kugorki 27.01.09, 10:32 cześć może któraś z Was miała stwierdzonego streptococcusa przed planowanym cc? mi właśnie wyszło no i oczywiście jestem w stresie, a termin cc mam jutro.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poranna_zorza Re: planowane cc a streptococcus a. 27.01.09, 10:52 Ja pytałam kiedyś o to ale przy cc nie ma to żadnego znaczenia gdyż dziecko się przy cesarce nie zaraza, tylko przechodząc przez kanał rodny przy sn. Odpowiedz Link
laminja Re: planowane cc a streptococcus a. 27.01.09, 12:04 to nie prawda. Dlatego mimo planowego cc zaleca się robienie posiewu pod koniec ciąży każdej kobiecie. Odpowiedz Link
laminja Re: planowane cc a streptococcus a. 27.01.09, 12:06 ryzyko zakażenia jest bardzo małe, ale być może Ty dostaniesz po cc antybiotyk. Dziecku powinny zostać pobrane próbki do wymazów - na wszelki wypadek. Nie miałam streptococcusa, ale przez pół ciąży walczyłam z różnymi infekcjami, więc na wszelki wypadek po cc dostałam antybiotyk. Odpowiedz Link
nataliam2 Re: planowane cc a streptococcus a. 29.01.09, 23:24 To nie prawda że dziecku nic nie grozi. ja miałam mieć dziś cięcie i odesłano mnie do domu. Dostałam antybiotyk (podobno lepiej leczyć teraz niż po porodzie)i mam się zgłosić w poniedziałek. Niestety nie zdążą przed cięciem znów wykonać posiewu, ale mam nadzieję że zeszło. Odpowiedz Link
malgosiczek Re: planowane cc a streptococcus a. 30.01.09, 12:54 Ja miałam i dlatego dostałam ampicylinę dożylnie na 4 dni przed planowanym cc.Akurat byłam już w szpitalu.Dziecku pobrali wymaz ze skóry czy nie zostało zarażone.Na wynik czekaliśmy ok.5 dni.Mała w drugiej dobie dostała infekcji prawdopodobnie związanej z moim paciorkowcem i przez 5 dni antybiotyk.Ponieważ lekarze wiedzieli o możliwości zakażenia,dziecko było monitorowane.To bardzo ważne aby neonatolodzy o tym wiedzieli.Byłyśmy w szpitalu prawie tydzień,ale na szczęście wynik wymazu był ok-nie zaraziła się.To prawda,że przy cc jest mniejsze prawdopodobieństwo,jednak należy dmuchać na zimne... Będzie dobrze tylko poinformuj lekarzy. Odpowiedz Link
kugorki Re:u mnie się skończyło tak, że... 07.02.09, 17:40 tuż przed cc dostałam kevzol (czy jakoś tak). dziecko w 3 dobie miało robione badanie CRP, a że wyszło podwyższone-posiew krwi. Dostała antybiotyk. Posiew wyszedł czysty, we środę wróciłyśmy do domu wszystkim życzę braku kontaktu ze streptococcusem Odpowiedz Link