Dodaj do ulubionych

zzo czy pp, a moze narkoza ogolna?

23.01.07, 16:37
Witam,
napiszcie prosze czym sie rozni znieczulenie zewnatrzoponowe od znieczulenia
podpajeczynowkowego przy cieciu cesarskim. A moze najlepsze jest znieczulenie
ogolne? Bede wdzieczna za info. Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • alisa222 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 08.02.07, 23:26
      cześć!

jestem po dwóch cesarkach.
      pierwsze miałam przy znieczuleniu ogólnym (narkozie) drugą przy znieczuleniu
      podpajęczynówkowym (tj znieczulili mnie od pasa w dół).

narkozy nie polecam bo:
      -nie widzisz od razu dzidzi,
      -zanim się wybudzisz i staniesz na nogi to masz 10 - 12 h wycięte z życiorysu
      -przy wybudzaniu możesz "głupio gadać" np ja "robiłam" mężowi śniadanie smile,
      -w pierwszej dobie po postawieniu do pionu nie mogłam się Oliwką zajmować bo
      byłam strasznie słaba i opuchnięta - bałam się że jej krzywdę zrobię

osobiście polecam zpp bo:
      - na sali operacyjnej usłyszałam "pierwszy krzyk" smile
      - pokazali mi na chwilkę dzidzię
      - zaraz po zabiegu mogłam rozmawiać z bliskimi i telefonicznie poinformować
      tatusia że ma jednak drugą córeczkęsmile(no bo tatuś jak to tatuś o godz. 12 był
      przecież w pracy smile
      - po ok. 5-ciu godzinach odzyskałam czucie w nogach a już po 12 h wstałam.
      - już w pierwszej dobie mogłam się Hanią zajmować

odnośnie znieczulenia zzo to wiem, że jest to zazwyczaj stosowane przy normalnym
      porodzie.

poniżej podaję linki gdzie możesz się więcej dowiedzieć:
      morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.narkoza.html
      morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.rdzeniowe.html
      morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/paj_do_cesar.htm
      pozdrawiam: alisa222 mama Oliwki /24-08-2003r./ i Hanusi /28-04-2006r./
      • magdulka26 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 12.02.07, 13:18
        Ja miałam pp i polecam,na pewno nie chciała bym miec ogólnego i przespac całej
        operacji i narodzin mojego dziecka.Już po 3 h miałam czucie w nogach w po 12
        wstałam chociaz chodzic było cięzko.W październiku czeka mnie druga cesarka i
        tylko z pp będę rodzic.
        • alisa222 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 12.02.07, 22:44
          magdulka...: przy pierwszym cc nie miałam wyboru bo:
          - w szpialu, w którym rodziam nie robili (i do tej pory nie robią) znieczulenia zpp.
          - Oliwii spadało tętno i nie było postępu porodu (za twarda szyjka mimo, że juz
          2 tyg po terminie) więc musieli ją ratować
          przy drugim rozwiązaniu zmieniłam szpital bo akurat mój gin kilka m-cy wcześniej
          się tam przeniósł.
          ja nie mówie, że narkoza jest fajna ale w przeciwieństwie do Ciebie mam jakieś
          porównanie, a z twojego postu odnoszę wrażenie, że ja chciałam mieć narkoze a to
          nie tak było.
          Fajnie jest mieć wybór znieczulenia ale jak wchodzi w gre ratowanie dziecka to
          zwykle robią ogólne znieczulenie bo jest po prostu szybciej.

• earl.grey Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 12:58
            jesli masz wybór, to popytaj też, jak długo musiałabyś leżeć płasko po zpp.
            Czasem widać na forum informacje, że dziewczyny leżały po 12 i więcej godzin bez
            podnoszenia głowy. To zapewne zależy od szpitala i rodzaju użytych do
            znieczulenia środków, bo ja leżałam tylko 3 godziny.
            Narkozę tez miałam (przy pierwszym cc) i nie miałam żadnych problemów, wspominam
            dobrze, ale jestem bardzo szczęśliwa, że przy drugim dałam się namówić na zpp,
            bo natychmiast widziałam dziecko i mogłam je nawet na chwilkę przytulić. W
            niektórych szpitalach ojciec może być przy cc, to wtedy też bez sensu narkoza.
            • marweg25 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 17:21
              Ojciec może być przy cc jedynie, gdy zastosowano zpp lub zzo. Przy narkozie
              taty na salę w żadnym szpitalu nie wpuszczą. Mam w rodzinie anestezjologa i
              twierdzi, że przy narkozie wygląda to zbyt upiornie smile
              • lizzy9 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 23:13
                Czy ktos moze jasno napisac za i przeciw zzo i zpp? Nie wiem jaka forme
                znieczulenia stosuja w sw zofii przy planowanych cc.. Dzieki za oswiecenie smile
              • earl.grey Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 23:48
                mój był przy cc w narkozie, nie był przy cc w zpp (stał tuż za drzwiami) - różne
                poglądy szpitali
                • madziasm Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 16.02.07, 20:18
                  Jesli znieczulenie przewodowe to lepsze jest zewnatrzoponowe- mniejsze szanse na
                  powiklanie zwane zespolem popunkcyjnym- ktory jest dosc nieprzyjemny. Po
                  podpajeczynowkowym czesciej zespol ten wystepuje co wynika z techniki robienia
                  znieczulenia. Po obu powinno sie lezec plasko przynajmniej 12 godzin i nie
                  wynika to z rodzaju uzytych lekow do znieczulenia tylko z samego znieczulenia,
                  mowiac dokladniej wynika to z tego ,iz podajesz lek znieczulajacy w przypadku
                  znieczulenia podpajeczego do plynu mozgowo rdzeniowego, lub w przypadku zewnatrz
                  oponowego do przestrzeni miedzy opona twarda a` sciana kanalu kregowego.
                  Pozwolenie na wstanie przed uplywem 12 godzin to blad w sztuce. Osobiscie mialam
                  podczas cc znieczulenie ogolne, wybralam takie poniewaz w szpitalu w ktorym
                  rodzilam nie wykonywano zewnatrzoponowego. Mam maly niedosyt zwiazany z` tym ze
                  nie widzialam coreczki jak ja wydobyto( spalam) Wstalam juz 6 godzin po cieciu.
                  Gdy sytuacja jest nagla -zagrozenie zycia ,zawsze robi sie znieczulenie ogolne
                  poniewaz jest to najszybsze.
                  • magdulka26 Do alisa222 17.02.07, 12:42
                    Przepraszam jesli tak odebrałas ten post,nie miałm na mysli Ciebie tylko
                    napisałam to do autorki postu,że nie chciała bym miec ogólnego znieczulenia.
                    A i jeszcze jedno,miałam raz w życiu operację pod narkozą więc wiem jak to wygląda.
                    Jesli chodzi o ratowanie życia matki lub dziecka to oczywistym jest że lekarze
                    decydują o znieczuleniu.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka