27.07.06, 19:04
Dziewczyny, ile trwa rozwód bez orzekania o winie? Po jakim czasie od
złożenia wniosku przychodzi zawiadomienie o rozprawie i po jakim okresie po
złożeniu wniosku jest ta sprawa rozwodowa?
Obserwuj wątek
    • joaska80 Re: Rozwód 27.07.06, 19:48
      Po 2miesiacach od zlozenia papierow przychodzi pismo z terminem rozprawy,ktora
      jest rowno za miesiac,wiec w sumie 3miesiace.pozdrawiam
    • atenais Re: Rozwód 27.07.06, 20:13
      Niestety, nie zawsze jest tak pieknie... ja zlozylam pozew w lipcu,
      zawiadomienie o pierwszej rozprawie tzw. pojednawczej dostalam w listopadzie - z
      data rozprawy na 27 grudznia. Kolejna rozprawa w lutym... a dokumenty otrzymalam
      dopiero w kwietniu... bo sedzia byl nieuchwytny, mial zwolnienie, potem urlop
      itp. wrrrrrrrrrr
    • reksia Re: Rozwód 27.07.06, 20:46
      Różnie,u mnie ok. 3 miesięcy.
    • alutka1233 Re: Rozwód 27.07.06, 21:10
      Dzięki.
    • khaldum Re: Rozwód 27.07.06, 22:29
      gdzieś w TV słyszałam, że jak bez orzekania o winie i za porozumieniem stron, z
      załatwionym podziałem majątku i bez szkody dla dzieci to mają to załatwiać na 1
      rozprawie.. ale czy to prawda, nie wiem
    • elf28 Re: Rozwód 28.07.06, 08:51
      od złożenia pozwu 2,5 miesiąca oczekiwania na termin. Sprawa w najbliższy
      wtorek. Rozwód za prozumieniem stron, bez orzekania o winie, jednym słowem
      wszystko uzgodnione. Powinno się skończyć na jednej rozprawie - dam znać jakie
      efekty.
      • barbara001 Re: Rozwód 28.07.06, 10:17
        U nas około pół roku, trafilismy na okres wakacyjny. A jedna sprawa to jest
        przy związkach gdzie nie ma dzieci, jak sa dzieci to zazwyczaj standardowo są
        dwie.
        • atenais Re: Rozwód 28.07.06, 10:19
          Ja nie miałam dzieci, a sprawy były dwie.... sad
          • barbara001 Re: Rozwód 28.07.06, 10:39
            Kiedys wszyscy mieli dwie. A teraz to róznie. To zalezy od okoliczności i
            sędzi. Ale tak jak powiedział nam prawnik, chociaz zaczęto praktykować jedną
            rozprawę ( jakby z opuszczeniem tej pojednawczej w przypadku małżeństw
            bezdzietnych) to sędziowie w sprawach gdzie sa dzieci nie bardzo chca się tak
            spieszyć z decyzją i zwykle pro forma orzekaja rozwody po dwóch sprawach.
        • elf28 Re: Rozwód 28.07.06, 10:37
          nie ma reguły. Różnie to bywa.
          • joaska80 Re: Rozwód 28.07.06, 11:07
            U mojego Nm jest dwojka dzieci i byla tylko jedna.
            • barbara001 Re: Rozwód 28.07.06, 12:15
              no bo róznie to bywa. U nas sąd chcial koniecznie przesłuchać świadków ze
              względu na dziecko i były dwie sprawy. ale poszło szybko i w miarę bezboleśnie.
      • cleopa Re: Rozwód 29.07.06, 07:13
        Napisz prosze juz po wszystkim jak bylo?? Jakie zadawali pytania itp.moja
        siostra ma taka rozprawe za 2 tyg i nie wie na co ma sie przygotować..wszystko
        uzodnione,dogadali sie ale niepewność pozostaje jak reaguje i o co pyta sąd..
        • elf28 Re: Rozwód 01.08.06, 14:34
          No i było jak myślałam. Na pierwszej rozprawie, bez problemów. M i Eks
          uzgodnili wszystko przed i zostało to spisane w pozwie. I na tym też stanęło.
          • cleopa Re: Rozwód 01.08.06, 17:31
            a jak to przebiegalo?? dlugo trwalo?? o co sad pytal??

sorry za te pytania smile
            • elf28 Re: Rozwód 02.08.06, 09:07
              Wszystko trwało około godziny. Zeznawał świadek, którego Sąd pytał o to czy
              ojciec bierze udział w wychowaniu dziecka, jak często bywa, etc. M był pytany o
              powody rozpadu (bardzo konkretnie co dokładnie spowodowało rozpad) a Eksię
              pytali o potwierdzenie tego co mówił. Tyle.
    • lilith76 Re: Rozwód 01.08.06, 09:10
      Od złożenia pozwu do rozprawy minęło 3 miesiące.
      Wszystko było uzgodnione w pozwie, na sprawie był jeden świadek, który miał
      poświadczyć jak rozwijają się dzieci. Całość trwała pół godziny, na jednej
      rozprawie.
      Zapewne wpływ miało to, że w pozwie była informacja, że pozwany nie mieszka o
      dwóch lat z powódką i jest w kolejnym związku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka