elkamarta 10.11.04, 14:40 Poznałam je przypadkowo kilka lat temu i moja fascynacja nie słabnie do przyrody,fantastycznych ludzi i ich gawęd,historii i mojego tam fajnego nastroju.Tylko,zeby nie zrobiły się drugie Bieszczady pełne turystów.Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Urokliwe Roztocze 10.11.04, 15:51 Te obawy juz widać - latem, w Zwierzyńcu. Pisz u nas. Pozdrawiam Cię - Mariusz Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Urokliwe Roztocze 16.11.04, 14:26 a szczególnie widać w Suścu.Jest to straszne miejsce Odpowiedz Link
ubott.1 Re: Urokliwe Roztocze 11.11.04, 23:47 Wiec zapraszamy i do nas zaglądaj częsciej. Miło nam wszystkim będzie. Odpowiedz Link
januszx Re: Urokliwe Roztocze 16.11.04, 19:57 A to akurat trudno okreslić czy chemy rozwju turystyki i wzrodtu dochodów okoilczenj lusdości czy zachowania dzikości i naturalności dziewczej krainy Pozdrawiam J Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Urokliwe Roztocze 17.11.04, 09:35 Wydaje mi się że jedno z drugim nie koliduje a wydaje mi się że zachowanie dzikiej przyrody jest tym co może przyciągnąć turystów i pieniądze . To co się dzieje np.w Suścu jest rozwiązaniem na krótką metę Pozdrawiam Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Urokliwe Roztocze 17.11.04, 10:30 Roztocze jest za male. Bieszczady to w porownaniu z "naszym" kawalkiem kraju wielka przestrzen, gdy zechcecie odnajdziecie i pustke, i klimaty sprzed lat. Ustrzyki Gorne we wrzesniu np. Na Roztoczu juz tego nie szukam, juz nie umiem znalezc. Susiec to dobry negatywny przyklad, choc bylo tam juz gorzej (np. z 5 lat temu); pozytywny to np. Gorecko Koscielne. Miejscowy ksiadz i wlasciciele rozkupionych do ostatka gruntow staraja sie wpasowac w krajobraz a nie naginac go do swoich wyobrazen o raju turystycznym. Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Urokliwe Roztocze 17.11.04, 11:09 Rzeczywiście Roztocze jest małe w porównaniu z Bieszczadami ale 'klimaty sprzed lat' można znaleźć na Roztoczu Południowym .Ucieszyło mnie to co piszesz o Górecku(byłem tam wiele lat temu) że nie została ta urocza wieś zniszczona. Urlopy spędzam w różnych stronach kraju w gospodarstwach agroturystycznych np. na Podlasiu i spotykam się z dziwaczną moim zdaniem koncepcją turystyki. Np w okolicach Krynek(Podlasie) usłyszałem że jak będzie zalew,korty tenisowe to natychmiast zjadą turyści z całej Polski i tereny te będą 'rajem turystycznym'.Tymczasem wartością zarówno Roztocza jaki i takich terenów Podlasie jest spokój , specyficzna kresowa atmosfera itp. To może przyciągnąć turystów - wprawdzie nie masowych,masowy turysta pojedzie nad morze , do Zakopanego. Obecnie powstało pojęcie turystyki kulturowej i na tym można nieźle zarobić-tylko muszą być porządne kwatery z czystymi łazienkami ubikacjami itp. Pozdrowienia Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Re: Urokliwe Roztocze 20.11.04, 17:08 tomalab1 napisał: > Ucieszyło mnie to co piszesz o Górecku(byłem tam wiele lat temu) że nie została ta urocza wieś zniszczona. A ja bylam tam calkiem niedawno i potwierdzam slowa Lalki. Wies "normalna", nie skazona tandeta turystyczna. Piekny kosciol modrzewiowy, aleja debowa ze starymi, dobrze chyba zakonserwowanymi drzewami, prowadzaca do zrodelka, a przy nim kapliczki. Wzdluz alei sa stacje drogi krzyzowej, ozdobionej co prawda plastykowymi kolorowymi kwiatkami - ale nie mialam powodow do zzymania sie, to tez przeciez element autentyzmu, ludowosci. Piekne miejsce. (Lalka i Tomalab - macie fotke z Gorecka na skrzynce). Odpowiedz Link