10.04.07, 18:07
czy ktoś z forumowiczów z okolic warszawy przymierza się może do sprzedania
felg aluminiowych od swojej alfy najlepiej 156 i najlepiej 15cali. Pozdrawiam
Borys

PS Jaki jest w ogole rozstaw śrub itd czyli wszystkie te cyferki którymi
nalezałoby sie kierować przy wymianie??
Obserwuj wątek
    • b.pawelek Re: felgi 10.04.07, 18:10
      dodatkowo mam jeszcze pytanie felgi z jakiej innej alfy bedą pasowały do 156.
      Pozdrawiam Borys
    • alfamaniak Re: felgi 10.04.07, 21:46
      Witaj,
      te cyferki, które są niezbędna przy zmianie felg, to:
      5 x 98 - rozstaw śrub mocujących,
      6,5J x 15 - szerokość standardowych alufelg x średnica

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę

Pozdrawiam
      Tomek
    • b.pawelek Re: felgi 10.04.07, 22:07
      aha. Dziekuje bardzo za pomoc. a co do felg to pozwalam sobie załączyć swoj
      mail. b.pawelek@gmail.com . Czy da się zamontować w aucie felgi o innej ilości
      śrub lub o innej śrenicy otw cenrt.??
      • aquarius01 Re: felgi 11.04.07, 09:43
        Zmiana ilości śrub w feldze pociąga za sobą kombinację z wymianą wszystkich
        piast w samochodzie. Da się to zrobić ale sens takiego posunięcia znikomy, tym
        bardziej, że producenci felg produkują te same wzory w różnych rozstawach i w
        konfiguracjach zarówno pięciośrubowych jak i czterosrubowych. No chyba, że
        mówimy o felgach zakręcanych na centralną nakrętkę to jak najbardziej wymiana
        piast ma sens ;)
    • najbor.w Re: felgi 11.04.07, 08:51
      Teoretycznie się da. Zawsze można założyć felgę o rozstawie śrub np 5x100 do
      samochodu gdzie jest 5x98, zakręca sie wtedy tzn śruby pływające i one niwelują
      tą różnice 2mm. Ale szczerze mówiąc osobiście nie jestem przekonany do takich
      rozwiązań (ale się da:) Co do średnicy otworu piasty, to też się da:) Średnica
      w alfie to 58mm i jeżeli kupisz nie org. alki np o śr 60, 61 mm to zakładasz
      tzn pierścienie centrujące, które to znowu niwelują to różnice w mm. Takie
      rozwiązanie jakoś bardziej za mną przemawia, sam przerabiałem:) Jak widzisz
      wszystko sie da:)
      • aquarius01 Re: felgi 11.04.07, 09:46
        Rozwiązanie ze śrubami pływającymi jest bezpieczne i trwałe. Miałem podobne
        opory jak Twoje przed zakupem ale zdecydowałem się i mogę powiedzieć, że
        wszystko gra i buczy. Od dwóch lat mam felgi z rozstawem 4x100 a nie 4x98.
        Oczywiście całość była odpowiednio dopasowana, łącznie z pierścieniami
        centrującymi i do dnia dzisiejszego sprawuje się doskonale, więc z zamkniętymi
        oczyma mogę polecić to rozwiązanie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka