Dodaj do ulubionych

planowane cc a streptococcus a.

27.01.09, 10:32
cześć

może któraś z Was miała stwierdzonego streptococcusa przed planowanym cc? mi
właśnie wyszło no i oczywiście jestem w stresie, a termin cc mam jutro....
Obserwuj wątek
    • poranna_zorza Re: planowane cc a streptococcus a. 27.01.09, 10:52
      Ja pytałam kiedyś o to ale przy cc nie ma to żadnego znaczenia gdyż dziecko się
      przy cesarce nie zaraza, tylko przechodząc przez kanał rodny przy sn.
      • laminja Re: planowane cc a streptococcus a. 27.01.09, 12:04
        to nie prawda. Dlatego mimo planowego cc zaleca się robienie posiewu pod koniec
        ciąży każdej kobiecie.
    • laminja Re: planowane cc a streptococcus a. 27.01.09, 12:06
      ryzyko zakażenia jest bardzo małe, ale być może Ty dostaniesz po cc antybiotyk.
      Dziecku powinny zostać pobrane próbki do wymazów - na wszelki wypadek. Nie
      miałam streptococcusa, ale przez pół ciąży walczyłam z różnymi infekcjami, więc
      na wszelki wypadek po cc dostałam antybiotyk.
    • nataliam2 Re: planowane cc a streptococcus a. 29.01.09, 23:24
      To nie prawda że dziecku nic nie grozi.
      ja miałam mieć dziś cięcie i odesłano mnie do domu. Dostałam antybiotyk (podobno
      lepiej leczyć teraz niż po porodzie)i mam się zgłosić w poniedziałek. Niestety
      nie zdążą przed cięciem znów wykonać posiewu, ale mam nadzieję że zeszło.
      • malgosiczek Re: planowane cc a streptococcus a. 30.01.09, 12:54
        Ja miałam i dlatego dostałam ampicylinę dożylnie na 4 dni przed planowanym
        cc.Akurat byłam już w szpitalu.Dziecku pobrali wymaz ze skóry czy nie zostało
        zarażone.Na wynik czekaliśmy ok.5 dni.Mała w drugiej dobie dostała infekcji
        prawdopodobnie związanej z moim paciorkowcem i przez 5 dni antybiotyk.Ponieważ
        lekarze wiedzieli o możliwości zakażenia,dziecko było monitorowane.To bardzo
        ważne aby neonatolodzy o tym wiedzieli.Byłyśmy w szpitalu prawie tydzień,ale na
        szczęście wynik wymazu był ok-nie zaraziła się.To prawda,że przy cc jest
        mniejsze prawdopodobieństwo,jednak należy dmuchać na zimne...
        Będzie dobrze tylko poinformuj lekarzy.
        • kugorki Re:u mnie się skończyło tak, że... 07.02.09, 17:40
          tuż przed cc dostałam kevzol (czy jakoś tak). dziecko w 3 dobie miało robione
          badanie CRP, a że wyszło podwyższone-posiew krwi. Dostała antybiotyk. Posiew
          wyszedł czysty, we środę wróciłyśmy do domu smile

wszystkim życzę braku kontaktu ze streptococcusem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka