Dodaj do ulubionych

Problem - brak mocy, duze spalanie

27.05.07, 11:35
Witam wszystkich,
problem ogolnie jak w temacie.. bardzo duze spalanie nawet 15l przy braku mocy
:/ moze opisze krotko co sie dokladnie dzieje,
zalwazylem ostatnio ze auto poprostu nie jedzie, ciezko mu sie rozpedzic a
wrecz bym powiedzial ze mam wrazenie jakby cos go blokowalo, mialem tez taki
przypadek ze na 3-ce jechalem ze stala predkoscia, caly czas tyle samo gazu
trzymalem a auto w pewnym momenci przyspieszylo po czym zachwiel znowu jakby
go zmulilo. przy tym jeszcze jest duze spalanie :/ przegladalem forum i
znalalzme ze to moze byc wina sondy, ale pol roku temu wymienialem ja czy jest
mozliwosc ze sie znowu zepsula?
jakie sa wasze opinie na ten temat? co naprawiac ?
pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • bedboys Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 27.05.07, 11:53
      O czym mówimy ??????? Alfy 256 nie ma a jeżeli chodziło Ci o 156 to kwestia
      silnika ??? bo spalanie 15l/100km dla V6 jest jak najbardzioej na miejscu.
      • alfa256 Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 27.05.07, 12:43
        he.. calkowicie zapomnialem powiedziec jakie auto , jaki silnik :P sorry :)
        Alfa Romeo 156 1.8 TS ('99)
    • scyzorsw Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 27.05.07, 12:48
      Witam
      Może i spalanie jest normalne jak pisze kolega (chociaż skoro piszesz że nagle
      ci tyle pali to nie jest normalna rzecz)
      Ogulnie powiem ci tak ,ja miałem a dokładnie mam to samo w swojej Alfie 146 z
      1.4 TS tylko dodatkowo powyżej 130 km/h silnik dostaje mocnych
      wibracji,oddałem samochód do serwisu Boscha na komputerowa diagnostyke silnika
      i tam wyszło że mam uszkodzony przepływomierz ,zajechane swiece i popalone
      kaptury przedodów zapłonowych(dlatego te wibracje)
      Sonde wymieniałem kilka miesięcy temu na uniwersalną Magneti Marelli i
      diagnosta mówił że super chodzi
      Podsumowójąc te obajawy można stanowczo stwierdzić żę na pewno za brak mocy
      odpowiedzialny jest przepływonmierz zreszta na mieszanke paliwo -powietrze też
      ma duży wpływ dlatego tak duże spalanie
      Koledzy na forum mówili że przepływomierz można sprawdzić odpinając go i
      jeżdząc bez niego niby jak jest zepsuty to po odpięciu auto lepiej chodzi -
      wielka bajka
      Pozdrawiam
      • alfa256 Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 27.05.07, 12:56
        czyli co? jechac an serwis na komputer? i przygotowac sie na wymiane
        przeplywomierza? :/ a odrazu zapytam znacie gdzies tanie sklepy z czesciami w
        internecie do AR?
        • krausos Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 27.05.07, 19:06
          Prepływkę czasem podkreślam czasem da się przeczyścić ale nie ma gwarancji że
          będzie dobrze. Podłączenie do kompa możesz mieć już za 50zł jak poszukasz a
          przepływkę znajdziesz na alegro wcześniej było kilka linków poszukaj pozdro
          • scyzorsw Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 27.05.07, 20:22
            Witam
            Z tego co sie orientuje to podłączenie do examinera nie pokaże uszkodzenia
            przepływki tak przynajmniej piszą osoby na tym forum ,ale tego nie
            potwierdze ,ja oddałem Alfe do boscha itam wykazało uszkodzenie przepływomierza
            Co do cen przepływomierza Bosch to różnie to wygląda,niektóre kosztuja po 300
            zł a niektóre nawet 900 zł ,do mojej Bosch kosztował około 800 zł ale
            zamówiłem zamiennik GM za 330 zł niewiem jeszcze jak działa bo dopiero będe
            montował w tym tygodniu
            Napisz jaki masz numer przepływomierza
            • grze256 Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 04.06.07, 22:47
              przez weekend mialem torche wolnego czasu i rozebralem przeplywomierz,
              bo czytalme na forum ze czasami mozna go przpeczyscic...
              no ale widze ze to byla sciema bo co tam ejst do czyszczenia? :P
              poskladalem go i na wlaczonym silniku odlaczylem przeplywomierz i momentalnie
              silnik zaczal skakac na obrotach moze nie tak drastycznie ale widac bylo ze cos
              nie tak... a jak podlaczylem spowrotem to silnik wskoczyl na rowne obroty,
              wnioskuje ze przeplywomierz jest dobry, dodam ze niedawno (5-6m-c) wymienialem
              sonde.

czego moze byc jeszcze wina spalania i braku mocy?
              ale brak mocy tak jak wczesniej pisalem jest zalwazalny tak przed 3000obr/min
              pozniej to jzu auto dostaje mocy i ciagniej jak nalezy, ale gorzej jest ponizej
              tych 3000 :/

co sadzicie an ten temat?
              • ras23 Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 06.06.07, 11:47
                TS-y tak mają, po 3 tyś drugiego życia dostają, raczej nic nie poradzisz.
                Co do spalania - przpływkę najlepiej podmienić z innego samochodu, może masz
                jakiegoś znajomego, który ma taki sam model, po odłączeniu przepływki trzeba
                się przejechać, nie wystarczy samo odłączenie, sondy uniwersalne są takie
                sobie, może to być jej wina, sprawdz jeszcze układ dolotu powietrza, może
                gdzieś lewego zasysa.

pozdro
                • scyzorsw Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 07.06.07, 00:48
                  Wierz mi że to na pewno przepływka
                  Ja dzisiaj wymieniłem przepływke na General Motors i samochód jak nowo
                  narodzony
                  A to że odpiołes przepływke i zaczoł dziwnie sie zachowywac ,a po podłączeniu
                  wrócił do normy o niczym nie świadczy,gdyby był dobry to by na pewno na niskich
                  biegach mial moc,a znając życie to na jedynce i dwójce sie strasznie muli (a
                  szczególnie na dwójce) czasami ma sie wrazenie jakby silnik wogule nie
                  reagowałna pedałgazu
                  Pozdrawiam
                  • grze256 Re: Problem - brak mocy, duze spalanie 08.06.07, 09:30
                    dzieki scyzorsw, dzis jade na serwis zobaczyc co i jak... sprawdze ten
                    przeplywomierz, postrawdzam czy nie ma innych bledow. wkrotce dam znac jakie
                    rezultaty.
                    pozdrawiam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka