podczas kolonoskopi lekarz stwierdzil zmniejszona ilosc oraz
      skrocone kosmki jelitowe a do tego jeszcze system zlego wchlaniania.
      • cyklop22 Re: Do ibs-owców z biegunką 02.12.06, 20:12
        pl.wikipedia.org/wiki/Mikroskopowe_zapalenie_jelita_grubego
        Są różne rodzaje zapaleń jelit mikroskopowe to akurat nieswoiste czyli niestety
        nieulczalne tylko zaleczalne. Gdzies wyczytałam, że w 1/3 przypadków cofa sie
        samoistnie i mam ogroooomna nadzieje, że u mnie też się samo cofnie. biore od 2
        tyg. leki i jakoś nie zauwazyłam poprawy ale chciałabym mieć zjn zamiast tego:(
      • kgmiral Re: Do ibs-owców z biegunką 20.06.17, 11:38
        I co brales na to jelito w zwiazku z zapaleniem? mam to samo........i lekarz pzepisal mi salofalk
      • kgmiral Re: Do ibs-owców z biegunką 20.06.17, 11:39
        hej tomiis.
        Co brales na to jelito w zwiazku z zapaleniem i skroceniek kosmkow?
        Co ci pomoglo? Ja mam to samo i lekarz mi przepisal salofalk ale salofalk jest na crohna i u mnie wykluczono crohna...
    • zalozyciel Re: Do ibs-owców z biegunką 03.12.06, 16:34
      napisz cos wiecej. ja tez mam ibs ze sklonnoscia do biegunek.
      mialam 2 razy kolo ale nigdy z wycinkami.
      jak wyglada leczenie?
      • cyklop22 Re: Do ibs-owców z biegunką 03.12.06, 20:56
        U mnie zaczęło sie od ostrej biegunki w sierpniu, potem ustała ale wypróżniałam
        się raczej na "rzadko" :) Załatwiam się zazwyczaj rano od razu po wstaniu z
        łózka, nie mam wzdęć, jakiś ogromnych gazów tylko lekka podwyższoną temp. ciała
        coś około 37 stopni. Badani krwi i paramerty świadczące o stanie zapalnym tez w
        normie tylko trochę podwyższone leukocyty norma do 10 tys a ja miałam 11.
        Opróczego tego schudłam 2/3 kg ale po biegunce przez tydzien jadłam kisiel i
        suchary potem miałam zapelenie węzłów chłonnych więc też nic nie jadłam i nie
        wiem czy to jest spowodowane tym zapaleniem (czyatłam, że ludzie przy tym
        chudną) czy to po prostu dwotygodniowa przymusowa dieta sprawiła że trochę
        zrzuciłam. lczenie jest takie same jak przy innych zapaleniach jelitach czyli
        kwasdami 5-ASA to pochodna kwasu salicylowego, najskuteczniejsze są podobno
        sterydy ale ja nie chce ich brać na razie mam brac przez 8 tyg Salofalk 500 mg,
        to powinno pomóc w osiagnieciu remisji czyli ustapieniu wszystkich objawów.
        Myślę, że powinni pobrać wycinki bo u mnie tak na oko też wszystko ok
        wyglądało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka