patiak 23.01.07, 16:37 Witam, napiszcie prosze czym sie rozni znieczulenie zewnatrzoponowe od znieczulenia podpajeczynowkowego przy cieciu cesarskim. A moze najlepsze jest znieczulenie ogolne? Bede wdzieczna za info. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alisa222 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 08.02.07, 23:26 cześć! jestem po dwóch cesarkach. pierwsze miałam przy znieczuleniu ogólnym (narkozie) drugą przy znieczuleniu podpajęczynówkowym (tj znieczulili mnie od pasa w dół). narkozy nie polecam bo: -nie widzisz od razu dzidzi, -zanim się wybudzisz i staniesz na nogi to masz 10 - 12 h wycięte z życiorysu -przy wybudzaniu możesz "głupio gadać" np ja "robiłam" mężowi śniadanie , -w pierwszej dobie po postawieniu do pionu nie mogłam się Oliwką zajmować bo byłam strasznie słaba i opuchnięta - bałam się że jej krzywdę zrobię osobiście polecam zpp bo: - na sali operacyjnej usłyszałam "pierwszy krzyk" - pokazali mi na chwilkę dzidzię - zaraz po zabiegu mogłam rozmawiać z bliskimi i telefonicznie poinformować tatusia że ma jednak drugą córeczkę(no bo tatuś jak to tatuś o godz. 12 był przecież w pracy - po ok. 5-ciu godzinach odzyskałam czucie w nogach a już po 12 h wstałam. - już w pierwszej dobie mogłam się Hanią zajmować odnośnie znieczulenia zzo to wiem, że jest to zazwyczaj stosowane przy normalnym porodzie. poniżej podaję linki gdzie możesz się więcej dowiedzieć: morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.narkoza.html morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.rdzeniowe.html morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/paj_do_cesar.htm pozdrawiam: alisa222 mama Oliwki /24-08-2003r./ i Hanusi /28-04-2006r./ Odpowiedz Link
magdulka26 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 12.02.07, 13:18 Ja miałam pp i polecam,na pewno nie chciała bym miec ogólnego i przespac całej operacji i narodzin mojego dziecka.Już po 3 h miałam czucie w nogach w po 12 wstałam chociaz chodzic było cięzko.W październiku czeka mnie druga cesarka i tylko z pp będę rodzic. Odpowiedz Link
alisa222 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 12.02.07, 22:44 magdulka...: przy pierwszym cc nie miałam wyboru bo: - w szpialu, w którym rodziam nie robili (i do tej pory nie robią) znieczulenia zpp. - Oliwii spadało tętno i nie było postępu porodu (za twarda szyjka mimo, że juz 2 tyg po terminie) więc musieli ją ratować przy drugim rozwiązaniu zmieniłam szpital bo akurat mój gin kilka m-cy wcześniej się tam przeniósł. ja nie mówie, że narkoza jest fajna ale w przeciwieństwie do Ciebie mam jakieś porównanie, a z twojego postu odnoszę wrażenie, że ja chciałam mieć narkoze a to nie tak było. Fajnie jest mieć wybór znieczulenia ale jak wchodzi w gre ratowanie dziecka to zwykle robią ogólne znieczulenie bo jest po prostu szybciej. Odpowiedz Link
earl.grey Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 12:58 jesli masz wybór, to popytaj też, jak długo musiałabyś leżeć płasko po zpp. Czasem widać na forum informacje, że dziewczyny leżały po 12 i więcej godzin bez podnoszenia głowy. To zapewne zależy od szpitala i rodzaju użytych do znieczulenia środków, bo ja leżałam tylko 3 godziny. Narkozę tez miałam (przy pierwszym cc) i nie miałam żadnych problemów, wspominam dobrze, ale jestem bardzo szczęśliwa, że przy drugim dałam się namówić na zpp, bo natychmiast widziałam dziecko i mogłam je nawet na chwilkę przytulić. W niektórych szpitalach ojciec może być przy cc, to wtedy też bez sensu narkoza. Odpowiedz Link
marweg25 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 17:21 Ojciec może być przy cc jedynie, gdy zastosowano zpp lub zzo. Przy narkozie taty na salę w żadnym szpitalu nie wpuszczą. Mam w rodzinie anestezjologa i twierdzi, że przy narkozie wygląda to zbyt upiornie Odpowiedz Link
lizzy9 Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 23:13 Czy ktos moze jasno napisac za i przeciw zzo i zpp? Nie wiem jaka forme znieczulenia stosuja w sw zofii przy planowanych cc.. Dzieki za oswiecenie Odpowiedz Link
earl.grey Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 13.02.07, 23:48 mój był przy cc w narkozie, nie był przy cc w zpp (stał tuż za drzwiami) - różne poglądy szpitali Odpowiedz Link
madziasm Re: zzo czy pp, a moze narkoza ogolna? 16.02.07, 20:18 Jesli znieczulenie przewodowe to lepsze jest zewnatrzoponowe- mniejsze szanse na powiklanie zwane zespolem popunkcyjnym- ktory jest dosc nieprzyjemny. Po podpajeczynowkowym czesciej zespol ten wystepuje co wynika z techniki robienia znieczulenia. Po obu powinno sie lezec plasko przynajmniej 12 godzin i nie wynika to z rodzaju uzytych lekow do znieczulenia tylko z samego znieczulenia, mowiac dokladniej wynika to z tego ,iz podajesz lek znieczulajacy w przypadku znieczulenia podpajeczego do plynu mozgowo rdzeniowego, lub w przypadku zewnatrz oponowego do przestrzeni miedzy opona twarda a` sciana kanalu kregowego. Pozwolenie na wstanie przed uplywem 12 godzin to blad w sztuce. Osobiscie mialam podczas cc znieczulenie ogolne, wybralam takie poniewaz w szpitalu w ktorym rodzilam nie wykonywano zewnatrzoponowego. Mam maly niedosyt zwiazany z` tym ze nie widzialam coreczki jak ja wydobyto( spalam) Wstalam juz 6 godzin po cieciu. Gdy sytuacja jest nagla -zagrozenie zycia ,zawsze robi sie znieczulenie ogolne poniewaz jest to najszybsze. Odpowiedz Link
magdulka26 Do alisa222 17.02.07, 12:42 Przepraszam jesli tak odebrałas ten post,nie miałm na mysli Ciebie tylko napisałam to do autorki postu,że nie chciała bym miec ogólnego znieczulenia. A i jeszcze jedno,miałam raz w życiu operację pod narkozą więc wiem jak to wygląda. Jesli chodzi o ratowanie życia matki lub dziecka to oczywistym jest że lekarze decydują o znieczuleniu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link